Anasayfa Anne & Bebek Ağız Sağlığı için Diş Fırçası Seçimi, Kullanımı ve Bakımı

Ağız Sağlığı için Diş Fırçası Seçimi, Kullanımı ve Bakımı

20
0
Ağız Sağlığı içi̇n Di̇ş Fırçası Seçi̇mi̇, Kullanımı ve Bakımı

Sadece ağız için değil genel sağlık için iyi bir ağız hijyenine sahip olunmalıdır. 1930’lu yılların öncesinde diş fırçası kılları hayvan kıllarından yapılmaktaydı. Bu tarihten sonra naylon kıllı diş fırçalarına geçildi. O dönemlerde tüketicilerin pek fazla seçenekleri yoktu. Ancak günümüzde çok fazla diş fırçası seçenekleri bulunmaktadır. Çok fazla seçenek karşısında hangi diş fırçası en ideal olanıdır, hangisi seçilmelidir?

Diş Fırçası Seçimi

Diş fırçaları manuel ve elektrikli (motorlu) olmak üzere gruplandırılmıştır. Diş fırçası seçiminde bunlara bakılmaksızın bilinmesi gereken belirli özellikler vardır.

Boyut

Tüketici için diş fırçası seçiminde ilk öncelik fırçanın baş (kafa) kısmının boyutu olmalıdır. En ideal diş fırçası başlığı, dişlerin tüm yüzeylerini kolayca kavrayan, ulaşılması zor olan ve ağzın arka tarafında bulunan dişlere rahatça ulaşabilen, ağız yapısına uygun boyuttaki fırçalardır. Fırça başları, küçük, orta ve büyük boyutlarda üretilmektedir. Genel olarak küçük başlı fırçalar, çocuklar ve kadınlar gibi küçük ağız yapısına sahip olan insanlar içindir. Diğer boyuttaki fırçalar içinse, istisnai ağız yapıları hariç, diş hekimleri tarafından büyük boy fırçalar tavsiye edilmemektedir. Ağzın arka kısmındaki dişlere büyük boy fırçalar tam olarak diş yüzeyini kavrayamayacağı için yeterli bir temizlik oluşmayacaktır. Bu sebeple tavsiye edilen orta boy fırça seçimi yapmaktır. Diş fırçası üzerinde boyutları verilmektedir (S:küçük, M:orta, L:büyük).

Fırça kıl çeşitleri

Fırça kılları sert, orta ve yumuşak olmak üzere gruplandırılmıştır. İnsanları büyük çoğunluğu için yumuşak kıllı bir diş fırçası en rahat ve en güvenli seçim olacaktır. Kılların bu özelliğinin yanında kullanıcının fırçayı kullanma şekli de önemlidir. Dişlere ne kadar güçlü ve kuvvetli bir uygulama yapılırsa diş minelerinin ve diş etlerinin zarar görme ihtimali de o kadar artar. Bazı insanlar sert kıl tiplerinin dişi daha iyi temizleyeceğini düşünseler de mine ve diş etine verilebilecek zararlardan dolayı, diş hekimleri her zaman için yumuşak diş fırça kıllarını önermektedir. Orta sertlikteki kıllar daha çok, düzenli dişlere sahip ve bilinçli diş fırçalayanlar için bir seçim olabilir. Bunun yanında kıl uçlarının yuvarlatılmış olanı da tercih sebebi olmalıdır. Kılların açılı olup olmaması kişiye bağlı bir seçim olmakla beraber tüm bölgelere rahat ulaşım sağladığı için tercih edilebilir.

Uygun sap kısmı

Rahat bir diş bakımı yapabilmek için diş fırçası elinizle kavrayabileceğiniz uzunlukta olmalıdır. Böylelikle fırça üzerine yeterli ve dengeli bir kuvvet uygulama imkanı oluşur.

Diş fırçası kullanımı

Doğru bir fırçalama için yeterli süre en fazla 2 dk dır. Dişler, fazla baskı uygulamadan nazikçe daireler çizerek ve diş etlerine zarar vermeden yapılmalıdır. Fırçalama esnasında tüm dişlerin fırçalandığından emin olunmalıdır. Özellikle arka bölgede bulunan azı dişlerine ulaşılarak temizlik yapılmalıdır. Her diş yüzeyi ayrı ayrı temizlenmelidir. Dişlerin hem dışa bakan hem de içe bakan kısımları ile üst ezme bölgeleri de fırçalanmalıdır. Diş temizliğinin yanında dilin de fırçanın arka yüzeyindeki pürüzlü plastik kısımla temizlenmesini diş hekimleri ferah bir nefes için tavsiye temektedirler.

Diş Fırçası Bakımı

Diş sağlı için gerekli olan diş fırçalarının bakımı düzenli bir şekilde yapılmazsa, sağlık yerine hastalıklarla karşılaşılabilir. Bu sebeple diş fırçalarının temizliğine itina göstermeli ve düzenli aralıklarla değiştirilmelidir. Diş fırçası bakımını günlük, haftalık ve aylık periyotlar şeklinde düzenlenebilir. Gün içerisinde kullanılan fırçalar, kullanım sonrası iyi bir şekilde durulanmalı, sallanarak kuruması sağlanmalıdır. Dik bir şekilde baş kısmı yukarıda ve herhangi bir yere temas etmeyecek şekilde, ağzı kapatılmadan kaldırılmalıdır. Baş kısım kapalı kaldığında bakteri üreme riski artmaktadır. Haftalık bakımda karbonat ve sirke ile bakım yapılabilir. Bunun için çay bardağının yarısına kadar su koyup, içerisine 2 çay kaşığı karbonat ve 2 çay kaşığı sirke katarak elde edilen karışım içerisinde diş fırçasının baş kısmı 10-15 dk bekletilir. Alık bakımda ise diş fırçasının baş kısmının kaynar su içerisinde 5dk bekletilmesi hijyen açısından yeterli olacaktır. Yapılması gereken bu bakımlara rağmen diş hekimleri tarafından her 3 ayda bir diş fırçasının değişmesi tavsiye edilmektedir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz