Anasayfa Kültür Dünyanın En Küçük 10 Köpek Cinsi

Dünyanın En Küçük 10 Köpek Cinsi

617
0
Dünyanın En Küçük 10 Köpek Cinsi

Özellikle hayvanseverlerin gözdesi olan küçük köpekler, sosyal medyada oldukça ünlü. Bir çok kişi evindeki köpeğiyle fotoğraf çekiliyor, internete koyuyor. Öyle ki, bu fotoğraflar evcil hayvan satışı yapan sitelerde bile yer alabiliyor. Peki ya bu fotoğraflarda yer alan sevimli, ama bir o kadar da klasik hayvan türlerini biliyor musunuz?

İşte kalplerimize nam salmış 10 minik köpek cinsi:

Yorkshire Terrier (Yorkie)

1- Yorkshire Terrier (Yorkie)

‘Dünyanın en küçükleri!’ adını verebileceğimiz listemize, Yorkshire Terrier cinsi ile başlayabiliriz. Oldukça cesur ve hareketli olan Yorkshire Terrierler, yaklaşık 15 – 18 cm boyunda, ve ortalama 2 – 3 kg ağırlığında. Ömrü 12 – 15 yıl olan Yorkieler oldukça inatçı olduğundan eğitilmesi bir bakımdan zor, ancak oldukça zeki köpekler olduklarını da göz önünde bulundurursak; denemeye değer.

Bakımlarına değinecek olursak; günlük bakım ve fırçalama gerektirdiğini söylemek gerekir. Özellikle kulak çevresindeki sarkık tüylerin temizliğine dikkat edilmeli. Bunun dışında; çoğunlukla uzun olan tüylerin belirli aralıklarda kısaltılması, göz önüne gelen tüylerin toplanması yorkielerin sağlık ve huzurları için oldukça önemli.

Toy Fox Terrier

2- Toy Fox Terrier

Ortalama 24 – 25 cm olan Toy Fox Terrierler; korkusuz, ve arkadaş canlısı olmalarıyla biliniyor. Doğaları gereği her daim tetikte oldukları için bekçilikte oldukça başarılılar. Bu, onları yaşlı ve engelli bireyler için oldukça iyi bir yol arkadaşı yapıyor.

Sevimli ve iyi huylu olan Toy Fox Terrierler, sahipleriyle vakit geçirmekten, onların kucaklarında uzanmaktan ve oturmaktan büyük mutluluk duyarlar; ki bu uysallıkları onları apartmanlara uygun kılar. Zekaları sayesinde, eğitimde güçlük çekmeden herhangi bir hareketi öğrenebilirler. Bu durum onları sirklerde kullanılmaya uygun yapar. Çocuklarla vakit geçirirken dikkat edilmesi gereken Toy Fox Terrierler, yabancılardan pek hoşlanmasa da diğer köpeklere kolayca uyum sağlayabilir, vakit geçirebilirler.

Bir Toy Fox Terrier için haftada bir bakım yeterli. Yani köpeğinizi haftada bir kere tüy dökmemesi için taramanız, ve gerekirse yıkamanız yeterli.

Morkie

3- Morkie

Yine bir başka küçük can yoldaşı olan Morkie ortalama, 15 – 20 cm uzunluğunda ve 3 – 8 kg ağırlığında. Temel karakteristik özelliklerine baktığımızda Morkieler; sevecen, son derece neşeli, ve zeki köpekler. Bunun yanı sıra, ailelerine değer veren, ve oldukça oyunsever olan Morkieler, uykularına da oldukça düşkün. Dolayısıyla da uykuları için rahat ve yumuşak yerler olan kanepeleri tercih ediyorlar.

Eğitim konusunda ise Morkieler oldukça hassas. İnatçılıkları nedeniyle sabırlı bir eğitmen tarafından eğitilmesi şart. Tuvalet eğitimi için ise ayrıca özen gösterilmeli, çünkü evcilleştirilmesi zor olabilen bir köpek cinsi.

Morkielerin bakımı ise tıpkı eğitimi gibi özen istiyor. Tüylerinin sertleşmemesi ve birbirine dolaşmaması için günübirlik taranması gerekiyor. Gerekli görüldüğünde temizlenmeli; ancak Morkienin hassas derisinde herhangi bir tahriş olmaması için kullanılan şampuana dikkat edilmeli, fazla yoğun olmamasına özen gösterilmeli.

Shih Tzu (Şitsu)

4- Shih Tzu (Şitsu)

Oldukça asil bir köpek olan Şitsu, ortalama 23 – 26 cm. Son derece özgür ruhlu, neşeli, sosyal ve bir o kadar da akıllı bir tür. Nadiren havladıkları, ve uysal davranışları dolayısıyla apartman hayatına oldukça uygunlar.

Bir Şitsu için en önemli şeylerden biri de eğitimdir. Her ne kadar hareketli olsalarda, bir o kadar da tembel olan Şitsuların evcilleştirilmesi zor olduğundan eğitime yavruyken başlamak tavsiye edilir.

Şitsuların bakımı ise oldukça incelikli. Ne kadar uzarsa uzasın dökülmeyen tüylerinin karışmasını önlemek için düzenli taranmalı. Uzun tüylerin göz önüne gelmesini engellemek de oldukça önemli. Bir toka yardımıyla göz önüne gelen tüylerin toplanması, gerektiğinde kısaltılması Şitsularımız için ayrı bir öneme sahip. Bunun yanı sıra kulak ve tırnak bakımı da unutulmamalı.

Pomeranian

5- Pomeranian

Ortalama 18 – 30 cm boyunda olan bu tür, neşeli, hareketli ve oldukça sempatik. Herhangi bir durumdan şüphelendiklerinde havlamaları, onları bekçi köpeği olmaya aday gösteriyor.

