Anasayfa Alışveriş Fotoğraf Makinesı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Fotoğraf Makinesı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

51
0
Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Bir kamera almayı düşünüyorsunuz ya da 2. el dslr bakmayı düşünüyorsunuz, ancak nereden başlayacağınız konusunda hiçbir fikriniz yok mu? Size yardımcı olmak için buradayız. Bir fotoğraf makinesi alırken dikkat etmeniz gereken çok sayıda unsur bulunur. Ancak bunların birçoğunu bilseniz de gözünüzden kaçan kritik şeyler olabilir. Bu yüzden yazımızı sonuna kadar dikkatle okumanız faydalı olacaktır. Mevcut en iyi seçeneklerimizle başlayalım:

  • Ucuz dSLR kamera: Nikon D3300
  • Genel amaçlı kompakt fotoğraf makinesi: Panasonic Lumix ZS100
  • Süper zoom: Panasonic Lumix FZ1000
  • Gelişmiş kompakt kamera: Panasonic Lumix LX100
  • dSLR meraklıları için kamera: Nikon D750
  • En iyi high-end aynasız kamera: Sony A7R II

Genel İpuçları

Hangi kameranın en iyisi olduğunu söyleyen net özellikler yoktur. Çözünürlük ya da başka bir deyişle megapiksel, profesyonel olmadığınız veya nedenini anlamadığınız sürece çok da fark etmez. Sensör boyutu, otofokus sistemi ve görüntü sabitleme sistemi birlikte çözünürlük değerini etkileyen unsurlar arasındadır.

Belirli bir sınıfta en iyi veya en yenisine sahip olmak asıl amaç olmamalıdır. Gerçek şu ki, bir kamera nadiren dört ana kriterin hepsini karşılar: fotoğraf kalitesi, performans, özellikler ve tasarım. Ve bir önceki senenin, hatta çok daha öncesinin modelleri daha ucuz olduğu kadar mükemmel derecede iyi olma eğilimindedir. Bu yüzden yeni çıkan ve daha pahalı bir fotoğraf makinesi almak yerine eski modellere ve ikinci el makinelere bakabilirsiniz.

Satın Almadan Önce Deneyin

Fotoğraf makinesi alırken model ve marka kıyaslama önemli bir husustur. Elinize rahatça oturduğundan ve evde bırakmayı tercih edeceğiniz kadar büyük veya ağır olmadığından emin olun. En sık kullanılan fonksiyonlara hızlı erişim sağlayabilmelisiniz. Menüler basit bir şekilde yapılandırılmış, fonksiyonlar mantıklı ve öğrenmesi kolay olmalıdır. Dokunmatik ekranlı modeller daha fazla işlevsellik sağlayabilir, ancak kontroller ve menüler iyi organize edilmezse sinir bozucu bir deneyime dönüşmesi riski de söz konusudur.

Telefon Kamerası

Telefonunuzda Bir Kamera Varken Neden Bir Fotoğraf Makinesi Almalısınız?

İyi fotoğraf için iyi makine gerekli midir sorusu sıkça karşımıza çıkmaktadır. Fotoğraf makinesi cep telefonlarına girdikten sonra bu soru daha çok karşımıza çıkmaya başladı. Ama her fotoğrafçı çok iyi bilir ki iyi fotoğraf için iyi ekipman da gereklidir.

Birçok kamerada, bazı çift objektifli telefon kameralarında kullanılan zoomdan daha büyük bir aralığı kapsayan gerçek zoom objektifleri bulunur veya bunları desteklerler. Dijital zoom ile elde edeceğinizden daha iyi bir deneyim sağlarlar.

Telefon kameralarındaki ve telefon pazarındaki tüm gelişmelere rağmen, telefonlar iyi bir kamera kalitesi, hızı veya kontrolü gibi özellikleri bir arada sunamıyorlar. Bazı insanlar özel etkinlikler için ayrı bir kamera kullanmayı bu yüzden daha çok tercih ediyor. Ayrıca her telefonun iyi bir kameraya sahip olmadığını da unutmamak gerekir.

Pahalı Bir Hobi

Fotoğraf makinesini aldıktan sonra her şey bitti demek yanlış. Her lensle her fotoğraf çekilmez. Profil fotoğrafları için 50mm 1.8/F lense ihtiyaç varken ay fotoğrafı çekmek için en az 75-300 lense ihtiyaç duyulur. Hal böyle olunca fotoğraf çekmenin keyfini aldıkça ekipmana daha çok bütçe ayırmak gerekecektir.

Güvenli Yerlerden Alışveriş Yapmalı

İnternet sitelerinde çok çeşitli ürünlerle beraber çok farklı fiyatlar karşınıza çıkar. Özellikle ikinci el fotoğraf makinelerinde “Shoutter Sayısı” denilen olgu arabalardaki kilometre olgusuyla aynıdır. Makinelerin fotoğraf çekerken açılıp kapanan perdesi sayı arttıkça fotoğrafların canlılığında ve renklerinde bozulmaya neden olur.

Eski Modellerden Kaçınmalı

Fotoğraf makineleri teknolojik birer harika. Günümüzde 4k görüntü çeken fotoğraf makineleri bazen gözlerimizin bile göremediği güzellikler kayıt edebiliyor. Şimdi biraz da fotoğraf makinesi alırken dikkat etmemiz gereken teknik özelliklere bakalım. Profesyonel fotoğraf makinelerinin en önemli özelliği “Manuel Modu”nun olmasıdır. Fotoğrafı çekerken çekim özelliklerinin bizim tarafımızdan verilmesi gerekmektedir. Bu yüzden İSO (Fotoğrafın Işığa Duyarlılık Derecesi), Enstantane (Makine Perdesinin Ne Kadar Süre Açık Kalacağını Belirtir) ve Diyafram (Lensin Açıklık Derecesi) üst ve alt sınırlarının mümkün olduğunca yüksek olmasına dikkat etmeliyiz.

Gece fotoğrafçılığı yapacaksak İSO değeri en az 6000 üstü ve Enstantane değeri en az 30 saniye olan bir makine satın almalıyız. Her şeyden önce fotoğraf makinenizi nerede kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Eğer sadece günlük gezilerde kullanacaksanız Canon 700D işinizi fazlasıyla görecektir. Ama bu işi profesyonel bir şekilde yapıp para kazanmak istiyorsanız bir Canon 7D Mark 2 alıp uzun süre sorunsuz bir fotoğrafçılık yapabilirsiniz.

2. El dSLR veya Sabit Lensli Fotoğraf Makinesi

2. El dSLR veya Sabit Lensli Fotoğraf Makinesi

Değiştirilebilir objektifli kameralar dSLR veya aynasız modellerdir. Bir 2. el dslr fotoğraf makinesinin sabit lens modeline göre avantajları:

  • Fotoğraf kalitesini ve performansını iyileştirmek için her zaman daha iyi bir lens satın alabilirsiniz.
  • Daha geniş veya daha dar bir görüş açısına ihtiyacınız varsa, her zaman buna uygun başka bir mercek kullanabilirsiniz.
  • Daha iyi düşük ışık performansına ihtiyacınız varsa daha hızlı, yani daha geniş diyafram açıklığına sahip, bir lens elde edebilirsiniz.

Sabit lensli kameranın bir dSLR’ye göre avantajları:

  • Kompaktlar çok daha küçük olma eğilimindedir.
  • Sabit lensli kameralar, bağımsız bir mercek içerisinde, aşırı derecede pahalı ve / veya ağır olacak bir zoom aralığını kapsama eğilimindedir.
  • dSLR üzerindeki lensleri değiştirmek bir ağrı olabilir.
  • Sıklıkla, dSLR ile birlikte gelen lensler, sabit lensler kadar yüksek kalite veya geniş diyafram açıklığı sunmazlar.
  • Sabit lens bulunduğu için ikinci bir lense ihtiyaç duyulmaz.

Bir SLR Fotoğraf Makinesi Seçmek

Markalar ve fiyatların çeşitliliği ne olursa olsun, ucuz bir markanın aksine pahalı bir cihaz aldığınızı ve bunun için özen gösterdiğinizi unutmayın. Bir marka seçerken, modeldeki gizli veya kusurlu sorunların geçmişini kurcalayın ve satın alma sonrası hizmetleri, şehrinizdeki teknik yardımı, garanti süresini ve garantinin kapsamını inceleyin. İkinci el bir SLR fotoğraf makinesi alacaksanız da teknik unsurlar hakkında önceden bilgi edinin.

Bir model seçerken, kamera tarafından üretilen materyali gözlemlemek önemlidir, çünkü bir SLR alırken, alıcılar genellikle kamerayla çok fazla zaman geçirir, çeşitli durumlar için taşır ve birkaç düğmeye tıklar. Kameranızın seyahat sırasında ne kadar dayanacağını belirlemek için kırılgan kısımlara ve gövdesinin sağlamlığına bakın.

Kaliteli SLR kameralar, lensi farklı koşullarla ve istenen sonuçlarla başa çıkmanın bir yolu olarak değiştirme olanağına sahiptir. Bir kamera alırken, mevcut lens çeşitliliği ve her markanın ortalama fiyatı gözetilmelidir. Lensler ve bağlantı yapıları, markalar ve hatta modeller arasında mutlaka uyumlu değildir. Bu yüzden bir kamera satın almadan önce uygun aksesuarların fiyat ve kullanılabilirliğini gözlemlemek akıllıca olacaktır.

Analog veya Dijital Fotoğrafçılık

Analog veya Dijital Fotoğrafçılık

Birçoğumuz hayatımızın her alanında çevre dostu seçimler yapıyoruz. Ve fotoğrafçılık da istisna değildir. Öyleyse, gezegen dostu bir bakış açısıyla, analog veya dijital fotoğrafçılıkta hangisinin daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Analog fotoğrafçılık, popülaritesinde yıllardır büyümekte olan bir yeniden diriliş gördü. Çalışırken, sanatla uğraşırken ya da bir hobi ile ilgilenirken yaptığımız her şeyde mümkün olduğunca çevreye duyarlı olmaya çalıştığımızdan, dijital ve analog çekimin çevresel yan etkilerine bakmaya karar verdik.

Film İşleme

Analog fotoğraf makinesi, film rulolarını geliştirmeyi içerir. Fotoğraf filmleri, çeşitli kimyasallar yardımı ile geliştirilmiştir. Bunların çoğu (özellikle gümüş iyonları) toksiktir. İşlemciler daha sonra bu kimyasalları suyla durular. Ayrıca dikkate alınması gereken kimyasal atık sorunu da var. Film işleme şirketleri, kimyasalları sorumlu bir şekilde atmakla yükümlüdür, ancak bu her zaman gerçekleşmez. Genellikle, toksik kimyasal atıklar kanalizasyonlara karışır su kaynaklarımızı kirletir.

Dijital Fotoğraf Makinelerinin Avantajları

Dijital bir kameranız varsa, film işleme çevresel bir yükün altındadır, çünkü film yoktur. Çoğu kişi fotoğraflarını çevrimiçi olarak kaydeder ve saklar ve yalnızca gerçekten ihtiyaç duydukları şeyleri yazdırır; Aslında, dijital fotoğrafçılık şehir kanalizasyonunda beş yıllık bir süre içinde gümüş kirliliğinin yarı yarıya azalmasında büyük bir etkendir.

Dijital kameralar, bazıları toksik maddeler kullanılarak üretilen birçok elektronik bileşenden oluşur. Kameraları oluşturmak için kıymetli metaller çıkarılır, mikroçipler için kurşun kullanılır ve yarı iletkenler çevre açısından tehlikelidir. Ancak birçok kamera markası üretim süreçlerini daha çevre dostu hale getirmenin önemini kabul ediyor. Örneğin, Sony, Samsung ve Nikon, kameralarının üretiminde toksik kimyasalların kullanılmasını yasaklıyor. Canon artık öncü bileşenleri kullanmıyor ve eski cep telefonu bileşenlerinden yapılmış bir kamera bile tasarladı.

Profesyonel Bir Fotoğraf Makinesi Alacaklar için İpuçları

Kameraların bir ton farklı özelliği vardır. Profesyonel kamerada gerçekten önemli olan özelliklere bir göz atalım?

Manuel Mod

Manuel mod, bir görüntünün pozlaması üzerinde tam bir kontrol sahibi olmanızı sağlar. Otomatik modda, fotoğraf makinesi sizin için diyafram, enstantane ve ISO değerlerini seçer. Manuel modda, bu üç şeyi kendiniz seçerek görüntünün nasıl oluşacağı üzerinde çok daha fazla kontrol sahibi olursunuz.

Artık, otomatik ve yarı otomatik modları, özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlıyorsanız yararlı olabilir. Ancak manuel modun nasıl kullanıldığını ne kadar erken öğrenirseniz, istediğiniz şekilde görünen görüntüleri de o kadar çabuk elde edebilirsiniz.

İlgilendiğiniz kameranın manuel modda olup olmadığını kontrol edin (genellikle “M” etiketli fotoğraf makineleri bu moda sahiptir). Çoğu DSLR ve aynasız kameralar manuel moddadır. Manuel modda bir makine bulursanız, bir deneyin ve kullanımının kolay olduğundan emin olun. Manuel modu kullanmak fotoğraf çekmeyi oldukça pratik hale getirir.

ISO

ISO, kameranın sensörünün ışığa karşı ne kadar hassas olacağını kontrol eder. Sensör hassasiyetini arttırarak, daha karanlık koşullarda flaşsız çekim yapabilirsiniz. ISO 1600 veya daha üstü özellik sunan kameraları tercih etmenizde yarar vardır. Bazı kameralar ISO 25.000 – 102.000 kadar yüksek çekim yapabilir!

Daha yüksek ISO değerleri genellikle daha fazla gürültü (renkli benekler) ve daha grenli görüntüler anlamına gelir. Neyse ki kameralar gürültü performansında daha iyi hale gelmeye devam etmektedir, bu da tipik olarak daha yüksek ISO değerlerinde bile kullanılabilir görüntüler alabileceğiniz anlamına gelir. Düşündüğünüz kamera ile farklı ISO’larda çekilmiş bazı örnek görüntüleri bulabilir misiniz, görmek için internette bir göz atın. Görüntüler ISO 400 gibi düşüksefarklı bir model düşünebilirsiniz.

Megapiksel

Megapiksel (MP), kamera çözünürlüğünün bir ölçüsüdür. Bunu şöyle düşünün: Megapiksellerin sayısı arttıkça, yapabileceğiniz yüksek kaliteli, keskin baskı da artar. Aşırı büyük miktarda megapiksel olan bir kameraya ihtiyaç duymadığınızı belirtmek önemlidir.

Ayrıca, baskı çözünürlüğünü azaltarak, büyük baskılar oluşturabilir ve yine de iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. 12MP kamera kullanarak 1 metrekare büyüklüğünde kanvas baskılar yapabilirsiniz. Daha büyük baskılar genellikle tüm görüntüyü çekmek için daha fazla görüntüleme mesafesine ihtiyaç duyar, bu nedenle daha düşük baskı çözünürlükleri elde edebilirsiniz. Uzun lafın kısası, megapiksel, harika bir fotoğraf makinesinde hikayenin sadece bir kısmıdır. Bu yüzden megapiksel değerinden tamamen etkilenmeyin.

