Ne İşe Yarar? Hangi Bitkilerde Kullanılır?
Son zamanlarda, adını sıkça duyduğumuz solucan gübresi, solucan dışkısından elde edilmektedir. Solucan gübresinin içerisinde, toprağı bitkiler için besin değerine sahip bir şekle getirmek için birçok mikroorganizma bulunmaktadır. Toprak da, insan vücudu gibi canlıdır ve kaliteli bitki üretimi için, bu mikroorganizmalara ihtiyaca vardır. Yararlı mikroorganizmalar açısından oldukça zengin olan solucan gübresi, her türlü bitkinin üretiminde kullanılabilecek yapıdadır. Çok yararlı ve toprak için besleyici olduğundan, toprağa ya da yetiştirilen bitkilere hiçbir zararı yoktur. Aksine, toprağı yeniler, her çeşit bitkiyi kaliteli şekilde yetiştirmek için verimini arttırır. Katkısız, tamamen organik bir gübre türüdür. Solucan gübresinin, dünya genelinde uzun yıllardır üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde ise, yaklaşık on yıldır önem kazanmaya ve aktif şekilde üretilmeye başlanmıştır. Solucan gübresi ne işe yarar diyecek olursak, toprağı iyileştirme ve kalitesini arttırma özelliğine sahiptir. Yalnız, beklenen verimin alınabilmesi için, düzenli olarak kullanımı şarttır. Yararlı mikroorganizmaları sayesinde, bitki köklerinin iyi ve hızlı şekilde gelişimini sağlar. Bitkinin kökü ne kadar iyi beslenirse, elde edilen ürünün direnci ve kalitesi de o kadar artar. Solucan gübresiyle yetiştirilen bitkilerde, bitki hastalıklarına karşı direnç kazanır. Toprakta bulunan ve bitkiler tarafından emilimi gerçekleştirilemeyen vitaminler, solucan gübresiyle alınabilir hale gelir. Gübrenin içerisinde bulunan sayısız derecede yararlı mikroorganizmalar, toprağın içerisindeki faydalı mikroorganizmaların da artmasını sağlar. Toprağın ıslah edilmesinde solucan gübresi, mucizevi etkilere sahip organik bir besin kaynağıdır. Organik ve besin değeri yüksek olan toprakta yetiştirilen bitkiler, daha lezzetli ve dayanıklı olduğu gibi, insan sağlığı için de daha faydalıdır. Solucan gübresi kullanılan topraktan elde edilen bitkilerin, lezzet ve dayanıklılık açısından diğer ürünlere göre farkı açıkça görülmektedir.
Solucan gübresinin faydaları arasında bulunan bir diğer faktör de, bitkilerin daha çabuk yetişmesini sağlar. İçeriğindeki besin değerleri, bitkilerin hastalıklara yakalanma riskini düşürür, dolayısıyla bitkiler daha kısa sürede yetişir. Solucan gübresi kullanılan toprağın canlılığı ve verimliliği sürekli artar.
Solucan Gübresi Üretimi Nasıl Yapılır?
Solucan gübresini duyanların, en çok merak ettiği sorulardan birisidir solucan gübresi nasıl üretilir? sorusu. Solucan gübresi, adı üstünde solucanların dışkısından elde edilir. Ancak, bununda bir zahmeti ve süreci vardır tabi ki. Gerekli şartların sağlanması ve doğru üretim teknikleri kullanılmasıyla, kısa zamanda büyük oranda solucan gübresi üretimi yapılabilir. Üretime başlandıktan sonra sabırla devam ettirilen üretim süreci sonrasında elde edilen solucan sayısı, ilk günkü sayının kat kat fazlası olacak şekilde artar. Bunun için ilk adım, gereken verimin kısa sürede alınmasıyla, küçük çaplı bir tesis kurmaktır. Tesis derken, solucan gübresi üretiminin profesyonel şekilde yapılması için büyük çaplı bir işletme ya da evde hobi şeklinde üretim gerçekleştirmek için gereken koşullara sahip küçük bir ortamdan bahsediyoruz. İşin uzmanları, solucan gübresinin her solucandan yapılmadığını, en etkili üretimin Kaliforniya solucanından yapılabileceğini söylüyor. Örneğin; beş bin adet kırmızı Kaliforniya solucanıyla üretime başlayan birisinin, akıcı ya da sert maddelerin barındırılması ile nakliye edilmesi sürecinde kullanılan su tankından temin etmesi gerekir. Tank içerisine, her türlü bitki, sebze, meyve ve yemek artıklarının biriktirilip çürütülmesiyle elde edilen kompost eklenir. Kompost, hazır olarak alınabileceği gibi, bireysel şekilde de hazırlanabilir. Beş bin solucan için, 300 kg’lik kompost yeterli miktarda kompos demektir. Yaklaşık iki ay sonra, beş binle başlanan solucan sayısı 10 bini bulacaktır. İki ayda bir solucan sayısı iki katına çıkacağından, aynı süre içerisinde ilave su tankı almak gerekmektedir. İki aylık süreçte, beş bin solucandan 200 kg solucan gübresi elde edilebilir. Bu şekilde üretim kapasitesi sürekli artarak devam eder. Bir senenin sonuna gelindiğinde, solucan sayısında ciddi bir artış olduğu gibi, gübre üretiminde de büyük oranda artış olur. Bir senede, beslenen solucanlardan 1500 kg ya da daha fazla gübre edilebilir. Buna bağlı olarak, elde edilen kazanç da katlanarak artar.
Solucan Üretimi Ne Kadar Gübre Verir?
Bu işle ilgilenecekler, doğal olarak solucan üretimi ne kadar gübre verir? diye merak etmektedir. Doğru tekniklerle düzenli olarak yapıldığında, verimi oldukça yüksek bir iştir. Beş bin adet solucanla başlanan üretim, iki ayda bir 200 kg. civarında gübre verir. Bir sene sonunda 1500-2000 kg. arasında miktarda gübre edilmiş olur. Yalnız dikkat edilmesi gereken, solucan miktarı iki ayda bir iki katı oranında arttığından, elde edilen gübre miktarı da sürekli artmaktadır. İş, devamlı ve profesyonel şekilde yapıldığında, her sene elde edilen solucan gübresi daha da artar.
Solucan Gübresi Çeşitleri Nelerdir?
Solucan gübresinin, üretim tekniklerine ve solucan çeşidine göre çeşitleri vardır. Katı ve sıvı şekilde sınıflandırılan solucan gübresi çeşitleri, toprağın verimini ve kalitesini arttıran özelliktedir. Katı solucan gübresi, yukarıda bahsettiğimiz tekniklerle üretimi yapılan gübre çeşididir. Yani, bazı bitkilerin çürütülmesiyle elde edilen kompostun, solucanın midesinden geçirilerek dışkılaması suretiyle elde edilir. Sıvı solucan gübresi ise, daha detaylı bir üretim süreci gerektirmektedir. Evde bireysel olarak elde edilmesi, katı solucan gübresine oranla daha zordur. Biraz daha profesyonellik gerektirmektedir. Katı ve sıvı solucan gübreleri haricinde bir de, solucan humusu vardır. Solucan humusu, solucanların sindirim sisteminden geçmeden ayrışmamış hali olarak tanımlanır. Toprağa katıldığında, ayrılmamış bölümleri zamanla beslenir, toprağın faydalanabileceği hale gelir.
Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nedir?
Kırmızı Kaliforniya solucanı, solucan gübresi elde etmek için en uygun solucan türüdür. Dünya tarihinin en eski dönemlerinden beri varlığını sürdüren solucan çeşidi, sindirim sisteminde birçok faydalı mikroorganizmayı bulundurmasından dolayı, önemini giderek arttırmaktadır. Uzun ömürlü olmaları, bağışıklık sistemlerinin güçlü olması ve dirençlilikleri sayesindedir. Bünyesinde, hızlı büyüme etkisi oluşturacak vitamin ve mineralleri barındıran Kırmızı Kaliforniya solucanından, kısa bir sürede hatrı sayılır miktarda solucan gübresi elde edilebilir. Kaliforniya solucanı, salgıladığı sölom sıvısı sayesinde, toprak altında uzun süre varlığını sürdürebilir. Sebze meyve yetiştiriciliği yapılırken, bitkiler topraktan söküldüğünde, topraktaki mikroorganizmaların çoğunun bitkiye geçmesinden dolayı toprağın verimliliği azalır. Toprağa yeniden kaybettiği vitaminleri kazandırmak gerekmektedir. Bu da, besin değeri yüksek gübre sayesinde yapılabilir. Solucan gübresinin besin değeri ise oldukça yüksektir. Ancak, etkili verim için, solucan gübresinin Kırmızı Kaliforniya solucanından elde edilmesi önerilmektedir. Kırmızı Kaliforniya solucanı, sindirim sisteminde yararlı birçok mikroorganizmayı bulundurmasından ve toprak için besin değerinin yüksek olmasından dolayı, solucan gübresi üretimi için en ideal solucan türüdür.
Solucan Gübresi Fiyatları Ne Kadardır?
Solucan gübresi fiyatları, herkesin temin edeceği kadar ekonomiktir. 5 ila 50 kg arasında siparişlerde, kilosu 4.5 liradan satışa sunulmaktadır. 50 ve 100 kg arası alımlarda ise, kilogram fiyatı 3.5 lira olmakla birlikte, 100 ve 500 arası siparişlerde solucan gübresi kilosu 3 liradan temin edilebilmektedir. 500 kilo ve daha üzerinden gübre ihtiyacı olanlar, kilosunu 2.5 liradan alabilirler. Bahsedilen fiyatlar, katı solucan gübresi fiyatlarıdır. Sıvı solucan gübresi fiyatları ise, üretim aşamasının profesyonellik gerektirmesinden dolayı biraz daha pahalıdır. Sıvı solucan gübresinin kilosu, üreticiden üreticiye değişiklik gösteren fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Kilogram fiyatı, ortalama 20 liradan başlayıp 60 liraya kadar çıkabilmektedir.
Amerikan Solucanı Nedir?
Amerikan solucanı, Amerika’nın her yıl yemek atıklarını toplayarak yüksek oranda solucan gübresi elde etmesini sağlayan solucan çeşididir. Kırmızı Kaliforniya solucanı olarak bilinen Amerikan solucanı, toprağın yüze yakın kısmında ve oda sıcaklığı kadar yeterli bir ısıda yaşama özelliğine sahiptir. Diğer solucan türlerine göre, sindirim sisteminde birçok mikroorganizma bulunduran, antibiyotik değeri yüksek yapıya sahip ve güçlü bağışıklık sistemi olan solucan türüdür. Gerekli koşullarda düzenli olarak bakımı yapıldığında, tüm yiyecek atıklarını, çok kısa bir sürede gübreye çevirme özelliğine sahiptir. Günümüzde, giderek önem kazanmaya başlayan solucan gübresi, Amerikan solucanından elde edilir. Amerikan solucanı, konulduğu tank içerisinde, kısa sürede çoğalırlar ve her ay daha da artarak gübre vermeye başlarlar. Solucan gübresi yetiştirmek isteyenler, öncelikle Amerikan solucanı temin etmelidir.
Solucan Gübresi Yetiştiriciliği Evde Nasıl Yapılır?
Maliyet ve Çiftlik Kurulumu Ne Kadar Kazandırır?
Oldukça kârlı bir yatırım olan solucan gübresi üretimi, büyük bir tesiste profesyonel şekilde yapılabileceği gibi, evde de kolaylıkla yapılabilir. Çok maliyetli bir iş değildir. 10.000 adet Amerikan solucanı, ortalama 1000 lira gibi uygun bir fiyata temin edilebilir. 300 lira civarında bir miktara da su tankı temin edilerek üretime başlanabilir. Evde solucan gübresi yetiştirmek için, hazır komposta da gerek vardır. Ancak kompost da çok maliyetli değildir. Ayrıca, bireysel olarak da rahatlıkla üretilebilir. Solucan, su tankı ve kompostla başlanan üretim, giderek kazançlı bir hale dönüşebilir. Solucan sayısı, iki ayda bir iki katına çıkacağından, su tankı sayısını da arttırmak gerekmektedir. Ancak, solucan sayısı ve gübre miktarındaki artışa rağmen, üretimin maliyeti artmamakta aksine solucan ve gübre üretimi tamamen kazançlı hale dönüşmektedir. İlk başta, evde yapılabilecek olan solucan gübresi üretimi için, verim arttıkça daha büyük bir tesise ihtiyaç duyulmaktadır.
Solucan Gübresi Üretiminde Markalar ve Şehirler
Solucan gübresi, en yaygın olarak Amerika’da yapılmakla birlikte, dünya genelinde de birçok ülke tarafından üretimi gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ise, son yıllarda önem kazanmaya başlayan solucan gübresi, Edirne tarafında yoğun şekilde üretilmektedir. Toprak için faydalarından ve üretimi hızlandırmasından dolayı, dünya pazarında solucan gübresinin önemi giderek artmaktadır. Ülkemizde, ilk solucan gübresi tesisini açan Burçin Karababa ile birlikte sektöre olan ilgi daha da fazla artmıştır.
Burçin Karababa Kimdir? İletişim Bilgilerine Nasıl Ulaşılır?
Burçin Karababa, ziraat mühendisi bir baba ile zirai ilaç eczanesi bir annenin ortanca çocuğudur. Anne ve babasının mesleğinden dolayı doğa ve bitkilere karşı özel bir ilgisi olan Burçin Karababa, kızı için evinin balkonunda organik solucan gübresi üretimine başladı. Bu sayede, Türkiye’de solucan gübresini üreten ilk kişi ünvanına sahip oldu. 50 solucanla başladığı üretimini, kısa sürede geliştirerek, kendisine ”Solucan Kraliçesi” ünvanının verilmesine sebep olan tesisini açtı. Kendisine ait, 4500 metrelik kapalı alana sahip arazisinde yürüttüğü Ekosol Tarım ve Hayvanclık A.Ş ile faaliyetlerini sürekli büyüttü. Sektöründe lider konumda olan ve Türkiye’de solucan gübresi üretiminin yaygınlaşmasını sağlayan Burçin Karababa iletişim bilgilerine, Ekosolfarm isimli Facebook sayfasından ulaşılabilir.
Solucan gübresi, organik yaşam destekçilerinin sıklıkla tercih ettiği bir gübre türü olmakla birlikte, bitkileri daha lezzetli ve sağlıklı şekilde tüketmek içinde ideal gübre türüdür. Kısa sürede daha dayanıklı ve faydalı bitki üretimine elverişli olduğundan, hem tüketiciler hem de üreticiler için oldukça kazançlıdır.