Pomeranian köpeklerinin zeki olmaları, eğitimlerini bir hayli kolaylaştırıyor. Bu eğitim; özellikle tuvalet eğitimi, ve fazla havlamamaları için verilen eğitimleri de kapsıyor.

Bir Pomeranian köpeğinin bakımı ise ayrı bir önem taşıyor. Tüyleri haftada birkaç kez fırçalanmalı, ve ihtiyacı olduğunda yıkanmalı. Dişlerinin ise her dün bir defa fırçalanması öneriliyor.

Papillon

6- Papillon

Bu tür ise ortalama 19 – 29 cm boylarında. Yabancılara karşı çekingen olabilen bu tür aslında öğreneme açık, oyunsever, ve oldukça neşelidir. Sahipleneme duygusu nedeniyle kıskanabilir, ancak bu, onun ailesine düşkünlüğünü kanıtlar.

Oldukça zeki olan bu köpeğin eğitimi de oldukça verimli ve kolay. Yani biraz uğraş sonrasında gayet itaatkâr bir Papillona sahip olabilirsiniz.

Bir Papillonun bakımı düzenli yapılmalı. Tüm vücudu fırçalanmalı, ve kulakları temizlenmeli.

Malta Köpeği / Maltese Terrier

7- Malta Köpeği / Maltese Terrier

Yaklaşık 20 -25 cm olan bu cins, apartmanlar için en uygun köpek türü olarak görülüyor. Bunun nedeni; tüy dökmemesi, tuvalet eğitimini çabuk kazanabilmesi, ve tabii ki boyutu.

Bir Malta köpeği oldukça korkusuz, neşeli, ve sosyal. Bu, özellikleri sosyallikleri sayesinde diğer ev hayvanları ve çocuklarla iyi anlaşabilmelerini sağlıyor. Malta köpeğinin hassas bir karakteri olduğunu da söylemek gerek. Yani özellikle eğitim konusunda kibar, ve sabırlı olmak gerekiyor.

Malta köpeklerinin tüy dökmemesi için taranması şart. Ayrıca göz çevresindeki rahatsız edici tüyler de temizlenmeli, bunlar bir Malta köpeğinin bakımı konusunda oldukça önemli.

Chihuahua (Şişava)

8- Chihuahua (Şişava)

Akıllı, kibar, ve oldukça aktif olan bu tür, ortalama 15 – 23 cm boyunda. Sahibine bağlanıp onu korumaya çalışan ve diğer hayvanlarla iyi anlaşan Şivava, apartman yaşamına en uygun türlerden diyebileceğimiz bir yapıda. Şivavalar, genelde eğitilmeyen bir tür olmalarına rağmen bu konuda çok istekliler. Dolayısıyla eğitimi kolay denilebilir.

Bakımları ise oldukça incelikli: Tüyleri düzenli olarak taranmalı, tırnakları düzenli kesilmeli, ve dişleri kontrol edilmeli. Bunun yanı sıra Şivavanın bulunduğu ortamın sıcaklığı da oldukça önemli. Soğuğa karşı oldukça hassaslar, hemen üşüyebilirler. Bunun dışında ise bir Şivavanın en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri ilgidir, onu sevin yeter…

Pekingese (Pekines)

9- Pekingese (Pekines)

Ortalama 15 – 25 cm boyunda olan Pekinesler, oldukça asil bir türdür. Yabancılarla iyi geçinemezler, şüphecilerdir. Dolayısıyla yeterince sosyalleştirilmesi oldukça önemli, aksi takdirde diğer hayvanlarla iyi geçinemeyebilirler. Saygısızlığı ve rahatsız edilmeyi affetmediklerinden dolayı Pekinesler, çocuklu ailelere tavsiye edilmez. Bunun dışında ise apartman yaşamı için uygun bir tür.

Tıpkı bir kedi gibi kendisini patron göre Pekineslerin eğitimi de zor bir süreç, sabır oldukça önemli. Dolayısıyla sabırlı eğitmenler tarafından eğitilmesi tavsiye ediliyor.

Bir Pekinesin bakımı, önemli olduğu gibi zor da. Tüm vücudu, ki özellikle karın ve bacak arası fırçalanmalı. Birkaç ayda bir bakım yapılmalı, pati altlarındaki rahatsız edici tüyler temizlenmeli. Ayrıca arada bir pudralama, ve yıkarken kuru şampuan kullanımı da olmazsa olmazlardan.

Sosis (Dachshund)

10- Sosis / Dachshund

Macerayı seven, dışa dönük, aşırı cesaretli bir tür. Ortalama 30 – 35 cm olan bu türün oldukça kaslı bir yapısı var. Oldukça akıllı, ve bir o kadar da enerjik olan Sosis köpeklerin yaramazlıkları da oluyor tabii ki. Dolayısıyla evinize neşe katacak sosisinizin bir – iki ufak yaramazlığını mazur görmekte fayda var. Bunların dışında Sosis köpeğin evi ile ilgili pek bir sıkıntısı yok, bir apartman dairesinde rahatlıkla yaşabilir.

Bir Sosis köpeğin eğitimi oldukça hassas bir konu. Eğitim sürecinde Sosis köpekler uyarılırken kibar olunmalı; aksi takdirde bundan etkilenebiliyor, ve korkaklaşabiliyorlar.

Sosisinizi düzenli olarak taramanız da yine önemli konulardan biri. Bu şekilde ölü tüyleri temizlemiş, ve diğer tüylerin de birbirine dolaşmasını önlemiş olursunuz. Elbette bir sosisin bakımı bunlarla kısıtlı değildir. Aynı zamanda tüyler düzenli temizlenmeli, ve belirli sıklıklarda kısaltılmalı.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz