Anasayfa Sağlık Yeni Teknolojiler Sayesinde Kurtulacağımız 14 Sağlık Problemi

Yeni Teknolojiler Sayesinde Kurtulacağımız 14 Sağlık Problemi

50
0
Yeni Teknolojiler Sayesinde Kurtulacağımız 14 Sağlık Problemi

Şimdi oldukça inatçı görünen birçok sağlık problemi gelecekte tedavi edilmek için bir şansa sahip. Bilim insanları ve doktorlar, bizi bazı ciddi hastalıklardan kurtarmak için gerekli olan ve sürekli gelişen teknolojiler geliştirmeye devam ediyorlar. Günümüzde kablolu olan birçok teknoloji toplandı ve birçoğu test edilmeye başlandı. Tabi kullanıma ne zaman başlanacağı bilinmese de gelecek için büyük adımlar atılıyor.

İşte yeni teknoloji ile hangi hastalıklar nasıl çözüm bulacak tüm detayları ile bu yazımızda!

1. Alerjiler

Dünya genelindeki çocukların yaklaşık yüzde 10’u sık sık gıda alerjilerinden muzdariptir. Buna örnek verecek olursak yer fıstığı. İmmünoterapi bu konuda yardımcı olabilir. Deriye ince bir tabaka fıstık proteini sürülür. Bu işlem bağışıklık hücrelerini aktive eder. Alerjik reaksiyondan sorumlu lenf düğümlerine kana girmeden gönderilir. Her ne kadar hala test aşamasında olsa da alerjik reaksiyonlara karşı toleransın hüküm süreceği ve reaksiyonun yenileceği yönünde umutlar vardır.

2. Otizm

Otizmi erken yaşta tespit etmek oldukça zordur. Aynı zamanda araştırmaların verdiği sonuçlara göre, otizmin mümkün olduğunca erken teşhis edilmesi gereklidir. Erken teşhis ile erkenden gerkli çalışmalara başlanmalıdır. Dört yaşın altındaki çocuklarda tedavi en etkilisidir. Bilişsel yetenekler, konuşma ve uyarlama davranışlarında önemli bir iyileşme sağlar.

Yapay zeka yardımıyla, bilim insanları altı aylık bebeklerde fonksiyonel MRG sırasında sinir bağlantılarının yoğunluğunu analiz etmek için bir yöntem geliştirdiler. Yüzde 96’dan daha fazla kesinliğe sahip olan bu yöntem, çocuğun iki yıl boyunca otizmi geliştirip geliştirmeyeceğini belirlemeye olanak sağlar.

3. İşitme Problemleri

Yaklaşık altı aylıkken çocuğun beyni, insan konuşmalarını ve diğer sesleri aktif olarak işlemeye başlar. Sağır çocuklar, koklear implantlarla bile gelişimdeki bu dönüm noktasını kaçırma riski altında kalırlar. Bilim insanları, çocukların MRG’lerini analiz edebilecek, konuşma gelişimlerinin gidişatını tahmin edebilecek ve ek yardım gerekip gerekmediğini belirleyebilecek bir makine ile öğrenme algoritması oluşturdular.

4. Görme problemleri

Ambliyopi veya bir diğer adı ile “göz tembelliği”… Dünya üzerinde birçok çocukta sıklıkla görülen görme bozukluğudur. İlk çalışmalar, sanal gerçeklik oyunlarının geleneksel göz bandından daha etkili olabileceğini göstermiştir. Sanal gerçeklik programları, her bir göze üç boyutlu alanın yanılsamasını yaratarak çeşitli görüntüler yansıtır. Oyunlarda, en önemli bilgilerin zayıf göze girecek şekilde oluşturulması büyük önem taşıyor. Örneğin, düşen asteroitler gibi. Beyni ve zayıf gözü beraber çalışmaya teşvik eden şeyde tam olarak budur.

5. Beyin Sarsıntısı

Beyin sarsıntısı, okullardaki tüm spor yaralanmalarının yaklaşık onda birini oluşturuyor. Başlıca problem ise ilk aşamada durumun ciddiyetinin değerlendirmesinin çok zor olmasıdır. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, beyin sarsıntısı geçiren bir öğrencinin kanındaki tau proteini seviyesinin, genç bir sporcunun iyileşmesi için gereken süre ile orantılı olduğunu göstermiştir. Normal bir kan testi ile iyileşme zamanı doğru bir şekilde belirlenebilecek olması ise oldukça önemli.

6. Depresyon

Günümüzde birçok genç neredeyse en az bir kere ciddi bir depresif durum geçirebiliyor. Şimdi bu çocuklar, bilişsel davranış terapisinde yardımcı olabilecek sohbet botları ile konuşma fırsatına sahipler. Bu botlar gençlere her gün ruh halini sorarak onlara olumlu düşüncelerin yeniden inşasına yardım ediyor. Aynı zamanda ulaşılabilir hedefler koyuyor.

7. Diyabet

Tip 1 diyabet genellikle 13 ile 16 yaş aaralığında başlamaktadır. Gençler, glikoz seviyelerini düzenli olarak ölçerek ve günde birkaç kez insülin enjekte ederek yaşamlarını kurmak için çabalıyorlar. Bu görevle başa çıkmak, MiniMed 670G olarak adlandırılan ve 14 yaşından büyük hastalar için insülin dağıtım sistemine izin vererek glikoz seviyelerini otomatik olarak ölçüyor. Ayrıca belirli bir algoritma kullanarak kesin insülin dozlarını enjekte ediyor.

8. HIV

Şu anda dünyada HIV ile yaşayan dört milyondan fazla genç var. HIV ile ancak günlük hapların karmaşık algoritmasını izlerseniz yaşayabilirsiniz. Bu görevi kolaylaştırmak için, bilim insanları haftada sadece bir kez alınması gereken altı bağlantılı bir kapsül geliştirdiler. Kapsül bağlantıları farklı polimerlerden yapılıyor ve çözünme hızları da aynı değil. Bu nedenle, her bir ilaç vücuda haftanın belli bir günü giriyor. Doktorlar hastalığa karşı mücadelede büyük ilerleme kaydetmiştir.

9. Kanser

Çoğu kanser türü elli yaşından sonra bizi tehdit ediyor. Ancak doktorlar 30 ile 40 yaşlarında erken bir tarihte rektum, prostat, meme ve rahim ağzı kanseri için test yapmayı öneriyor. Bilim insanları kan veya idrardaki tümörler tarafından salgılanan moleküllerin gözlenmesini sağlayan bir sıvı biyopsi geliştiriyorlar. Bu biyopsi doku biyopsisinden daha az invaziv ve daha az ağrılı bir yöntemdir. Böyle bir analiz kolayca tekrar edilebilir.

10. Kısırlık

35 yaşın altındaki kadınlar için, bir IVF döngüsünden sonra hamile kalma olasılığı yüzde 50’den fazla değildir. Araştırmacılar, IVF için hangi spermin kullanılacağını belirlemek adına küçük bir mikro-jet cihazı geliştirdiler. Çünkü sperm hücrelerinin bir tür engel sürecinin üstesinden gelmesi gerekiyor. Sadece doğru formdaki en sağlıklı ve en hızlı sperm hücreleri hayatta kalıyor. En hızlı şekilde IVF’nin başarı şansını artıracağı umulmaktadır.

11. Grip

Bilim insanları bizi çeşitli grip türlerinden koruyabilecek evrensel bir aşı oluşturmaya çok yaklaştılar. Buradaki strateji, virüsün bulunduğu hücrelere girecek olan grip virüsü hemaglutinin yüzey proteinini hedeflemektir. Protein kafası sıklıkla mutasyona uğruyor. Oldukça iyi bir gelişme.

12. Alzheimer Hastalığı

Alzheimer hastalığının erken teşhisi, semptomların tersine çevrilmesine ve zamanında tedavi ile bilişsel işlevlerdeki düşüşün yavaşlamasını sağlar. 2017’de, bilim insanları Alzheimer hastalığı için bir test hazırlanmıştır. Bu test ile 70.000 yaşlı insandan gelen veriler analiz edildi ve hastalıkla ilişkili 31 genetik markere odaklandı. Bu test, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini doğru bir şekilde belirler ve bu riskin yaşlanma ile nasıl gelişme kaydettiğini gösterir.

13. Böbrek hastalığı

Böbrek hastalığı çoğunlukla 60 yaş ve üstü insanları etkiler. Tedavi seçenekleri hiç çekici değildir. Diyaliz oldukça pahalı ve üstelik geçici bir çözümdür. Dönor organları ise nadirdir. Bir grup doktor ve bilim insanı, silikon membranlardan kanı filtreleyebilen ve vücudun kendi kan basıncını besleyen yapay bir böbrek oluşturulması üzerinde çalışmaya devam ediyor.

14. Lenfoma

Lenfoma tanısı konulan hastaların yaş ortalaması 67’dir. Kemoterapi ise her zaman yardımcı olamaktadır. Bilim insanları yeni bir yöntem yaratarak “CAR modifiye T hücrelerinin tedavisi” ni geliştirmektedirler. Hastanın kendi T hücrelerini kandan izole ederek, bunlara kanser hücrelerine eklenebilecek reseptörler eklenir. Ardından değiştirilen hücreler, etkilenen, yok ettikleri bölgelerden hastanın vücuduna geri döndürülür.

Gelecekte şuan yaşanılan bir çok hastalığın oldukça kolay ve basit tedavileri olması adına bilim insanları büyük çalışmalar yapmaya devam ediyor ve devam edecek.

Önceki İçerikAğrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir, Nedenleri ve Tedavisi
Sonraki İçerikVitiligo (Ala) Hastalığı

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz