Anne sütü sarılığı, anne sütünde olan bazı maddelerden dolayı bebekte sarılığa sebep olmakta olduğu bir durum olmaktadır. Tehlikeli bir durum olmamaktadır. Anne sütü sarılığı, yenidoğan sarılığından farklı olmakla beraber yenidoğan bebek sarılığından daha nadir olarak gözlenmektedir.
Anne Sütü Sarılığı Belirtileri Nelerdir?
- Anne sütü sarılığı, başlangıçta bebeğin cildinin sararması belirtisiyle başlamaktadır. Sonrasındaysa beyazında da sarı renk fark edilmesiyle devam etmektedir. Ancak koyu tenli bebeklerde veya gözlerini açmakta zorlanmakta olan bebeklerde fark edilmesi oldukça zordur.
- Sararma önce yüzde başlamaktadır. Sonrasında göğüs, karın bölgesinde, kollarda ve en son olarak bacaklarda daha belirgin hal almaktadır.
- Emin olmak için bebeğinizin alnına veya burnuna parmağınızla hafifçe baskı uygulayarak anlayabilirsiniz. Parmağınızla çektiğiniz cilt bölgesinde sararma var ise anne sütü sarılığı oluşumu söz konusudur.
Anne Sütü Sarılığı Ne kadar Zaman Sürmektedir?
Anne sütü sarılığı tehlikeli bir durum olmamasıyla birlikte bebeğinizde karaciğer gelişimini oldukça etkilemektedir. Eski alyuvar sayısının azalmasını sağlayarak sarılığında kaybolmasını sağlar. Bu durumda doğum sonrasında 3-12 hafta arasıyla iyileşme durumunda olunmasıyla değişim gözlenmektedir.
Anne Sütü Sarılığı Oluşum Nedenleri
Sarılık Nasıl Oluşmaktadır?
Sarılığın sebebi, bilirubin isminde adlandırılan bileşenin vücutta çok miktarda artmasıdır. Bu bileşen sayesinde, kanda bulunmakta olan eski alyuvarlar yıkılır sonrasında ortaya çıkmakta olan doğal atık oluşmaktadır. Bilirubin karaciğerler tarafından yeterli hızda temizlenemez ise sarılık oluşumu gözlenmektedir.
Anne sütü sarılığı: Anne sütü sarılığının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte anne sütünde bazı faktörlerin,bebeğin bağırsağında bilirubin emilimini de arttırmaktadır.
Diğer sarılık nedenleri: Anne sütü ili yeterince beslenmeyen bebeklerde sarılık gözlenmektedir.
Anne Sütü Sarılığı Nasıl Geçmektedir?
Anne sütü sarılığına iyi gelmekte olan aşağıdaki yöntemleri sırasıyla denemeniz sarılığın atlatılması süresince etkili olacaktır. Ama zaten anne sütündeki sarılık kısa zamanda yok olmaktadır.
Daha sık emzirmeye özen gösterin: Bebeğinizi günde 8-12 kez emzirmekten kaçınmayınız. Bilirubin seviyesini daha da azaltmanın en iyi ve en güzel yolu, onun doğrudan vücut dışına atılmasının sağlanmasıdır. Daha sık emzirdiğiniz zaman bebeğinizdeki bağırsak hareketliliği artmaktadır. Bilirubin bağırsaklardan emilmeden doğrudan kaka ile dışkı yoluyla dışarı atılmasını sağlayacaktır.
- Bebeğinizin emebildiğinden emin olmalısınız.
- Kendisi memeyi bırakmadan siz onu memeden çekmemelisiniz.
- Emzirmek için ağlamasını asla beklemeden emzirmelisiniz.
İlk altı ay içerisinde sadece anne sütü tüketimine önem vermelisiniz. Ancak sütünüzün yetersiz kaldığı durumda olduğunuzu düşündüğünüzde doktorunuza danışarak mama takviyesinde bulunmalısınız.
Işık Tedavisi: Bebeğinizin bilirubin seviyesi 20 miligramın üzerine çıkmış ise ışık tedavisi gerekli görülmektedir. Işık tedavisi (fototerapi) esnasında bebeğinizin cildine erişmekte olan özel ışınlar sayesinde, bilrubin seviyesini çok etkili bir şekilde düşürerek anne sarılığının ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Emzirmeyi nolursa olsun bırakmamalısınız.