Blacklist, spam e-posta adresleri gönderen IP adreslerini bir liste altında toplayan ve onların e-posta gönderimini engelleyen bir sistemdir. Blacklist’e giren IP adreslerinin spam e-posta gönderimi sonrasında diğer kullanıcıların da bilgisayarlarına uzaktan kontrolü sağlanan virüslü yazılımlar yerleştirilir. Bu nedenle, Blacklist, spam gönderimi yapan IP adreslerin e – posta gönderimlerine engellemeye çalışmaktadır.
Blacklist kendine uygun bir mantık sistemi ile çalışsa da bazen spam maillerin gönderimini engelleyemez ve bu da diğer kullanıcıların da virüse bulaşmasına veya haberleri olmadan Blacklist’e girmesine neden olur.
Backlist Virüsü Nedir?
Türkçe karşılığı ile kara liste olarak bilinen Blacklist, virüs yayan, spam gönderen veya diğer zararlı faaliyetlerde bulunan IP adreslerinin, mail adresleri veya Domain’in bulunduğu listedir. Örnek verecek olursak eğer bir IP adresi Blacklist’e girdiyse bu adres kullanılamaz demektir. Blacklist’e giren IP adresleri diğer kullanıcılara spamlı e-postalar gönderirler ve bu e – postalar, gönderilen kullanıcının güçlü Antivirüs programına sahip olmaması halinde bilgisayarına bulaşır.
Bilinmeyen sitelere bulk göndermek, engelleme koyan e – posta adreslerine mail göndermek spam şikayetlerini artırır ve bu durumda Blacklist’e girmek kaçınılmaz olur. Hotmail, Gmail gibi platformlar, Blacklist’leri esas alarak mailleri kabul eder. Aksi halde, mailler, istenilen adrese gönderilemez.
Blacklist, farklı kaynaklardan olan IP adresleri ile ilgili bilgileri bir liste halinde toplar. Bu bağlamda, farklı spam çeşitleri için farklı bilgi kaynakları bulunmaktadır. En bilindik spam tespit etme yolu, Spamtrap kullanılır. Blacklist, Spamtrap’ı Domain alanlarına yerleştirir ve bu bu mail adreslerinin kullanıcısı bulunmaz.
Sonuç olarak, kendilerine gelen mailler, Blacklist’e gönderilir. Tanımadığınız mail adreslerine mail göndermek istediğinizde veya toplu mail gönderildiğinde Spamtrap sizi yakalar ve Blacklist’e gönderir. Bunun aksine, bir kullanıcıya göndermek istediğiniz mail, güvenli bir IP adresinden gönderilmiş ise mailiniz alıcıya ulaşır. Mail kontrolü, DNSBL tarafından yapılmaktadır. DNSBL bir serverdir ve gelen IP adreslerinin denetlenmesini sağlar.
Blacklist Virüsü Nasıl Bulaşır?
Blacklist virüsünün bulaşma nedeni, aynı sunucuyu paylaşan kullanıcıların diğerine spam yaymasıdır. Bu durumlarda kullanıcılar haberleri olmadan Blacklist’e girerler. Bu da bilgisayarınıza virüs bulaşmış demektir. Bu virüsler, sizin haberiniz olmadan bilgisayarınıza mail yoluyla yazılım kuran ve bunu kontrol eden kişiler tarafından bulaşır. Bu durumdan kaçınmak için bilgisayarınızda güvenilir bir virüs programı çalıştırmalısınız. Blacklist’te adresinizin bulunması durumunda virüslerden kurtulmak için birden fazla Antivirüs yüklemek zorunda kalırsınız.
Blacklist’te olup olmadığınızı Blacklist sorgulama sitesi ile öğrenebilirsiniz. Bunun için mxtoolbox.com adresine girmeniz gerekir. Burada Blacklist başlığına tıklanır ve Server IP or Domain kısmına kendi IP adresini ve Domain’inizi yazarsınız. Blacklist Check butonuna tıkladıktan sonra IP adresinizin Blacklist’te olup olmadığını öğrenirsiniz. Aynı zamanda, whatismyipadress.com, dnsbl.info gibi siteler de Blacklist’te olma durumunuzu denetler.
Blacklist Virüsu Nasıl Temizlenir?
Blacklist virüsü temizlemek için başlıca yöntem, yukarıda da belirttiğimiz gibi Antivirüs programları yüklemektir. Bununla birlikte girilen Blacklist listesinden çıkmanın yolları da bulunmaktadır.
Blacklist’ten çıkmak için, sunucunuz üzerinde bulunan hata kodlarını denetlemeniz gerekir. Sorunsuz çalışan portlar, Blacklist’ten çıkmanızı sağlar. Aynı zamanda, sunucunuzun IP adresini de değiştirmeniz etkili çözüm olacaktır. Çünkü Blacklist’e gire IP adresinizin yerine yeni IP adresi belirlemeniz, uzun uzadı çıkarma işlemleri ile uğraşmamanızı sağlar. Bununla birlikte, bilindik Blacklist siteleri ile iletişime geçmek ve yardım almak da işinize yarar. Son olarak, sunucunuzda olan virüsleri temizlemeyi unutmayın.
Bir diğer yöntem ise Blacklist denetlemesi yaptığınız sitenin dökümanları ile listeden çıkabilmenizi sağlar. Bu bağlamda, IP adresinizin Blacklist’ten çıkarılması için başvuru yapmadan önce spam problemlerinin giderildiğinden emin olmanız gerekir. Aksi halde, yeniden Blacklist’e girmeniz kaçınılmazdır. Spam gidermek için sorbs.net sitesi işinize yarar. Burada ilk aramanız gereken sözcükler, Removal, Delist veya Lookup olacaktır. Bu kelimeleri aratmanız halinde çıkış başvuru formlarını görürsünüz.