Anasayfa Anne & Bebek Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

46
0
Kolik Bebek

Her bebek yaşamın ilk zamanlarında uyku zorluğu çekebilmektedir. Bu uyku zorluğunun yanına huzursuzluk ve ağlama gibi kavramlar da eklendiğinde, aileleri içinden çıkamaz bir telaşa sürükler. Her bebeğin ağlaması normal kabul edilse de bazı bebeklerin saatlerce ağlaması ve hatta ağlamaktan moraracak hale gelmesi uzmanlar tarafından aileleri bir kavram üzerinde birleştirmektedir. Uzmanlarında dikkat çektiği ve ailelerinde bilgilendirilmesi gereken bu kavram kolik bebek kavramıdır. Bu duruma hastalık demek doğru mudur bilinmez fakat önemli bir nokta var ki son yıllarda çocuk acil servislerine başvuru şikayetlerinin çoğunluğu bu durum üzerine yapılmaktadır. Ailelerin kolik hakkında çok fazla bilgi sahibi olmaması sebebi ile haklı olarak stres ve üzüntüye kapılarak yanlış şeyler yapabilmesine sebep olmaktadır. Bizlerde bugünkü yazımızda son zamanlarda gündemi oldukça meşgul eden bu kavram hakkında siz anne ve babalar için birtakım bilgilerden bahsedeceğiz. Yazımızın sonunda aklınıza takılan tüm sorulara cevap bulabilecek ve böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda panik yapmak yerine bebeğinize daha faydalı nasıl yaklaşacağınızı öğrenebileceksiniz. Şimdi çok fazla zaman kaybetmeden bu rahatsızlık tam olarak nedir onu inceleyelim.

Kolik Bebek Nedir?

Bebeklerde en az üç gündür geçmeyen hatta 3 hafta kadar sürebilen ağlama krizleri olarak tanımlanan, doğumdan sonra ilk 3 ay nöbetler şeklinde devam eden bir rahatsızlıktır. Buradaki ilk 3 ay nöbetler şeklinde devam etmesi durumu çok önemli husustur. Burada bebeğini izleyen ve ağlaması hakkında bilgi sahibi olan anne ve babaların nöbetler halinde gelen ağlamalara dikkat etmesi gerekmektedir. Bebeklerin yüzde 6 ile 40’ı arasında görülen bu rahatsızlık doğumdan sonraki ikinci hafta başlamaktadır. Altıncı haftaya gelindiğinde bu durumun nöbetler halinde ağlamaya dönüşmesi ile ailelerde bir endişe söz konusu olabilir. Burada şuna dikkat etmek gerekmektedir. Bebeklerde altıncı hafta nöbetler halinde başlayan ağlamaların üç ve dördüncü aylarda düzelmeye başladığı görülür. Bebeğinizin kolik olup olmadığını anlamanızın en önemli hususu ağlamalarıdır. Hastalığa kapılan bebeklerde ağlama çok farklıdır. Bebeğiniz sakinleşmeden aralıksız saatlerce ağlayabilir ve bu ağlaması ile vücudunda çok büyük bir acı varmış hissini sizlere gösterebilir.

24 saat süren ağlamalar çok az sayıda bebekte görülmektedir. Bebeklerin yüzlerindeki ifade çok acı çekiyormuş şeklinde gözlemlenmektedir. Ağladıkları an yumrukları sürekli sıkı şekilde durmaktadır. Dikkat edilmesi ve gözlemlenmesi gereken bir diğer hususta bebeklerin ağlarken bacaklarını karınlarına çekmesidir. Bebeğinizde bu durumu fark etmek için çok iyi bir gözlemci olmanıza gerek yoktur. Bebeğinizin hal ve hareketleri sizlere bir fikir verecektir.

Kolik Bebek Belirtileri

Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

Gelelim asıl merak edilen kısma çoğu anne ve baba, İnternet üzerinden kolik bebek belirtileri ile ilgili birtakım bilgiler araştırmaktadır. Hepinizin bildiği üzere teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile birlikte İnternet ortamında milyonlarca kirli bilginin her dakika arttığı belirtilmektedir. Aratılan bilgilerin sonucunda yapılan eylemler ile aldığınız sonucun olumsuz olması sizleri karamsarlığa götürmektedir. Bu konuda yaptığımız detaylı araştırma ve uzman yorumlarını direkt olarak sizinle paylaşıyoruz. Son zamanlarda televizyon programlarına konu olan rahatsızlık hakkında uzmanların buluştuğu ortak noktalardan siz değerli anne ve babalara bahsedeceğiz.

Öncelikli olarak şunu belirtmekte fayda var ki bebeklerde kolik durumunun kesin bir nedeni yoktur. Belirtileri ise her bebekte farklı seyrettiği gözlemlense de ortak bir nokta var ki kesin olarak tanı konulabilir.

  • Şiddetli ve sürekli ağlama nöbetleri
  • Hiçbir şekilde sakinleşmeyen bebek
  • Ağlamaktan yanakların kıpkırmızı olması
  • Yüz ifadesinin acı çekiyormuşcasına buruşuk olması ve kaşların çatılması
  • Ağlamam sesinin çok ince tonda ve yüksek olması
  • Ağlama sırasında ellerin yumruk olması ve bacakların karın içerisine doğru çekilmesi
  • Gazı geçmeyen ve bu sebeple ağlaması dinmeyen bebek
  • Genel olarak öğlen ve akşam saatlerinde başlayan ağlamalar
  • Bir hafta içerisinde en az 3 ya da 4 kez bu durumların tekrarlanması

Gaz Sancısı

Bebeklerde kolik durumunun açıklaması için farklı teoriler üretilse de hiçbir zaman bu teoriler kesinlik kazanmamış ve deyim yerindeyse havada kalmıştır. Uzmanlara göre kolik bir ağlama sınırının oluşturulması ve bu ağlama sınırının üst noktası olarak tanımlanmaktadır. Bu üst sınır gaz sancısı zamanlarında bebeklerde en zirveye gelmekte ve bu durumu fazlasıyla tetiklemektedir. Zaten yorgun ve huzursuz olan bebeğinize gaz sancısı da eklendiğinde kesintisiz ve acı çekiyormuşcasına ağlamalar artabilir sizi uykusuz geceler bekleyebilmektedir.

Sindirim Sistemi Sorunları

Yukarıda yazılanlara ek olarak ise birtakım teoriler öne sürülmüştür. Sindirim sistemi kaynaklı olan kolik ve sindirim sistemi kaynaklı olmayan kolik olarak iki dala ayrılan bu teoriye göre bebek 4 aylık olduğunda koliğin kesilmesi teorilerin elini güçlendirmiştir. Mide ve Barsak kaynaklı olmayan sorunlardan oluşan koliklerin tamamının Nörogelişimsel olduğu 4 aylık olduktan sonra ağlamaların kesildiği kolik durumunun ortadan kalktığı görülmüştür. Sindirim sistemine bağlı oluşan koliklerin ise diğer teoriye göre daha uzun bir zaman sürdüğü uzman tavsiyesine danışılması gerektiği belirtilmektedir. Burada ailelerin telaş yapmasına gerek olmadığı da vurgulanmış son derece sakin kalmanız sizin ve bebeğiniz için daha sağlıklı olacağı belirtilmiştir. Mide ve Barsak sistemine bağlı oluşabilecek diğer kolik nedenleri ise şu şekildedir;

Beslenmeden sonra gaz çıkaramama sorunu önemli bir kolik nedenidir. Uzmanların özellikle bahsettiği ” İlk 6 ay anne sütü çok önemli ” sloganı ise bu durumun önüne geçme amaçlı yapılmaktadır. Biberonla yatay şekilde beslenme bebeğin gaz çıkarmasını engelleyecektir.
Bebeklerde alerji durumunun önüne geçmek adına bebek mamalarınızı dikkatli seçmeniz gerekmektedir. Bebeğinizin neye alerjisi olup olmadığını bilmek ilk zamanlarda zor olacağı için bu durumun mutlak bir kontrolünün de yapılması önemlidir.
Reflü ise bir grup uzmanın birleştiği ve öne sürdüğü koliğin en önemli hatta ilk belirtisi olduğudur.

Kolik Bebek Annelerinin Beslenmesi

Kolik Bebek Annelerinin Beslenmesi

Öncelikli olarak Anneler bebeklerinin sağlıklarına bir şey olacak diye oldukça endişelenirler. Bu endişenin önüne geçmenin ilk adımı emziren annenin sağlığının iyi olmasıdır. Özellikle bir bebeğiniz varsa bu durum sizin için daha önemlidir. Bebeğinizin sağlığı için beslenmenize son derece dikkat etmeniz gerekmektedir. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamadan 3 öğün şeklinde gününüzü bitirmeniz gerekmektedir. Emziren annelerin hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlıkları için yapabilecekleri beslenme tarzlarını sizler için listeledik. Şimdi gelin birlikte bunları inceleyelim;

Bol Su Tüketin

Su vücutta yer alan toksinlerin dışarı hızlıca atılmasını sağlamaktadır. Anneler gün içerisinde yanlış bir şey tükketi ise bol su sayesinde bu zararlı maddeler vücuttan dışarı kolayca atılacaktır. Metabolizmanın çalışmasına da katkı vererek enerjik kalmanıza yardımcı olacaktır.

Kafeinden Uzak Durun

Kafeinli gıdalar arasında kahve, çikolata gibi daha birçok ürünün kullanılması sağlık açısından sakıncalı olmasa da bebeğinizin uyku düzeninin bozulmasına neden olabilmektedir. Bunları hayatımdan çıkaramam diyen Anneler varsa bile abartılmadan tüketilmesi sizin açınızdan daha iyi olacaktır.

İşlenmiş Gıdaları Tüketmeyin

Katkılı ve boyalı gıdaların tüketilmesi hem sizin hem bebeğinizin sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. Ürünü alırken mutlaka ürün üzerindeki etiketleri takip ederek almanızı tavsiye ediyoruz.

Alkol ve Sigara Kullanmayın

Bu ikiliyi söylemeye gerek var mı bilmiyoruz fakat uyarısının yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Anne adayları ve emziren annelerin bu ikiliyi kullanması halinde bebeklerin sağlığında önüne geçilemez zararlara neden olmaktadır. Beyinlerinin gelişme çağında olması sebebi ile birlikte bu sigara bebeğinize çok büyük sorunlar yaratacaktır.

Gaz Yapan Yiyecekler Grubu

Kış sebzelerinin çoğu gaz yapmaktadır. Bu sebeple yemeklerimizi pişirirken olabildiğince az su kullanmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Yoğurt ve süt gibi ürünlerde gaz yapabileceği için yoğurt yerine peynir tercih edilmelidir. Süt tüketirken ise tükettiğiniz sütün laktozsuz olmasına özen göstermelisiniz. Yemeklerinizde kimyon kullanmanız gaz durumunun önüne geçebilmektedir.

Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

Siz değerli anne ve babaların ortak çözüm aradıkları noktalardan biri de bebeğin sakinleştirilmesidir. Söz konusu bebeğiniz olduğu zaman yapamayacağınız şey yoktur fakat bebeğinizi ağlamaları sizi üzebilmektedir. Bu durumlarda bebeklerin sakinleşmesi oldukça zordur. Ancak bir bebeğin en rahatladığı an annesinin sesini duyduğu andır. Annenin sakin ve yumuşak bir sesle bebeğe söyleyeceği bir ninni bebeğin rahatlaması için oldukça önemlidir. Bebekler annelerinin sesini sakin bir şekilde duyduğunda ortamda hiçbir sorunun olmadığını ve her şeyin kontrol altında olduğu mesajını almaktadırlar. Bebekler en çok annelerinin sesini duyduğunda rahatlarlar. Kucağınızda yavaş yavaş bebeğinizi sallayıp odalarda bir gezintiye çıkmanız çok faydalı olacaktır. Hatta ılık bir su ile yıkamanız bebeğinize rahatlık verecektir. Ne yaparsanız yapın bebeğiniz sakinlemiyorsa kolik bebekler için üretilmiş olan damlalardan hekiminize danışarak almanız faydalı olacaktır.

Kolik Bebek Nasıl Emzirilir ve Uyutulur?

Doğumdan sonraki haftalarda annenin bebeği emzirmesi sık ve daha uzun süreli tutulmalıdır. Doğumdan sonra takip eden 2. haftada kolik bebek vakaları artacağı için emzirme düzeni değiştirilmemelidir. Bu durumun değişmesi gaz sancısı durumunu arttıracak ve kolik bebek durumuna zemin hazırlayacaktır. Yeni doğmuş bebeklerin sindirim sistemlerinin hızlı olması sebebi ile 3 saatte bir acıkma durumu meydana geleceğinden saatlerini takip etmeniz önemlidir.

Bebeğinizi uyuturken de sıkıca kundaklamanız gerekmektedir. Kundaklanan bebekler kendilerini daha güvende ve rahat hissederler. Uyurken bir emzik vermeniz bebeğinizin sakinleşmesine ve uyumasına yardımcı olur. Ritmik bir ses bebeğinizin sakinleşmesi için çok önemlidir. Kulağınıza ilginç gelebilir fakat saç kurutma makinası ve çamaşır makinası sesleri bebeklerin oldukça hoşuna gider. Tabi bu bebeğiniz uykuya daldıktan sonra kesilmelidir. Bebeğinizin uyuyacağı yerin tamamen karanlık olmamasına dikkat edin. Bebekler etrafındaki nesnelerin ne olduğu görmek ister ve güvende olduklarını bilmek isterler. Bu sebeple uyuyacağı odanın ışığının ona göre olmasına özen gösterilmelidir. Bebeğinizin yan yatmamasına özen göstermelisiniz. Sırt üstü yatırmanız midesinin rahatlaması açısından daha iyi olacaktır. Bebeğinizin yattığı odanın sürekli havalandırılması da önemli bir noktadır.

Kolik Bebek Ne Zaman Düzelir?

Başta da belirttiğimiz gibi yeni doğan bebeklerin yüzde 6 ile yüzde 40’ı arasında görülen kolik vakası 3 ile 4 ay arasında kendiliğinden düzelmektedir. Bebeğinin gelişiminin devam ettiği zamanlarda ortaya çıkması ve düzelmesi durumu ebevenlerin kafasında soru işareti oluşturmaktadır. Bu durumun hiç geçmeyeceğini düşünen Anne ve Babalar merak etmemelidir. Kendiliğinden geçebilen bu sorun sizin de doğru adımları atmanız ile daha rahat bir sürece dönüşecektir. Uzman bir doktora danışarak Kolik hakkında çeşitli bilgiler almalı ve bu adımları uzmanın sizi yönlendirmesi ile atmalısınız. Yazımızın sonuna gelirken uzman doktorların Kolik bebek hakkında ailelere ilettiği bir dipnotu sizler ile paylaşalım. ” Kolik bebek vakalarında Anne ve Baba ne kadar sakin kalırsa o kadar bebeğine faydalı olurlar.” Bize eşlik ettiğiniz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz