Anasayfa Trendomi Trafik Sigortası Nedir?

Trafik Sigortası Nedir?

14
0
Trafik Sigortası

Trafik sigortası, olası bir kaza durumunda üçüncü kişilerin can veya mal kaybı yaşaması durumunda bu yaşanan zararı maddi olarak karşılayan bir sigorta türüdür. Bu nedenle çok önem arz etmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası

Karayolları Trafik Kanunu gereğince tüm araç sahiplerinin mecburi olarak yaptırması gereken sigortadır ve meydana gelebilecek bir kazada karşı tarafın hasarını güvence altına almaktadır. Bu sigorta yalnızca ülkemizin sınırları içerisinde oluşan maddi hasarlar için geçerlidir ve sizin aracınızdaki hasarı karşılamamaktadır. Kendi aracınızın hasarının da karşılanmasını istiyorsanız kasko sigortası yaptırmanız gerekmektedir.

Trafik Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?

Sigorta, zorunlu trafik sigortasının sona ereceği tarihten itibaren yenilenmek zorundadır. Eğer yenileme işlemi yapılmazsa, her 30 gün için prim miktarına %5 eklenmektedir. Uygulanacak olan bu gecikme cezası da, prim miktarının en çok %50’si kadar olabilmektedir. Trafik kontrollerinde aracın trafik sigortasının olmadığı tespiti yapılırsa, araç trafikten men edilir ve para cezasına tabii tutulur.

Trafik sigortasının poliçe birimlerinin belirlenmesi için toplam 7 basamaktan oluşan tarife uygulanır. Trafik sigortası basamakları, hasarsızlık indirimi kapsamında uygulanmaktadır ve 7. basamak, en güvenilir araç sahibidir. Bunları belirlemeyi sürücünün geçmişteki sürüş performansı belirler. Kademe sayısının düşmesiyle de poliçe primlerinde artış gerçekleşir. İlk defa araba alan sürücüler sisteme 4. kademeden giriş yaparlar ve kaza yapmadığı her yıl için derecesi 1 basamak yükselir. Eğer kaza yaparsa 1 kademe geriler. 1. kademe trafikteki en riskli sürücüleri ifade eder. Bu araçların sahipleri en yükek sigorta primlerini ödemektedirler.

Basamak fiyatları geçen yıl tavan fiyat uygulamasıyla %30’a kadar azaldı. Bazı araç gruplarında indirim oranı da %40’lara ulaştı. Zorunlu trafik sigortasındaki bu azami prim 2018 yılında da devam ettirilecektir.

Trafik Sigortası İçin İstenen Belgeler

Zorunlu trafik sigortası yapılırken, sigorta yaptıracak kişinin zorunlu bazı trafik sigortası belgeleri tamamlaması gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortasını eksiksiz bir şekilde tamamlamak için şahsın aracına ait trafik tescil belgesinin yani araç ruhsatının olması gerekmektedir. Trafik sigortası için istenen belgelerde en önemlisi zaten araç ruhsatıdır. Bu belge kayıt için yeterli sayılmaktadır.

Trafik Sigortası İptali

Sürücüler poliçeleri düzenlenirken, bilgilerini doğru ve eksiksiz vermelidir. Aksi takdirde sigorta şirketi yanlış bilgilerden ötürü sigortanızın iptali gerçekleştirebilir. Sigorta süresi içinde yapılan değişikliklerden hem sigortalılar hem de sigorta şirketi sahibi haberdar olmalıdır, aksi durumda yine sigorta iptal edilebilir.

Sigorta iptali en çok; araç değişimi veya aracın elden çıkarılması durumlarında yaşanmaktadır. Çünkü; bu iki durumda da araç ruhsat sahibi değişmektedir.

Trafik Sigortası Uygulamaları

Sigorta limitleri, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafınca belirlenmektedir. Teminatlar doğrultusunda hazırlanan sigorta primleri bir rehber tarife görevindedir. Bu rehber tarife doğrultusunda alt ve üst limit aralıklarına göre ücretlendirme yapılıp poliçe kesilmektedir.

Her araç sahibi bu işi uygun bir fiyata yaptırmak ister. En uygun fiyatlar ile sigorta sahibi olmak için; fiyatlandırmalar ve kriterler hakkında iyi bilgi toplamak gerekir. Kriterleri tam olarak anlamak içinse, iyi bir karşılaştırma yapmak gerekir. Siz de kendi kriterlerinize göre karşılaştırmalı sigorta avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Zorunlu olan sigortalar kapsamına dahil olduğundan, yapılmadığı zaman, araç sahibine ceza uygulanmaktadır. Zorunlu trafik sigortasındaki amaç; kaza olduğunda üçüncü kişilerin güvence altına alınmasıdır. Zorunlu trafik sigortasının temel teminatlarını Hazine Müsteşarlığı belirlemektedir. Ancak buna reğmen sigorta şirketleri de poliçeye farklı teminatlar ekletebilmektedirler.

Bir kaza gerçekleştiği zaman, kazada kusuru olmadığı halde üçüncü bir kişinin aracının hasar alması durumunda, bu hasarın onarımını sizin trafik sigortanız karşılamak durumundadır. Bu onarım, sigorta poliçenizde bulunan teminatlar doğrultusunda sağlanmakatadır. Poliçenizde hasara ilişkin bir teminat yok ise, hasar tazmini gerçekleşmemektedir. Bunun haricinde trafik sigortasının asla karşılamadığı durunmlar da mevcuttur. Bunlar şu şekildedir:

  • Sigorta sahibinin kendi aracında oluşan hasar.
  • Aracı kullananın seyir halindeyken gerçekleşen hasar.
  • Aracın sahibi ile aracı kullanan kişi arasındaki ilişkiden dolayı araca gelen hasar.
  • Zarar gören kişilerin bagaj ve eşyası dışında araçta bulunan eşyanın göreceği zarar.
  • Araç çalındığında ya da gasp edildiğinde üçüncü kişilerde meydana gelen maddi veya fiziki hasar.
  • Herhangi bir hız yarışına aracın katılması durumunda üçüncü kişilerde oluşan hasar.
  • Patlayıcı veya patlayıcı maddelerin taşınması sonucunda oluşan hasar.
  • Manevi tazminat istemleri.
  • İşletilmeyen araçların sebep verdiği hasar.
  • Dolaylı zararlar için yöneltilen tazminat talepleri.
  • Zorunlu trafik sigortanızı her yıl yeniletmeniz gerektiğini lütfen unutmayınız.
Önceki İçerikEt Kavurma Tarifi
Sonraki İçerikAyakkabı Alırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz