Anasayfa Kültür Kromosfer Neresidir?

Kromosfer Neresidir?

29
0
Kromosfer Neresidir

Astronomi bilimi, geçmişten günümüze dünya çapında gelişim kaydedilen ve en çok yatırım alan bilim dallarından biridir. Topraktan gelen insanoğlu, daima yıldızlara ulaşmayı merak etmiş ve kendine hedef olarak belirlemiştir.

Astronomi, gök cisimlerinin konumunu, yapısını, katmanlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Üzerinde yaşam sürdüğümüz gezegen olan Dünya’nın katmanları olduğu gibi gökyüzüne çeşitli teleskoplar yardımıyla baktığımızda gördüğümüz gezegenleri hatta bazı yıldızların da katmanları vardır.

Güneş

İçinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisinin spiral yapısının uç bir noktasında bulunan Güneş sistemimizin, gezegenimize ışık ve ısı sağlayan en parlak yıldızı Güneş, daima astronomların ilgisini çekmiştir. Hatta NASA, 2018 yılında güneşin taç küresine insansız hava aracı göndermeye hazırlanıyor.

Güneş, kendi etrafındaki dönüşünü 24 gün 6 saatte tamamlayan, dış sıcaklığı 6000 derece olan, kütlesi dünyanın kütlesinin 333.000 katı olan, kızgın gazların meydana getirdiği akkor halindeki bir gök cismi, bir yıldızdır. Her ne kadar çok büyük bir yıldız olsa da Samanyolu galaksisinde Güneş’ten daha büyük yıldızlar da bulunmaktadır.

Astronomlar, Güneş hakkında yaptığı incelemelerde aynı Dünya’nın katmanlarının olduğu gibi Güneş’in de bazı katmanları olduğunu keşfettiler. Bu Katmanlardan bir tanesinin adı kromosfer. Kromosfer, Güneş’in atmosferinde bulunan kızıl, kırmızı renkli gaz tabakasıdır. Bu katmana renk küre de denir. Kromosfer, Güneş’in görünen tekerinin, yani fotosferin, hemen dışından başlar, yaklaşık 120.000 km kalınlığında, düzensiz gaz tabakasıdır.

Hızı saatte 100.000 kilometreye ulaşan fışkırtma ve püskürtme olayları bu katmanda, yani kromosferde gözükür. Bu püskürtme olayları maddenin dördüncü hali olan plazmanın dikey hareketleridir. Güneş teleskoplarıyla yapılan gözlemlerde Güneş’in yapısında siyah lekeler olduğu görülür. Bu siyah lekeler kromosferde gerçekleşen püskürmelerin etkileridir. Kimi zaman Güneş teleskobuyla bakıldığında Güneşin çevresinde bu püskürmeler uzaya doğru dikey şekilde gözlemlenebilir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz