Anasayfa Makyaj Makyaj Malzemeleri

Makyaj Malzemeleri

212
0
Makyaj Malzemeleri

Makyaj, ciltteki pürüzleri ortadan kaldırmak, cilde renk ve güzellik katmak için sürülen, kadınların vazgeçilmezi olan büyülü kozmetik ürünlerdir. Makyaj ürünleri kadınların uzun yıllardır vazgeçemediği ve dikkat çekmek, güzel görünmek arzusuyla kullandıkları, her kıyafete ayrı bir şekilde uyarlanan bir aksesuar haline gelmiştir. Makyaj sayesinde ciltte oluşan ufak problemleri örtebilir, cilde ışıltı ve renk katılması sağlanabilir ve çeşitli nedenlerden oluşan yara ve benzeri izleri gizleyebilirsiniz. Tarihte milattan öncesine dayanan bir geçmişi olan kozmetik ürünleri, o yıllarda dahi kadınların güzel görünmek arzusunda olduğunu kanıtlar niteliktedir.

MAKYAJ MALZEMELERi NE ZAMAN BULUNDU?

Çok uzun bir zaman aralığından beri hayatımızda olan kozmetik ürünlerinin tarihi milattan önce 4000’li yıllar olarak bilinmektedir. Yapılan kazılar ve araştırmalar sonucu ilk makyaj ürünlerine Eski Mısır’da rastlanmıştır. O yıllarda makyaj, zor hava şartlarından korunmak ve güzel görünmek için çeşitli bitkisel ürünlerden ve hayvansal yağlardan üretilmekteydi. Mısır’da yaşayan önemli insanların ölümünden sonra kullandıkları çeşitli güzellik ürünleri ile birlikte gömüldükleri ortaya çıkmıştır. O yıllarda genellikle sürme ve krem kullanılmış olup, bu ürünlerin sıcak çöl şartlarında gözlerin korunması ve cildin nemlendirilmesi amacıyla ortaya çıktığı bilinmektedir.

Sürme, göz enfeksiyonlarına ve göz hastalıklarına karşı koruma görevi görürken, kremler ise cildin kaybettiği neme kavuşması için kullanılmaktaydı. O yıllarda sağlık açısından önem değeri taşıyan makyaj, erkekler tarafından da sıklıkla tercih edilip kullanılmaktaydı. Mısır firavunlarının gözlerine çektikleri uzun ve çekik olan sürmeler tarihin tozlu sayfalarındaki resimlerde yer almaktadır. Kadınlar tarih, zaman ve mekân dinlemeden yüzyıllardır güzelliklerine önem vermekte ve yaşadıkları çağın imkânlarını kullanarak yarattıkları güzellik ürünleri ile bakımlı olmaktadır.

MAKYAJ MALZEMELERİ MARKALARI VE FİYATLARI

Kadınların güzel görünmek ve çevrede ışıldamak istemesi yüzyıllardan beri süregelen bir gelenektir. Ancak güzel görünmek, güzel hissetmek için imdada yetişen makyaj ürünlerinin hepsi kusursuz bir görünüm elde etmenizi sağlamamaktadır. En iyi kalitede makyaj ürünlerine sahip makyaj firmalarını sizler için yazımızda derledik. En iyi kalitede ancak fiyat olarak biraz tuzlu dedirten markalardan bir tanesi Chanel’dir. Chanel kusursuz görünüme kavuşmanızı sağlayacak güzellikte ürünleri ile kadınların tutkunu olduğu bir marka olarak hafızalara kazınmıştır. Fiyat aralıkları 100 TL den başlayıp 10.000 TL ye uzanmaktadır. Her kadın mükemmel görünmek ve mükemmel bir ürün kullanmak ister. Mükemmel kadınlara mükemmel ürünler yakışır. Her kadının mükemmel olduğunu ancak bunun ortaya çıkarılması gerektiğini savunan markalardan bir diğeri ise L’Oreal’dir. Dünyanın en büyük kozmetik markalarından biri olan L’Oreal, sektöre yön verecek nitelikte ürünleri ile göz doldurmaktadır. Bu etkileyici özellikteki ürünlerinin fiyatları ise 10 TL’den başlamakta ve 4.500 TL’ye kadar uzanan geniş bir aralıkta olmaktadır.

Başlarda profesyonel makyaj için makyözlerin kullanıma uygun şekilde üretilmiş olan Mac, zamanla birçok kadın tarafından fark edilmiş ve bir dünya markası haline gelmiştir. Mac ürünlerinin kolay kullanımı olması ve cildi pürüzsüz bir görünüme kavuşturması nedeniyle kozmetik sektöründe lider olan firmalardan biri olmuştur. Fiyat aralıkları 50 TL’den başlamakta 10.000 TL’ye varmaktadır. Kaliteden bahsedecek olursak karşımıza çıkan markalardan biri de Estee Lauder olmaktadır. 10 milyardan fazla satışa ulaşmış ürünler ile dünyada birçok ilke imza atan firmadır. Bünyesinde barındırdığı çeşitli markalar ve erkekler için ürettiği kozmetik ürünleri ile de dünya kozmetik ürünleri arasında fark yaratmıştır. Fiyat aralıkları 65 TL’den başlayıp 5.350 TL’ye ulaşmaktadır.

Bir karı-koca tarafından kurulmuş olan Artistry markası ise 108 ülkede satılan geniş ürün yelpazeli, kalitesiyle dikkat çeken markalardan biridir. Artistry güzellik ürünleri 50 TL’den başlayıp 5.500 TL’ye ulaşan geniş bir fiyat aralığı içindedir. Kadınların sağlığını ön planda tutan ve sağlıklı cilde zarar vermek istemeyen bir politikayla ürünlerini üreten kozmetik firması, Elizabeth Arden’dir. Elizabeth Arden, bir kadının hoşuna gidebileceği kalitede ürünleri üretirken aynı zamanda da sağlığı tehdit etmeyen ürünler ile kullanıcılarını oldukça mutlu etmektedir. Ürünlerinin fiyatları ise 60 TL’den başlamakta olup 3.000 TL’ye varmaktadır.

Ülkemizde oldukça sıklıkla kullanılan Oriflame markası, dünyanın birçok yerinde temsilcileri aracılığı ile satılıyor olup büyük kazanç elde etmektedir. Ürünlerinin zenginliği ve her kesime hitap eden fiyat aralıkları ile hem gönülleri neşelendirmekte hem de cepleri şenlendirmektedir. 10 TL’den başlayan fiyatları 500 TL’ye kadar uzanmaktadır. Çarpıcı ve göz alıcı güzellik ürünleri ile dikkat çeken bir diğer firma ise 110 TL-2700 TL aralığındaki fiyatlarıyla Christian Dior’dur. Makyajın kalıcılığı ve dayanıklılığı üzerine araştırmalar geliştirmiş ve bu yönde ürünlerini imal ederek kadınlara güven veren markalardan birine dönüşmüştür.

Clinique markası da makyaj sektöründe varlığını ispatlamış ve sadık müşterilere sahip markalardan biridir. Ürünlerinin fiyat aralıkları 20 TL’den başlayıp 1.000 TL’ye kadar uzanmaktadır. Kadınların güzelliğine güzellik katan ve her daim ışıldamalarını sağlayan markalardan biri de Lancome’dur. 7 TL’den başlayan ürünleri 1.000 TL’ye kadar artış göstermektedir. En kaliteli markalardan bahsederken Maybelline’den bahsetmemek olmaz. Maybelline Türkiye’de çok fazla satılan ve özellikle kirpikleri harika ve uzun bir görünüme kavuşturan rimelleri ile ünlüdür. Fiyatları da uçuk fiyatlar olmamakla beraber her bütçeye uyum sağlayan nadir kaliteli ürünlerdendir. 7 TL’den başlayan fiyatları 200 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Kusursuz görünmenin sırrı kusursuz makyaj ürünlerini kullanmaktan geçer.

NASIL SAKLANIR? ÇABUK BOZULUR MU? SON KULLANMA TARİHİ NEDİR?

Kadınların ciltleri gibi kozmetik ürünleri de hassas bir şekilde imal edilmiştir. Bu nedenle her ürünün dikkatli bir şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Gereğinden fazla sıcaklığa veya soğukluğa maruz kalan makyaj ürünlerinin kimyasal yapıları bozulmakta ve etkinliğini yitirmektedir. Kullanılan kozmetikler banyoda muhafaza ediliyor ise ıslak yerlerden mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Ürünlerin doğrudan güneş ışığına maruz kalması ya da bırakılması da yanlış bir tutumdur. Fazla sıcak ortamda bulunan kozmetikler patlamaya ve bozulmaya mahkûmdurlar. Güzellik ürünlerinin genelinin ortalama 25 derece sıcaklıkta saklanması uygundur. Bazı ürünler soğuk ortamda, buzdolabında saklanabilirken bazı ürünleri ise buzdolabında muhafaza etmek uygun olmamaktadır.

Göz kremi, buzdolabında saklanması gereken ürünlerdendir. Soğuk olan uygulanan göz kremi kan damarlarındaki şişlikleri azaltıp, gözaltındaki kan dolaşımını hızlandıran etkiye sahip olmaktadır. Isı ve güneş ışığından uzak tutulması gereken ve buzdolabında muhafaza edilmesi gereken ürünlerden bir tanesi de parfümlerdir. Parfümler çok uzun süre sıcaklığa maruz kaldığında içindeki kimyasal bozulur, kokusu değişir ve etkinliğini yitirir. Yüz maskelerinin de buzdolabında saklanması cilde fayda sağlamaktadır. Soğuk olarak uygulanan yüz maskeleri kılcal damarları daraltıp ve ciltte oluşmuş kızarıkları azaltıcı etki yaratır. Ruj ve eyeliner ürünleri ise kullanmadan 10 dakika önce buzdolabına konulan makyaj ürünleridir. Kullanımının 10 dakika öncesinde buzdolabına konulan eyeliner, daha düzgün çizgiler oluştururken, rujların ise kullanım ömürleri uzamaktadır.

Güzellik ürünleri, zamanla kötü şartlarda tutulduğunda içlerinde bakteri ve mikrop üreterek bozulma yaşayabilirler. En çabuk bozulma gösteren ürünlerden biri ise rimeldir. Makyaj ürünleri açıldıktan sonra ısıya ve sıcaklığa maruz kaldıklarında dayanma süreleri de daha çabuk azalmaktadır. Her ürünün bir dayanma süresi ve son kullanım tarihi vardır. Bozulmuş ürünleri kokusundan, ciltte bıraktığı pütür pütür toparlaklardan ve yapısından anlamak mümkündür. İyi muhafaza edilen makyaj ürünleri çabuk bozulma göstermemektedir.

Kozmetikte bir diğer önemli konu ise ürünlerin son kullanma tarihleridir. Çoğu ithal ürünün arkasında 3M,6M,12M gibi semboller yer almaktadır. İngilizcede Month açılımında olan bu sembol Türkçede ay anlamına gelip ürünlerin kaç ay kullanılacağını göstermektedir. Ayrıca ürünlerin arkasında “Batch Code” isimli bir sayı bulunmaktadır. Bu sayı, ürünün hem son kullanma tarihini hem de sahte olup olmadığını gösteren sembollerdir. Bazı kozmetik ürünlerinin son kullanım tarihleri ürünün paketi açıldıktan sonra görülebilmektedir. Genellikle güzellik ürünlerinin kullanım süreleri 6 ay olmalıdır. Ancak bazı ürünler, hassasiyet yaratabilecek düzeyde oldukları ve farklı bileşenlerden üretilmiş oldukları için farklı sürelerde kullanıma sahiptir. Genel olarak likit ve krem fondötenlerin kullanım süresi 12-24 ay, pudra 12-24 ay, maskara 6 ay, göz ve dudak kalemi 6-12 ay, nemlendiriciler 18-24 ay, göz kremi 6 ay, güneş koruyucular 6-12 ay ve vücut kremleri 6-12 ay arasında olmaktadır. Bu süreler markaya ve modelle göre farklılık gösterebilmektedir.

SEYAHAT İÇİN NASIL BİR ÇANTA HAZIRLANMALI VE NASIL TAŞINMALIDIR?
UÇAKTA YASAK OLAN ÜRÜNLER NELERDİR?

Seyahat için makyaj çantası hazırlamak istiyorsanız, makyaj çantasında bulunması gereken bazı ufak tüyolar olmaktadır. Seyahatin vazgeçilmez ve kurtarıcı ürünleri, nemlendirici kremler, makyaj bazları ve güneş kremidir. Ancak seyahatiniz kısa ve bavulda yerden tasarruf etmek istiyorsanız bu 3’ünü barındıran içinde SPF bulunan nemlendirici bir makyaj bazı işinizi görecektir. Seyahat için mutlaka çoklu makyaj paletlerinden temin edilmelidir. İçinde krem ruj, kontur, toz allık ve daha birçok ürün bulunduran paletler hem yerden tasarruf ettirir hem de kolaylık sağlamaktadır. Paletin içinde ruj bulunmuyor ise iki renk ruj (biri gece için biri gündüz için) yeterli olacaktır. Hatta mümkünse mini rujlardan tercih edebilirsiniz. Maskara ve göz kalemi de seyahat makyaj çantası içinde olması gereken ürünlerdir. Kaş kalemi yanınıza almak yerine göz kalemi ile seyahatte idare edilebilir. Son olarak makyaj temizleme tonikleri olmazsa olmazdır. Uçakta 100 ml’ye kadar tonik ve benzeri ürünleri izin verilmektedir. Yüz temizleme ürününüz daha büyük ise onun yerine makyaj temizleme mendilleri kullanılabilmektedir.

Fondöten, krem, far paletleri vb. ürünler uçak ile seyahatte bavulda dökülebilir ve kırılabilir. Bunun olmasını istemiyor iseniz kırılabilecek ürünlerinizi plastik şişe içine koyarak muhafaza edebilirsiniz. Plastik şişeler ürünleri muhafaza ederek olası bir kötü durumla karşılaşmayı önlemektedir. Ürünlerin dökülme ve kırılmaya karşı alınacak bir başka önlem ise iki kat poşetle ürünlerin kaplanmasıdır. Böylece kırılan ürünlerin bavula yayılması engellenebilir.
Uçakta bazı ürünlerin özellikle yüz temizleme ürünlerinin 100 ml’yi geçmemesi şartı bulunmaktadır. Fondöten ve şampuanların ise havasının iyice alınmış olması gereklidir. Havası alınmayan ürünler fazla hava basıncına maruz kalınca patlayabilmektedir.

Makyaj malzemeleri ile bilmeniz gereken detaylar bunlardır. Her kadın güzeldir, yeter ki doğru ürünlerle buluşsun. Makyaj yapmak bir sanat ise kadınlarda sanat eseridir.

Önceki İçerikBebeklerde Gaz Sancısı
Sonraki İçerikEskiden Çocuk Olmak: Sokak Oyunları

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz