Bebeklik ve çocukluk dönemlerinin büyük bir kısmını oyunlarla ve oyuncaklarla geçirmeleri, seçecekleri mesleği etkilemekte midir? Kimi görüşlere göre ilgili olduğu mesleğe yönelik oyuncaklarla oynadığı söylenirken, kimilerine göre oynadıkları oyuncaklar ilgilerinin o mesleğe kaymasını sağlamaktadır. Her iki durumda bize bir şeyi gösteriyor ki oynadıkları oyuncaklar ve oyunlar, meslekleri hakkında bize tüyo vermektedir.
Müzik Aletlerinin Etkisi
Müzik aletiyle oynayıp ilgi duyan bir çocuğun matematiksel, duygusal, mantıksal ve bedensel olarak geliştiği belirlenmiştir. Bu da çocuğun bu konuların kullanılacağı alanlara yönlenmesini sağlamaktadır. Duygusal yönünün gelişmesiyle yazarlık, müzisyenlik gibi meslekler ön plana çıkarken; mantıksal ve matematiksel yönünün gelişmesi bu alanlardaki mesleklerden olan mühendislik, mimarlık gibi mesleklere yönelmesini sağlamaktadır. Ayrıca müzikle ilgilenmesi çocuğun kültürel ve sosyal anlamda da gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bu sayede hem iş hayatında hem de sosyal hayatında iletişimi güçlü ve sağlıklı bireyler olmaktadırlar.
Oyun Hamurları
Her yaştan cinsiyet farketmeksizin çocukların ilgisini çeken Play Doh oyun hamurları, çocukların yeni fikirleri üretme becerisini geliştiren bir oyuncaktır. El kaslarının ve becerilerinin de gelişmesini sağlayan oyun hamurları, çocukların ilgili olduğu nesneleri oluşturmasını sağlamaktadır. Play Doh setleri sayesinde, farklı alanlar için özel olarak hazırlanmış oyun hamurları bulabilmek de mümkün olmaktadır. Örneğin; çocukların ilgi alanları netleştikten sonra dişçi olmaya ilgili bir çocuğa Play Doh dişçi seti alınabilir.
Oyun hamurları sayesinde çocukların mantıksal, görsel, matematiksel ve bedensel gelişimleri sağlanmaktadır. Bu da çocuğun ileride bu becerilere yönelik olan mimarlık, ressamlık, heykeltıraşlık gibi sanatsal mesleklere yönelmesine sebep olabilmektedir.
Top ile Oynanan Oyunlar
Her iki cinsiyetin için de top ile oynanan uygun oyunlar bulunmaktadır. Takım olarak ve birebir bir şekilde oynanan toplu oyunlar, çocukların gelişimleri için de olumlu etkilere sahiptirler. Bedensel olarak kasların gelişmesini sağlayan ve bedeni güçlendiren toplu oyunlar, ayrıca sosyal anlamda da gelişim sağlamaktadır.
Top ile oyun oynayan çocukların spor dallarına ilgili olması günümüzde de sıkça gözlemlediğimiz bir durumdur. Bunun dışında takım olarak oynanan oyunlar sayesinde organizasyona yönelik meslek türleri de ilgilerini çekmektedir.
Oyuncak Arabalar
Oyuncak arabalar, her yaşta her nesilin bir şekilde sahip olduğu oyuncak çeşididir. Her iki cinsiyetin de ilgisini çeken oyuncak arabalar, özellikle erkek çocuklarının yoğunlukla ilgi duyduğu bir oyuncaktır. Uzaktan kumandalı oyuncak araba ve akülü araba gibi teknolojiye ayak uydurmuş çeşitleri ile de çocuklardaki ilginin daha da artmasını sağlamaktadır.
Oyuncak arabalar, özellikle erkek çocuklar tarafından babalarını kendilerine rol model seçmesinden kaynaklı olarak ilgi görmektedir. How Wheels arabalar ile belli bir temanın da sağlanması ile çocukların oyuncak arabalara duydukları ilgi daha da özel bir noktaya işaret edebilmektedir. Örneğin; Hot Wheels garaj ile daha çok arabanın mekanik ve çalışma prensibine ilgisinin olması belli olurken, Hot Wheels yarış seti veya uzaktan kumanda araba ile araba sürmeye yönelik ilgisi belli olmaktadır.
Oyuncak Bebek
Kimi zaman bir uyku arkadaşı kimi zamansa evciliğin bir ferdi olarak görev alan oyuncak bebekler, çocukların sosyal ve iletişim anlamında gelişmelerini sağlamaktadır. Evcilik oyunun vazgeçilmez oyuncağı olan Barbie bebek ve türevleri sayesinde, özellikle kız çocukları sorumluluk bilincini öğrenerek onların ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadır.
Oyuncak bebek ile oynayan çocuklar, hem belirttiğimiz gelişimleri sağlarken hem de ailelerin kendilerini görmelerini sağlamaktadır.
Ailelerini rol model olarak alan çocuklar, anne ve babasının kendisine karşı tavır ve davranışlarını oyuncak bebeğe yansıtmaktadır. Hatta bazen anne ve baba arasındaki sorunları da oyuncak bebek ile oyun şeklinde canlandırmaktadır.
Barbie bebek seti ve türevleri sayesinde birçok senaryonun rahatlıkla uygulanmasını sağlayan oyuncak bebekler; çocuklarda sorumluluk bilincinin oluşmasını, problemleri çözmek için çözümler aramasını ve iletişim becerisinin gelişmesini sağlamaktadır. Tüm bunlar sayesinde ileride takım çalışmasına uygun bireyler yetişmektedir. Ayrıca risk almayı bilen ve hızlı çözümler üreten yöneticiler de bu sayede ortaya çıkmaktadır.
Yapboz ve Legolar
Çocukların belli bir dönemden sonra gelişimine en çok katkı sağlayan oyuncakların başında gelmektedirler. Zihinsel ve bedensel gelişimini sağlayan bu oyuncaklar, çocuğun yeni fikirler üretmesini ve problemleri çözmesini de sağlamaktadır.
Yapboz tarzı oyuncaklar, parçaların bir araya gelmesini sağlaması sayesinde problem çözme yeteneğini geliştirmektedir. Ayrıca çocukların el becerileri ile beraber zihinsel gelişimleri de olumlu bir şekilde etkilenmektedir. Hafızasının gelişmesini de sağlayan yapboz oyunu, meslek olarak mühendislik gibi problem çözmeye yönelik ihtiyaçların olduğu mesleklere yöneltmektedir.
Lego oyunu ise küçük yaşlardaki çocuklar için büyük parçalarla başlanması gereken bir oyundur. İleri dönemlerde daha detaylı ve küçük parçaların da devreye girebileceği Lego oyunu, çocuk gelişiminin ve ailelerin vazgeçilmez oyuncağıdır.
Lego sayesinde çocuklar ince motor becerilerini geliştirmektedir. Ayrıca arkadaşlarıyla veya kardeşiyle paralel oynama fırsatı da bulmaktadır. Yeni fikirlerin üretilmesini ve yapılmasını sağlayan Lego, günümüzde eğitim için de kullanılan bir oyuncaktır.
Çocuk Gelişimi Açısından Oyuncaklar
Çocuklar için oyuncaklar hayatın birer modelidir ve oyuncaklar sayesinde hayatı ve çevreyi tanımaktadırlar. Kendilerine zarar verme ihtimalini mümkün oldukça azaltarak nesnelerin tanınmasını da sağlayan oyuncaklar, çocukların zihinsel, fiziksel, bilişsel ve sosyal anlamda gelişimine katkı sağlamaktadır.
Günümüzde bilgisayar ve akıllı cihazların yaygınlaşması ve çok küçük yaşlardaki çocukların kullanımına sunulması, çocukların oyun ve oyuncaklarla zaman geçirmesini engellemektedir. Oysaki bu tarz elektronik cihazlar çocukları ciddi anlamda olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Eskiden sadece televizyondan uzak tutulmaya çalışılan çocukları, şimdilerde bu tarz cihazlardan da uzak tutulmaya çalışılmaktadır. Günümüz şartlarında da bu durum oldukça zor bir durumdur fakat kesinlikle yapılması gerekmektedir.
Çocukların hem yeni fikirler üretmesini hem de el becerilerini geliştirmek için oyuncaklarını kendilerinin hazırlanmasını sağlamak daha doğru olabilir. Bu sayede duygusal, sosyal, psikolojik, bilişsel ve fiziksel anlamda da olumlu gelişmeler sağlanmış olur. Kendi oyuncaklarını kendilerinin hazırlayabilmesi için; oyun hamuru, kil, toprak, kâğıt ve çamur gibi malzemeler çocuklar için temin edilebilir.
Şiddet ve güç içeren oyuncaklardan ise mümkün oldukça uzak durulmalıdır. Bu tarz oyuncaklar, çocuğun şiddete yönelmesini sağlarken ayrıca çocuklarda güçlü ve güçsüz olma kavramlarının da hatalı bir biçimde şekillenmesini sağlamaktadır. Silaha sahip olmayı bir güç olarak kavramaları, sevgi ve saygı kavramlarının önemini yitirmesine sebep olmaktadır. Bu da günümüzün en büyük sorunlardan birisi olan şiddete eğilimli bireylerin çoğalmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple sağlıklı bireyler yetiştirmek için anne ve babanın çocuklarını bu tarz oyuncaklardan uzak tutması gerekmektedir.
Oyuncakların ve oyunların çocuk gelişimi açısından son derece önemli olduğu ebeveynler tarafından unutulmamalıdır. Bu sebeple oyuncak seçimi konusunda titiz davranılması, çocuğun birçok konuda olumlu gelişmeler göstermesini sağlayacak bir çaba olacaktır.
Oyuncak seçimi sırasında çocuğun sağlığını tehdit edici malzemelerin kullanıldığı oyuncaklara dikkat edilmelidir ve CE ibaresi olmayan oyuncaklar kesinlikle alınmamalıdır. Ayrıca eğitici ve çocuğun yaşına uygun oyuncaklar tercih edilerek çocuğun oyuncaktan mümkün oldukça çok verim alması sağlanmalıdır. Ve tabii ki onlarla geçirilecek zamanların onlar için son derece faydalı olduğu da unutulmayarak, mümkün oldukça uzun ve verimli zaman geçirilmeye çalışılmalıdır.