Anasayfa Sağlık Korona Virüsü Nedir?

Korona Virüsü Nedir?

53
0
Korona Virüsü Nedir

Korona virüsü, Covid-19 adı ile bilinen ve 2020 yılının ilk ayında ortaya yayılım göstermiş bir virüstür. Çin’in yeni yıl arifesinde ortaya çıkmış ve yeni yıl tatilinde olan Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşlarının tatil nedeni ile seyahat etmelerinden kaynaklı olarak çok hızlı şekilde dünyaya yayılım göstermiş olan bir virüstür. Bu virüs aslında 1960 lı yıllarda ortaya çıkmıştır. O zamandan bu yana her on yılda bir mutasyona uğrayacak ve farklı isimler ile anılarak yayılmaya, can almaya devam etmektedir. 2000 li yılların başında Sars virüsü, 2010 yılında mers virüsü son olarak da 2020 yılında korona virüsü olarak her on yılda bir isim değiştirerek ve mutasyona uğrayarak yayılım göstermektedir. Covid-19 adı ile dünyaya yayılım göstermesi virüsün kuluçka süresinin 1 gün olmasından kaynaklıdır. Yani 14 gün içerisinde virüsü kapan bir taşıyıcı, hastalık taşıdığından habersiz olarak bu virüsü başka insanlara da bulaştırmakladır. Dolayısı ile bu durum da dünya geneline bir yayılım olduğu yönündeki bulguları doğrulamaktadır.

Tam manası ile bu virüs hayvanlarda her zaman var olan ancak hayvandan hayvana bulaşmayan bir virüstür. Dolayısı ile hayvandan insana bulaşması da mümkün değildir. Her tür bu virüsü kendi ırkına ve kendi türüne bulaştırmaktadır. Kedi ve köpek gibi hayvanlarda bu virüsün yaygın olarak buluntusu ortaya çıkmıştır. Ancak köpeklerin kedilere ya da kedilerin köpeklere bu iki türün de insanlara bu virüsü taşımaları söz konusu değildir. Korona virüsü 2020 yılının mutasyona uğramış Mers virüsü olarak tanımlanmaktadır. Bu durum da mutasyona uğrayan bu virüsün insan sağlığı açısından tehlikeli boyutlara geldiğini gözler önüne sermektedir.

Korona Virüsü Nasıl Yayılır?

Krona virüsü grip virüsü yönünden infulanzaya benzer bir yapıdadır. Bu nedenle İnfulanza virüsünün bulaşma yolu gibi bulaşma seyreder. Ancak grip olan kişilerin birbirine bulaşması korona virüsü bulaşmasından daha zordur. Damlacık yolu ile kişinin temas etmesi ve bu temas ile vücuduna, başka insanlara yayması oldukça kolay bir yol izlemektedir.

Her bir kişi ortalama 300 kişiye virüs bulaştırabilme kapasitesin sahiptir. Ayrıca virüs bulaştığını bilmeyen kişilerin de 14 günlük kuluçka süresinde başka insanlara bu virüsü taşıması dünya genelinde bilmeden bir salgının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Korona virüsünün damlacık yolu ile yayıldığını bilmemiz gerekir. Bu nedenle kalabalık ortamlardan uzak durmak, insanlar ile araya sosyal mesafe koymak, virüsün etkilerini ve sonuçlarını bilinçli şekilde bilmek buna uygun önlem almak gereklidir.

Korona Virüsünden Korunma Yöntemleri

Korona virüsünün yayılma seyri oldukça hızlı olmaktadır. Bu nedenle el temasını kesmek için eldiven kullanmak ve damlacık yolu ile göz, burun ve göz kanalları arasında yani üst solunum yolundan girmesine izin vermemek amacı ile de maske kullanılması şarttır. Kişilerin bu süreçte temizliğine önem vermesi gerekir.

Günlük maskelerin her gün değiştirilmesi mühimdir. Kıyafetlerin 60 ile 90 derece arasında yıkanması, güneşte kurutulması gerekir. Güneş olmayan yerler için kurutma makineleri el değmeyen ısı ile mikrop ve virüslerin ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. Kurutma makinesi olmayan yaşam alanlarına ve güneşte kurutma imkanı olmayan yaşam alanlarında ise basit bir saç kurutma makinesi ile sıcak fön vermek kıyafetlerin tazelenmesine yardımcı olacaktır.

Kişilerin bağışıklık sistemini güçlü tutabilmeleri adına yapılması gereken en önemli özellik, protein, mineral ve vitamin dengesini gün içerisine yayan bir beslenme diyeti uygulaması olmalıdır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgil bağışıklık sistemini güçlendirici yapısı ile kişilerin korunmasına yardımcı olur. Tartışma programlarında ve tv programlarında uzmanların tavsiye ettiği, sarımsak, dut suyu, kelle paça, beyran vb. yiyecek içecekler sizleri korona virüsünden korumaz sadece bu virüse yakalandığınızda bağışıklık sisteminizin güçlü olmasını ve virüsün etkilerini çabuk atlatmanızı sağlar. Bu ince ayrıma dikkat etmek ve bilinçli olarak hareket etmekte fayda vardır.

Kişilerin keyfi olarak evden çıkmamaları gerekmektedir. Kendi karantinalarını uygulamaları ve sosyal çevre ile teması azaltması hatta kesmesi izolasyon sürecine katkı sağlamaktadır. Ancak çalışmak zorunda kalan, market alışverişini yapmak durumunda kalan ya da herhangi bir sağlık problemi nedeni ile hastane gibi zaruri ihtiyaçlarını karşılamak durumunda kalan kişilerin gerekli önlemleri alarak hareket etmesi ve hijyenine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Teması kesmek etkili bir yöntem olsa da temas edilmesi zorunlu durumlarda ise, eller sık sık yıkanmalı, alkol ile ya da dezenfektan malzemeler ile temizlenmelidir. Yaşam alanları havalandırılmalı, ailelerin birbirleri ile çok sık teması kesilmelidir. Mutfak, banyo ve lavabo gibi ortak kullanım alanlarının günaşırı temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi ile birlikte virüsten korunma aşamaları sağlanabilir.

Korona Virüs Risk Aralığı

Korona virüsünde risk aralığı orta yaşın üzerindeki kişilerde görülmektedir. Virüs ilk yayıldığı itibaren ölüm ile sonuçlanan yaş aralığı 55 yaş ve üzeri olmuştur. Ancak hükümetlerin emekli ve yaşlılık politikaları nedeni ile bu uygulamayı 65 yaş ve üzerine çıkarmışlardır. 65 yaş üzerine sokağa çıkma yasağının yaşanması bu yaş altında kalan kişilerin risk grubunda olması ancak bununla ilgili bir önlem alınamaması çeşitli tartışmaları da beraberinde getirmiştir.

Korona virüsüne yakalanan bebek ve çocukların bağışıklık sisteminin kuvvetli olması ile bu hastalığı sadece taşıyıcı olarak atlatmaları da söz konusudur. Ancak gün ve gün ilerleyen bir Covid-19 virüsü dünyanın her yerinde can almaya devam etmektedir. Bu virüsten 2 yaşında bir bebek ölümü ve 12 yaşında bir çocuk ölümü de gerçekleşmiştir. Ölüm oranlarına bakıldığında risk grubunun orta yaş ve üzeri olması, genç kuşağın da bu virüsten etkilenmediği anlamına gelmez. Bu nedenle hamilelerin, anne adaylarının veya annelerinin de bebekleri için ya da çocukları için en az kendileri kadar önlem almaları şarttır.

Dünya ile Kıyaslandığı Zaman Korona Virüsünün Kritik İncelemesi

Virüsün dünya genelinde incelemesi yapıldığında Çin’de ortaya çıkmış ve Çin’in hem insani şartlarını hem de ülke ekonomisini yerle bir etmiş bir yapısı bulunur. Ancak ikinci sırada da Amerikayı etkilemiştir. Dünya genelinde Antartika kıtasının dışında kalan bütün kıtalarda bu vakayı görebilmek mümkündür.

Çin, ABD, İspanya, İtalya ve İran ölüm oranlarının; korona virüsü salgın oranlarını çok fazla olduğu ülkeler arasındadır. Türkiye cumhuriyeti de bu koşullarda önlemini almalı ve buna uygun şekilde halkın kendi tedbiri ile fazla can kaybı yaşanan ülkeler sıralamasına girme listesinden kendini uzak tutmalıdır.

Korona virüsünü dünya genelindeki mevcut durumu 915 bin kişiyi geçmiştir. Bir milyona yaşayan bu rakam ile birlikte dünya geneline hızlı bir yayılım göstermesi halen devam etmektedir. Dünya genelinde enfekte olan hasta sayısı her geçen gün artarken bu hastaları içerisinde yoğun bakımda bulunan ve hayatını kaybede çok sayıda insan olmuştur. Dünya geneli an itibari ile vefat eden kişi sayısı 46.000 sınırını geçmiştir. Ancak enfekte olan 915 bin kişi içerisinde 192.000 kişinin iyileştiği ve bu rakamın da giderek arttığı umudumuzu artırmaktadır.

Korona virüsü mevcut durumunun Çin, ABD, İtalya ve İspanya’yı büyük oranda etkisi altına aldığını söylemek mümkündür.

İtalya’da 112 bin vakanın 13.000 + ölüm ile sonuçlandığı görülmektedir.

ABD; 205 bin vakanın 4.500 + ölüm ile sonuçlandığı görülmektedir.

İspanya 105 bin vakanın 9 bin ölüm ile sonuçlandığı görülmektedir.

Çin 81 bin vakanın 3500 bin ölüm ile sonuçlandığı görülmektedir.

Bu rakamlar her geçen gün artmaktadır. Dünya genelinde en çok etkilenen ülkeler arasında bu ülkelerden başta Türkiye, İran, Birleşik Krallık, Hollanda ve Almanya da görülmektedir.

Türkiye’de test yapılan kişi sayısı ve vaka sayısı hakkındaki bilgiler her gün Sağlık Bakanlığının resmi sitesinde güncellenmektedir. Ayrıca her akşam televizyona basın toplantısı veren Sağlık Bakanlığı da bu süreci ve bu rakamı kamuoyu ile paylaşmaktadır.

Umre’den Ülkeye Gelenlerde Çıkan Korona Vakası

Türkiye dünya genelinde bulunan koronavirüsü tehdidine karşı kendi ülke önlemlerini almıştı. Ancak Umre’den gelen kişiler ile birlikte Korona virüsü vakası diğer yurt dışından gelen kişiler ile birleşerek artış göstermeye başladı. Umreden ilk dönüşler başladığı anda, bu yolcular öğrenci yurtlarına yerleştirilmek istendi. Ancak yaş itibari ile ve aile özlemi çeken Umreden dönen vatandaşlar bu duruma isyan etti. Öyle ki, Burası ahır gibi ben burada kalmam diyen vatandaşlar bu yasağa karşı geldi. Polisin yüzüne tüküren bir umreden dönen vatandaş, bu karantina yasağına uymayarak yurttan kaçmaya çalışan, yurdun bahçesinde piknik yapmaya çalışan ve birbirleri ile temas halinde bulunan vatandaşlar basına sızdı. Bunu üzerine Umreden dönen vatandaşlara çok sıkı karantina tedbirleri uygulanmaya başladı. 14 günlük karantina sürelerini dolduran kişilere test yapıldı. Ancak sonucun pozitif çıkması ile birlikte bu kişilerin yurtlardan çıkarılarak hastanelere sevki sağlandı. Geri kalan negatif sonuçlu olan kişilerin ise karantina süreleri uzatıldı.

Ülkemizde korona vakasının artışının Umre’den gelen vatandaşlar ve ilk etapta sıkı alınamayan karantina önlemleri olması tartışma programlarında defalarca kez söylense de Covid-19 vakasının bize öğrettiği birçok şey oldu. Bu süreçte sağduyulu olmak ve bencillik yerine duyarlı vatandaş olarak karantina sürecine uymamız bize bu hastalığın öğrettiği en önemli şey oldu.

Korona Virüsünün Belirtileri

  • Korona virüsü semptomları kişiden kişiye farklılık göstermektedir. kimi hiçbir semptom göstermezken taşıyıcı konumunda olabilmektedir. Bu nedenle de herkesin kendi virüs önlemini alması ve taşıyıcı olma ihtimaline karşın diğer insanlardan uzak durması gerekmektedir. Covid-19 virüsü semptomları arasında en yaygın olanları, geçmesi zor sürekli bir öksürük ve yüksek ateştir.
  • Hastalık kendini ilk etapta koku alma duyularının tahribatı ile göstermektedir. Kişinin koku alması kesilir. Bu da kişinin grip olduğunu zannederek burun tıkanıklığı yaşadığını sanmasına neden olur. Ancak bu virüs burun tıkanıklığı yapmaz. Burundan ve üst solunum yolundan girdiği için ilk etkiyi üst solunum yolu çevresine yani sinüslere verir. Sinüslerde yer alan dokuların ve sinirlerin ölmesine neden olarak kişinin koku alma duyusunu kaybeder.
  • Ardından kişinin bağışıklık sisteminin durumuna göre ateşi yükselmeye başlar. Yüksek ateş en yaygın görülen korona virüsü belirtisidir. Sürekli geçmeyen ve 38 in altına inmeyen bir ateş Korona virüsü belirtisi olabilmektedir. 38 ile 41 derece arasında kişilerin vücut bağışıklığına göre bu aralıkta ateşinin olması mümkündür.
  • Virüs solunum yoluna yavaş yavaş inmeye başlar. İlk geldiği yer akciğerdir. Buraya yerleşen virüs kişinin boğazında kaşınmaya neden olur. Yutkunma problemleri ve boğaz kaşıntısı, halk arasında gıcık tutması denilen tabir çok sık olmaya başlar. Bu evrede virüs akciğere iniyordur.
  • Akciğere yerleşen virüs sık öksürük ile belirtisini göstermektedir.
  • Virüs akciğere yapısındaki vantuzları ile tutunur. Burada üremeye başlar. Akciğere yerleşmesi burada üremeye başlaması kişinin yavaş yavaş solunumunun yetersiz kalmasına neden olur. Hastalığın son evresinde soluk alıp vermede güçlük, kişinin halsizleşmesi ve yürümekte, konuşmakta zorlanması vardır.
Önceki İçerikKorona Virüsü Kedi ve Köpekten Bulaşır Mı?

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz