Telgrafın İcadı
Claude Chappe, 1792 yılında telgrafla ilgili ilk çalışmalara başladı. Böylece insanın bitmek bilmeyen iletişim serüveni de başlamış oldu. Bunun ardından elektrikli telgraf konusundaki çalışmalar başladı. İngiliz, Sir C.Wheatstone gelişime ilk ışığı yakıyordu. Çalışmalar yapmış olmasına rağmen fazla başarılı olamadı. Bu macerayı devam ettirecek isim ise konumuzun kahramanı genel kültür sınavlarının sorularından olan Samuel Morse. 1832 yılında elektrik ile çalışan telgraf hayatımıza girdi. Bir ilki de başardı Morse. Elektrik manyetizmanın ilk uygulaması kabul edilir.
Telgrafın Alfabesi
Morse, telgrafı oluştururken yardımcısı Viel ile konuşmaların ardından bir sistem ortaya koymuşlardır. Morse’un bulduğu sistemler daha karmaşık ancak yardımcısının bulduğu sistem ise daha basitti. Yardımcısının sisteminde kısa ve uzun sinyaller ile birlikte duraklamalarda mevcuttu. Bu sistem daha sonra Amerikan Morse Kodu olarak adlandırıldı. Genel olarak sistem Morse alfabesi olarak isimlendirilse de İngiliz alfabesi buna bağlı noktalama işaretlerini ifade etmek için iki farklı çeşit mors kodu kullanmıştır.
- Amerikan Morse Alfabesi, genellikle telgraf sistemlerinde kullanılır.
- Uluslararası Morse Alfabesi, araları gözden geçerek sadece uzun ve kısa sinyallere göre çalışır.
İlk Telgraf Hattı
Bin yedi yüzün sonlarında başlayan macera ilk çekilen hatla şahlanmıştı. Baltimore, Maryland’den Washington D.C. arasındadır. İlk mesaj ise İncil’den bir cümleyi içermekteydi. 24 Mayıs 1844 günüydü.
Osmanlı’da İlk Telgraf
1847 yılında Beylerbeyi Sarayında Sultan Abdülmecit Han’a tanıtılmıştır.
Osmanlı’daki ilk telgraf hattı ise Sivastopol yakınındaki Baklava’dan Varna’ya, bu coğrafyadan da İstanbul’a deniz hattı çekilmiştir. Bu telgraf hattı 1855 senesinde Kırım Savaşında kullanılmış olup, oldukça fazla yararı görülmüştür.
Kısacası telgraf bin yedi yüz doksanların sonundan başlayan macerasında, farklı gelişimler gösterdiğini görüp alfabesinin Morse alfabesi olduğunu ve sınırları, denizleri, kıtaları, aşan bir icat olmuştur.