Ergonomi

Bir fotoğraf makinesi satın alırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli şey, onu tutarken nasıl hissettiğinizdir. Kameranızı uzun süre elinizde taşıyacaksınız, bu yüzden satın almaya karar vermeden önce iyi hissettirdiğinden emin olun. İşte dikkat etmeniz gereken, ergonomik birkaç unsur:

Boyut

Tüm düğmelere kolayca ulaşabiliyor musunuz? Kamera rahat taşınabiliyor mu? Kamera yüzünüze yaklaştığında nasıl bir duygu sağlıyor? (İpucu: Bunları anlamak için mağazaya gidin veya ikinci el fotoğraf makinesi satın alacaksanız muhakkak öncesinde bir deneyin.)

Ağırlık

Genel olarak konuşursak, benzer sınıflardaki kameralar benzer ağırlıklarda olacaktır. Fotoğrafçılığa yeni başlıyorsanız, her yere götürebileceğiniz bir kamera almayı düşünün. Tam boyutlu bir hacimli kameradan daha küçük, daha hafif bir kamerayı taşımanız daha olasıdır. Bu, görüntü kalitesinden biraz ödün vermeniz anlamına gelebilir. Kameranız çok fazla ağırsa, evde bırakmaya meyilli olursunuz.

Dayanıklılık

Bazı kameralar sağlam magnezyum alaşımlı iç çerçevelere ve hava sızdırmazlığına sahiptir, dolayısıyla diğerlerinden daha sağlamdır. Bunlar, hangi çılgın şeyleri fotoğraflamayı planladığınıza bağlı olarak, sizin için gerekli olan özellikler olabilir.

Menü Sistemi

Menü sisteminin kullanımının doğrudan ve kolay olduğundan emin olun. Her kamera farklıdır, ancak kılavuza bakmadan menü sisteminde nasıl gezineceğinizi çözmeniz gerekir. Bir kameranın menüsü kullanım performansınızı etkileyecek kadar karmaşık olmamalıdır.

Fotoğraf Makinesi Kıyaslama

Marka Kıyaslama

Kameranızın markası, oluşturduğunuz görüntülerin kalitesi ile ilgisi değildir. Hepsi bir fotoğrafçı olarak sizinle ilgili bir şeydir. Ancak, fotoğrafçılık dünyasında markalar büyük ilgi görüyor, o yüzden onlar hakkında konuşalım.

Canon ve Nikon

DSLR fotoğraf makinelerinin en büyük iki üreticisi Canon ve Nikon’dur. Bir Canon veya Nikon kamera seçerek, en geniş uyumlu lens ve aksesuar seçimini bulabilirsiniz. Üstelik hem marka hem de 3. Parti ürün seçeneğiniz de bulunacaktır.

Canon ve Nikon hem iyi çalışan sağlam kameralar üretiyorlar, hem de her birinin kendi avantajları ve dezavantajları var. Canon’un daha iyi lens yelpazesi varken Nikon’un daha iyi bir yapı kalitesi ve odaklanma yeteneği konusunda genel bir fikir birliği var. Seçim yaparken dikkat edilecek en önemli şey, muhtemelen her markayı denemek ve hangilerinin sizin için daha iyi hissettirdiğini görmek olacaktır.

Diğer Markalar

Sony, başarılı bir şekilde aynasız fotoğraf makineleri pazarını elinde tutuyor ve Canon / Nikon hakimiyetinde ciddi bir rakip olarak kendisini ön plana çıkarıyor. Sunduğu fotoğraf makineleri, Canon ve Nikon’un önünde görünen ve daha ucuz fiyatlarla yenilikçi özelliklere sahip. Ayrıca oldukça rekabetçi bir lens serisi geliştirmiş durumdalar.

Fuji, mükemmel kalitede aynasız kameralar sunan başka bir marka. Panasonic de yine aynasız kameralar açısından oldukça başarılı ve uygun fiyatlı muadiller üretiyor. Son olarak, kompakt kameralar söz konusu olduğunda, her üreticinin de farklı modellerle rekabetçi pazarda zaman zaman öne çıktığı görülüyor. Eğer bir kompakt makine ile ilgileniyorsanız, en iyi tercihiniz, her yere götürebileceğiniz bir kamera bulmak olmalıdır. Marka adı satın alma kararınızda büyük rol oynamamalıdır.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz