Göğüs boşluğunda bulunan akciğerlerimiz hayati önem taşıyan solunum organımızdır. Oksijen alımı ve karbondioksit salınımı yapar organımız sağ ve sol lob olmak üzere 2 tanedir. Yapısında bulunan hava kesecikleri sayesinde işlevini gerçekleştirir. Kanserler nerede gerçekleşirse oranın ismi ile adlandırılır. Akciğerde bulunan hücreler çeşitli olaylardan dolayı kontrolsüz bir biçimde çoğalmaya başlar. Bu kontrolsüz çoğalmalar sonucu akciğer ve çevre dokularda kitle-tümör oluşur.
Akciğer kanseri bu oluşumlar sonucu ortaya çıkar. Kalp-damar rahatsızlıklarından sonra dünya geneli ölümcül hastalıklar sıralamasında ikincidir. Erkekler de en çok ölüme sebep olan kanserdir. Buna sebep ise sigara kullanımı, pasif içicilik ve yapılan iş gereği solunan kötü hava gibi durumlar gösterilmektedir. Sigara başlanma yaşı, sigara kullanma sıklığı ve kanser yapıcı maddelere maruz kalma durumu kanser olma riskini belirlese de genel olarak 55 yaş üzeri kişilerde görülüyor.
Akciğer kanserine neden yakalanırız?
Sigara kullanımı en büyük sebep olarak gösterilir. Çünkü akciğer kanseri vakalarında nasıl ortaya çıkar sorusunun cevabı %95 sigara kullanımıdır. Nedir nasıl sorularının cevabında olan sigara kullanımı akciğerin kendini temizleme fonksiyonunu bozar ve sigaranın içerisindeki kanserojen maddelerin hücrelere verdiği zarar ile kanser ortaya çıkmasına sebep olur. Başlanma yaşı, içme sıklığı gibi faktörler ne kadar risk altında olduğunuzu belirler.
Ailede akciğer kanserine yakalanmış kişiler varsa bu durumda risk artışına sebep olmaktadır. Ayrıca iş gereği kimyasal madde solunumuna maruz kalan kişilerinde akciğer kanserine yakalanma riski yüksektir. Örnek olarak asbest maddesi gemilerin ve binaların yapımında kullanılır ve nefes ile soluna bileceği için risk artırır. Ek olarak verem hastalığı geçirenlerde, düzensiz beslenmesi olan kişilerde ve hava kirliliğine çok fazla maruz kalan kişilerde risk fazladır.
Akciğer kanserinden nasıl korunma yöntemleri?
Basit ve etkili yolları mevcuttur. Sigarayı bırakmak bunların en başında geliyor. Sigara içilen ortamda bulunmamak pasif içici olmamakta gerekiyor. Spor yapmak, düzenli ve sağlıklı beslenmek, alkol tüketiminden kaçınmak ve yağ oranı düşün besinler tüketmek gerekiyor.
Akciğer kanseri belirtileri
- Uzun süreli ve geçmeyen öksürük
- Göğüste ve sırt, omuz bölgelerinde ağrı
- Ses kısıklığı
- Yüz ve boyun bölgelerinde şişlik oluşması