Yeni doğan bebeğin beslenmesi nasıl olmalıdır?
Yeni doğan bebek, bir insanın hayatı boyunca en hızlı gelişim gösterdiği dönemdedir. Oldukça sık beslenmesi gerekir. İlk günlerde kan şekerinin düşme eğiliminde olması ve sarılık nedeniyle halsizliği olabilir. Geceleri uyuyorsa dahi uyandırılıp beslenmesinde sakınca olmadığı gibi oldukça gereklidir.. Bu süre en az 3 saatte bir olmalıdır. Bu şekilde beslenildiğinde bu dönemi daha kolay aşabilirsiniz.
Uykusu nasıl olmalıdır?
Genellikle yeni doğan bebek için 18-20 saat civarı uyur denilerek bir hayli yüksek bir zaman gösterilmiş oluyor. Ancak her bebeğin uyku ihtiyacı aslında farklıdır. Bir çocuktan ve bir erişkinden fazla uyumaları beklenir, yine de bu sürenin değişkenlik göstermesi normaldir.
Yeni doğan bebek nasıl giydirilmeli?
Bebeğinize giydireceğiniz kıyafetlerin, teri emen, cildin havalanmasını sağlayan, pamuklu olan ve tüylü olmayan kumaşlardan olması gerekir. Bebeğinizin cildi oldukça hassas olduğu için yumuşak ve az dikişli kıyafetler seçmelisiniz. Elleri ve ayakları genellikle soğuk olacaktır. Ayrıca bebekler başından çok fazla ısı kaybeder. Bu nedenle şapka eldiven ve çorap giydirmelisiniz.
Giysiler asla bebeğin hareketlerini kısıtlayacak şekilde olmamalıdır. Bu bebeğin ilerideki gelişiminde ciddi eklem sorunlarına neden olabilir. Özellikle ülkemizde sık uygulanan bebek kundaklama oldukça zararlı bir uygulama olup kalça çıkığı problemine sebebiyet verebilmektedir.
Gazı nasıl çıkarılır?
Yeni doğan bebeğin her emzirme sonrasında , bebeği omzunuzun üzerine ya da kucağa yatırıp sırtına hafif vuruşlar yaparak gazı çıkarılmalıdır. Eğer emzirme sonrasında gaz çıkarmaz ise yan yatırma pozisyonunu tercih etmelisiniz. Uzun emzirmelerde ise emzirme ortasında da bir defa gazını çıkarmak daha uygun olacaktır. Bebek gaz çıkarırken, emdiği sütün bir kısmını da beraberinde çıkarabilir, bu normal bir durumdur ve telaş edilmesine gerek yoktur.
Yeni doğan bebeğin göbek bakımı nasıl yapılmalıdır?
Göbek bağının normal olarak 5-10 gün içerisinde kendiliğinden düşmesi beklenir. Bu süreçte ve sonrasında iyileşirken göbeğin ıslak kalmaması ve pansuman yapılarak temiz tutulması önemlidir. Temizlik açısından ayrıca bebek bezinin göbeğin altında kalacak şekilde kıvrılması önemlidir. Banyonun göbek düştükten sonra tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Göbek düştükten sonra 2-3 gün daha ya da yara iyileşene kadar pansumana devam edilmelidir.
Bebeği yıkarken nelere dikkat edilmelidir?
Yeni doğan bebeğin banyo suyu soğuk ya da sıcak olmamalıdır. 37’C uygun olacaktır. Bebeğin iyi durulanması ve kurulanmasına dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında her gün, kış aylarında ise haftada 2-3 defa banyo yaptırmanız yeterlidir.
Bebeğin genital bakımı nasıl yapılmalıdır?
Bebeğiniz günde 6-8 defa bezini ıslatabilir. Bu nedenle bebeğinizin bezini 3-4 saatte bir değiştirmelisiniz. Aksi takdirde bebeğinizin bez bölgeleri uzun süre ıslak kalırsa,bez bölgeleri tahriş olacaktır.
Her değiştirmede bebeğinizin altını pamuk ve su ile temizleyip kurulamalısınız. Kız bebeklerde bu temizliğin önden arkaya doğru yapılmasına özellikle dikkat etmelisiniz, yoksa idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.