Mutfak, evin en fazla kirlenen bölümlerinden biridir. Yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı bu alanın mutlaka düzenli olarak temizlenmesi, her zaman hijyenik olması gerekir. Fazla vakit harcamadan, pratik ve etkili mutfak temizliği için bazı önemli noktalara dikkat etmek yeterli. Bu önemli noktalardan ilki, temizlik alanlarının belirlenmesi ve sıraya konulmasıdır. Alanların belirlenmesinden sonra gerekli malzemeler tedarik edilip temizliğe başlayabilirsiniz.
1. Ocak Temizliği
Mutfakta en fazla kiri toplayan bölgelerden birisi ocaklardır. Kullanılan tüm ocak türlerinin belirli aralıklar ile temizlenmesi gerekir. Bu temizlik içinse sadece bulaşık süngeri, bulaşık deterjanı ve ılık su kullanımı yeterlidir. Ocak temizliğine başlamadan önce ilk olarak ocak üzerindeki telleri kaldırıp açma kapama düğmesi gibi yerinden çıkarılabilecek bölümleri çıkarın. Açma kapama düğmelerini ılık deterjanlı su içine koyup kirlerin yumuşamasını bekleyin. 5-10 dakika bu suyun içinde beklettikten sonra çıkarıp bulaşık süngeri ve deterjanı ile düğmeleri yıkayın. Durulayıp kuruması için bulaşıklıkta bekletin. Ocak üzeri için temiz bir bulaşık süngeri üzerine biraz bulaşık deterjanı dökün. Yavaşça ocak üzerini bu bulaşık süngeri ile silin. 5-10 dakika kadar kirlerin yumuşamasını bekleyin. Süngeri yıkayıp üzerine az miktar çamaşır suyu dökerek yumuşayan kirleri temizleyin. En son temiz, toz izi bırakmayan bir bez ile ocak üzerini kurulayın. Mutfağınızda aspiratör var ise çıkabilecek parçalarını çıkarın ve deterjanlı bulaşık süngeri ile onları da temizleyin. Tüm parçalar kuruduktan sonra yerlerine yerleştirebilirsiniz.
2. Fırın Temizliğinde Püf Noktalar
Ocaktan sonra mutfak temizliğine fırın ile devam edilebilir. Fırın temizliği için mümkün olduğunca doğal malzemeler kullanmaya özen gösterin. Fırın içi kirli, yağlı bölgeleri temizlemek için evde bulunan malzemeler ile doğal bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışım için yarım su bardağı su içine çeyrek su bardağı karbonat, çeyrek su bardağı tuz ekleyip karıştırın. Karışımı fırının metal bölgelerine denk gelmeyecek şekilde yağlı kirli alanlarına sürün. 5 dakika kadar bekleyin. Sonrasında temiz bir bulaşık süngeri üzerine biraz bulaşık deterjanı dökün. Sünger ile fırını güzelce ovun. En son fırın içinde hiç bir köpük, deterjan kalıntısı kalmayacak şekilde temiz ve ıslak bir bez ile fırın içini silin. Düzenli olarak bu doğal karışım ile fırın temizliği yapabilirsiniz.
3. Buzdolabı Temizliğinde Karbonat Mucizesi
Mutfak temizliğinin önemli adımlarından bir diğeri de buzdolabı ve dondurucu temizliğidir. Gıdaları bozulmadan saklamak için kullanılan buzdolabı ve derin dondurucular, düzenli olarak temizlenmediği zaman kir ile birlikte koku da yapar. Zaman içinde artan bu koku, açık olarak saklanan besinlerin üzerine sinerek kötü tatlarının bozulmasına neden olur. Bunu engellemek için karbonat ya da sirkeli karışım ile temizlik yapmak yeterlidir.
Buzdolabı ya da derin dondurucuyu temizlemeden önce ilk olarak fişinin prizden çekilmesi gerekir. Dondurucunun buzlarının çözülmesi beklenir. Ardından içinde bulunan tüm malzemeleri çıkartılır, atılması gerekenleri atılır. Buzdolabı temizliği için raflarını ve haznelerini çıkarın. Çıkardığınız bu bölümleri deterjanlı su ile yıkayıp temizleyin. Dolap içi için küçük bir kovanın yarısına kadar su doldurun. Üzerine 4 yemek kaşığı karbonat ya da aynı miktarda sirke ekleyin. Suyu karıştırıp dolabın her yerini bu karışım ile silin. Hazneleri ve rafları yıkayıp kuruduktan sonra aynı karışım ile temizleyebilirsiniz. Buzdolabı kapaklarının daha sıkı kapanmasını sağlayan lastikler içinse eski bir diş fırçasından yardım alabilirsiniz. Uygulama için diş fırçasını hafifçe ıslatıp üzerine biraz karbonat dökün. Fırça ile lastik kısmını temizleyip temiz bir bez ile fazla karbonatı alın. Aynı yöntemi derin dondurucu lastiği için de uygulayabilirsiniz. Derin dondurucunun içi içinse fısfıs olarak kullanabileceğiniz bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışım için 1 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın. Dondurucunun her yerine bu karışımdan sıkıp temiz bir bezle ovalayarak silin. Kurulamak için temiz, toz bırakmayan bir bez ile dondurucu içini kurulayın. Temizlik sonrasında malzemeleri düzenli olarak dolap içi ve derin dondurucuya yerleştirip yeniden çalıştırabilirsiniz.
4. Küçük Mutfak Aletlerinin Temizliği
Mutfağın en büyük yardımcılarından olan küçük mutfak aletlerinin de temizlikte unutulmaması gerekir. Mutfak robotu, narenciye sıkacağı, çay-kahve makinesi gibi elektrikli ev aletlerinin temizliği için mutlaka aletler ile birlikte verilen kullanma ve temizlik talimatlarına bakılmalı. Bu talimatlarda belirlenen maddelere göre elektrikli aletlerin temizliğini yapabilirsiniz. Elektrikli aletlerin temizliğini yaparken mutlaka fişlerini çekilmiş olmasına özen gösterin. Temizlik sırasında da aletlerin elektrikli kısımlarına su değmemesi gerekir.
5. Porselen, Cam ve Çaydanlıkların Temizliği
Mutfak temizliğinde elektrikli aletlerden sonra diğer mutfak gereçlerine geçebilirsiniz. Farklı malzemelerden elde edilen mutfak gereçlerinin temizliklerinde de değişik yöntemler ve doğal karışımlar kullanılır.
Sürekli çay demlemek ya da su ısıtmak için kullanılan çaydanlıklar, zaman içinde kireçlenir. Bu kirecin temizlenmesi için kimyasal içerikli kireç çözücüler kullanılabilir. Kireç çözücü kullanmak istemezseniz, sirke yardımı ile bu kireçleri temizleyebilirsiniz. Yöntemi uygulamak için çaydanlık içine 2 su bardağı kadar sirke koyun. Bu şekilde ocak üzerinde kaynatın. Ardından sirkeyi döküp çaydanlık içini bol su ile yıkayıp durulayın.
Porselen çay ve kahve fincanlarında oluşan lekeler için limon ve tuz kullanılabilir. Uygulama için bir limonu kesip fincanın lekeli kısmına sürün. Leke üzerine biraz tuz serpip eliniz ile ovun. Fincan içine biraz ılık su koyup 2-3 dakika bekletin. Süre sonunda fincanı temiz su ile durulayıp temizleme işlemini bitirebilirsiniz.
Uzun cam sürahilerin el ulaşmayan bölgelerinin temizliği için de doğal karışım uygulanabilir. Uygulama için bir avuç iri tuzu sürahi içine atın. Üzerine biraz su ekleyip çalkalayın. Suyu döküp yeniden bir avuç tuzu sürahi içine koyun. Üzerine 1 çay bardağı sirke ekleyip sürahinin her yerine gelecek şekilde çalkalayın. En son temiz su ile sürahiyi durulayın. Sürahi dibinde ve iç kenarlarında oluşan su lekelerini bu karışım ile kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz.
6. Mutfak Musluğu ve Evyesini Unutmayın
Mutfak evyesi ve musluğu rutin temizlik sırasında unutulmaması gereken bölümlerdendir. Evyeyi temizlemek için aşırı sıcak olmayan biraz suyu her yerine gelecek şekilde dökün. Ardından bir sünger üzerine biraz çamaşır suyu döküp evye ve musluğun her yerini bu sünger ile silin. 5 dakika kadar bu şekilde beklettikten sonra bol su ile evye ve musluğu durulayın. Musluk üzerinde su lekesi kalmaması için temiz ve toz bırakmayan bir bez ile kurulayın.
7. Pırıl Pırıl Mutfak Dolapları İçin Sirke
Mutfak gereçleri, bardak ve tabakları saklamak için kullanılan dolaplar, kirlenmeye en müsait alanlardır. Kapıları kapalı olsa dahi çok çabuk tozlanan ve kirlenen bu alanların da düzenli temizlenmesi gerekir. Mutfak dolaplarının içini temizlemek için ilk olarak tamamen boşaltın. Boşalttıktan sonra silmek için yaklaşık 5 litre suyun içine yarım çay bardağı elma sirkesi ekleyip karıştırın. Bu karışım içine temiz bir bez batırıp fazla suyunu alın. Dolap içini güzelce silin. Islak kalmaması için başka bir temiz bez ile kurulayın. Aynı karışım ile dolap dışını da temizleyip kurulayın.
Mutfak dolapları, musluk, ocak ve mutfak araç gereçlerini temizledikten sonra en son yerleri temizleyin. Mutfağınızda halı ya da kilim kullanıyorsanız elektrikli süpürge ile üzerindeki toz ve kirleri çekerek alın. Zeminde her hangi bir kilim ya da halı yoksa yüzey temizleyici ve yer fırçası yardımı ile zemini temizleyebilirsiniz.