Divriği Ulu Cami Türk tarihi açısından çok ama çok önemli olmasının sebebi içerisinde bulunan Darüşşifasıdır. Bu şifahane akıl sağlığı bulunmayan hastaların tedavi edildiği yerdir. Buraya gelen akıl hastaları tedavi görüp bir nevi taburcu oluyorlardı.
Nasıl Tedavi Uygulanıyordu?
Bu camide tedavi yapıldığı sıralarda Avrupa da insanlar akıl sağlığı yerinde olmayan hastaları cadılıkla itham ediyorlar ya da ”içine iblis girmiş” diyerek yakıyorlardı. Fakat Anadolu da insanlar böyle camilerde su sesi ile tedavi oluyorlardı. Yani bu gösteriyor ki Orta Çağ da Müslümanlar sağlık alanında önemli mesafeler kat etmişlerdi. Bu cami bunun en önemli ispatı niteliğindedir. Su ile tedavi yöntemi kullanılan bu camilerde akıl hastaları ses ile tedavinin temelini atmışlardır.
Neden Camide Bulunuyor
Selçuklu devletin genel kültür olarak medrese eğitimi söz konusuydu. Medreseler bu gün ki üniversiteler gibi bütün eğitimleri içinde barındıran yapılardı. Divriği Ulu Cami de böyle bir medresedir o yüzden camide bulunması gayet normaldir. Hem manevi bir ortam akıl sağlığı için hastalarda çok önemli bir faktördür. Günümüzde ki psikolojinin de temellerini atan bu yöntemin ilk olarak Anadolu’da olması Divriği Ulu Cami’nin önemini arttırır. Halen Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde ses ile tedavi kullanılıyor.
Doğa da insanın en çok rahatlatan ses su sesidir. Bunu yüzyıllar önce tespit etmiş olan Müslüman bilim adamları su sesiyle insanları tedavi etmişlerdir. Belli odalarda belli zamanlar da akıl hastalarına sus sesi dinleterek kişiye özel de tedavi uygulamaya özen göstermişlerdir. İşte bu özellikler Orta Çağda Müslümanların bilimle tedavi yaptığının kanıtıdır. Divriği Ulu Cami bu kanıtı desteklediğinden hem Türk tarihi açısından hem de İslam tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir.