Anasayfa Anne & Bebek Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı

21
0
Bebeklerde Gaz Sancısı

Gaz sancıları birçok bebek de görülen bir durumdur. Belirli sürede görülen fizyolojik bir olay olsa da, hem bebek hem anne için yıpratıcı bir hal alabilmektedir. Yeni doğanların henüz gelişmemiş bağırsak-sindirim sistemi, yetişkinler de olduğu gibi işlevini henüz yerine getiremez. Bu nedenle sindirim sorunu yaşayan bebekler de gaz oluşabilmektedir. Gaz sancıları kimi bebek de hafif kimisin de ise şiddetli olabilmektedir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nedenleri

Bebek her ağladığında ağlama sebebinin gaz olduğu düşünülmemelidir. Gaz’dan dolayı ağladığına emin olmak gerekir ki, ona uygun hareketler yapılabilsin. Peki bebek de gaz oluşumuna sebep olan durumlar nelerdir? Şöyle ki;

  • Bebeğin düzensiz bir şekilde beslenmesi,
  • Erkenden ek gıdaya başlanılmış olması,
  • Uzun süre bebeğin aynı pozisyonda yatırılması,
  • Kundaklanan bebeğin hareket kabiliyetinin yok olması,
  • Yanlış emzirme pozisyonu, özellikle bebeğin annenin sadece göğsünün ucunu emmesi, uzun süreli hava yutmasına sebep olacak ve bu durum sonucunda gaz oluşacaktır.
  • Bebeğin henüz gelişmemiş sindirim sistemi dolayısı ile yediklerini hazmedememesi,
  • Emziren annenin gaz yapan besinler tüketmesi de gaz oluşumu nedenleri arasındadır.

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Acıkan bebek emmek isteyip ağlayacaktır. Ancak gazı olan bebek memeyi veya biberonu verince tutmayıp, ayaklarını karnına doğru çekerek kendini sıkıp ağlayacaktır. Bu durum gazı olduğunun en büyük göstergesidir. Eğer emdiği halde aynı ağlama durumu ve hareketleri devam ediyorsa mutlaka bebeğin gazı vardır.

Aynı zamanda gazı olan bebeklerin karınları hem sert hem de şiş olur.

Bebeklerde Gaz Oluşumu Nasıl Engellenir?

Anne sütünün sindirimi daha kolay olduğu için mümkünse bebek özellikle ilk altı ay anne sütü ile beslenmelidir. Bebeği ara ara değişik pozisyonlarda yatırmak gerekir. Mesela karın üstü yatırıp yavaş hareketlerle sırtını sıvazlamak veya ara ara yan yatırmak gibi.

Bebek ister anne sütü ile ister mama veya biberon ile beslensin, her beslenmeden sonra mutlaka gazını çıkarmaya çalışmak uzun süreli rahatsızlıktan koruyacaktır bebeği.

Bebeği sırt üstü yatırıp karnına hafif ve nazik hareketlerle de masaj yapmak, bebeği rahatlatacaktır.

Bebeklerde Görülen Gaz Ne Zaman Biter?

Bebekler de genellikle ikinci haftadan itibaren başlayıp dördüncü aya kadar devam etmektedir. Ancak bazı bebekler de bu durum altı ay, hatta nadir de olsa kimi bebek de bir yaşına kadar devam edebilmektedir. Biyolojik farklılıklar nedeniyle, erkek bebekler de gaz sorunu kız bebeklere göre daha çok yaşanmaktadır.

Gaz Çıkarma Teknikleri Nelerdir?
  1. Her anne bebeğini en iyi kendisi tanıyacağından, zamanla bebeği için en uygun gaz çıkarma yöntemini deneyerek bulabilecektir. Burada belli başlı birkaç gaz çıkarma tekniğinden bahsedelim.
  2. Bebeği omzunuzda dik bir pozisyonda tutarak, sırtına yavaşça vurup geğirmesini sağlamak,
  3. Beslenmeden sonra bebeği karın üstü yatırıp, sırtına hafif şekilde vurarak gazını çıkarmak,
  4. Bebeği sırtüstü yatırıp, ayaklarını bisiklet pedali çeviriyormuş gibi çevirmek ve iki ayağı hafifçe karnına doğru ittirip çekmek,
  5. Rezene çayı hazırlayıp bebeğe bir çay kaşığı kadar verilebilir. Ancak kimi anneler bebeğine bunu vermek istemeyebilir. Bu durumda anne kendisi içebilir, böylece sütünden bebeğine geçecektir.
  6. Bebeğin yüzü annenin göğsüne bakacak şekilde bebek kucağa alınır. Poposundan yukarı doğru hafif vurularak veya sırtı sıvazlanarak gazı çıkartılabilir.
  7. Diğer bir yöntem de bebeği emzirirken, kafasını ayaklarından ve vücudundan yukarıda tutmak, gaz oluşumunu en aza indirebilir.
Emziren Annenin Tüketmemesi Gereken Gıdalar

Bebek ilk altı ay sadece anne sütü aldığı için, annenin beslenmesi oldukça önemlidir. Bu durumda kendi vücudunu herkesten iyi bilen annenin, kendisine nelerin gaz yaptığını tecrübeleriyle daha iyi bilecektir. Mesela bir besin gaz yapan besinler kategorisinde gösteriliyorken, o besin bazı anneler de gaz yaparken bazı anneler de yapmayabilir.

  1. Lahana
  2. Karnabahar
  3. Brokoli
  4. Portakal
  5. Kuru Baklagiller
  6. İnek Sütü
  7. Çiğ Soğan ve Sarımsak
  8. Aşırı baharatlı gıdalar
  9. Kahve-çay-çikolata gibi kafeinli içecekler/besinler

Genel kabul görmüş gaz yapıcı besinler olarak annenin özellikle bu besinlerden kaçınması ve dikkat etmesi gerekir.

Önceki İçerikOruç Tutarken Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları
Sonraki İçerikMakyaj Malzemeleri

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz