Anasayfa Anne & Bebek Çocuklarda Öfke Nöbetleri

Çocuklarda Öfke Nöbetleri

7
0
Çocuklarda Öfke Nöbetleri

Çocuklarda öfke nöbetleri genelde 1,5 ile 2.5 yaş civarında görülmektedir. Öfke nöbetinde çocuklar ağlar, kendilerini yere atarlar veya bir yerlere vurarak tepki gösterirler. Öfke nöbetleri çocukların gelişmesinde rastlanılan doğal bir süreçtir ancak bu süreci çocukların sağlıklı bir şekilde atlatabilmesi ve kontrol edilmesi önemlidir.

Çocuklar kendi istediklerini yapmak isterken, kendi seçmek ve kendi gitmek isteyerek beklenti içine girmektedir. Ancak gün içinde anne ve baba arasında kalarak bir güç savaşına giren çocuk öfke nöbetlerine girebilir. Öfke nöbetleri sadece egodan dolayı değil ilgi çekmek amacıyla da çokça kullanılabilen bir durumdur.

Öfke nöbetlerini önlemek için neler yapılmalıdır?

Öfke nöbetine neden olan etmenler mutlaka bilinmelidir. Ne zaman ve ne şekilde olduğunun yanı sıra öfke nöbetinin öncesinde ve sonrasında yaşanan tüm detaylar da incelenmelidir. Yaşantınızda belirli bir rutin sağlamanız da çok önemlidir. Çocuklarımızın bireysel özelliklerinin ve yapmak istediklerinin farkında olmak öfke nöbetlerinin olmasını büyük ölçüde engelleyecektir.

Öfke nöbetleri sırasında neler yapılmalıdır?

Öfke nöbeti esnasında anne ve babanın tutarlı davranışlar göstermesi çok önemlidir. En iyi müdahale yöntemi nöbet sırasında göz temasından kaçınmak ve aldırmamaktır. Daha sonra sakinleştiği zaman tekrar göz teması kurmak ve onunla ilgilenmek daha doğru olacaktır. Öfke nöbetlerinin bitiminde veya süreç devam ederken çocuğunuzun istediği bir şeyi ona vermemeli ve yapmamalısınız. Bu davranışı yaparsanız çocuğunuzun öfke nöbetleri pekişerek bunu sürdürecektir.

Hangi durumlar normal değildir?

Öfke nöbeti geçiren çocuğunuz günde 3 defadan fazla ve 15 dakikadan uzun bir şekilde bunu yaşamaya başladıysa, 4 yaşını geçmiş olmasına rağmen çocuğunuzda öfke nöbetleri devam ediyor ise, öfke nöbetleri esnasında kendisine ve çevresine zarar veren bir çocuğunuz varsa çocuğunuz öfke nöbetleri esnasında duygularını kontrol edemiyorsa ve siz de nasıl davranmanız gerektiğini tam olarak bilemiyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz