Anasayfa Sağlık Mide Kanaması

Mide Kanaması

12
0
Mide Kanaması

Mide kanamaları Gastrointestinal sistem (gis) yani mide bağırsak sisteminde olan kanamalar olup alt gis kanama yada üst gis kanama şeklinde görülebilir. Üst gis kanama midede olan kanamaları kapsar ve daha sık görülür. Alt gis kanama ise bağırsaklarda olan kanamalardır.

Mide kanamasI neden olur?

Mide kanamalarına sebep olan en sık etkenler ilaçlardır. Sürekli kullanılan ilaçların mide duvarını tahribatı sonucu midede kanama gelişebilir. Bununla birlikte en sık kanamaya neden olan ilaç ise aspirin ve türevleridir. Aspirin ve kan sulandirici ilaçlar vücutta kanama yatkınlığı yapacağından bu ilaçların uzun süre kullanımında mide kanaması daha sık görülür. Mide kanamasına sebep olan bir diğer etken stresttir. Stres mide asidinin salınmasında artışa neden olur. Bu nedenle de mide duvarında hasar oluşur ve kanamaya yatkın hale gelir. Sigara nin da mide asidinin salınmasını artırdığı ve mide kanamasına neden olduğu bilinmektedir. Aslında mide kanamalarınin temelinde ilaçlar, sigara, stres gibi faktörlerin mide içindeki tahribatı ve beraberinde kişide kanama yatkınlığınin bulunması yer almaktadır.

mİDE KANAMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mide kanamalarında hasta kanlı yada siyah renkte kahve telvesi şeklinde kusma tarif eder. Açık renkli kanlı kusma lar daha çok aktif kanamalarda görülür. Siyah renkte kahve telvesi şeklindeki kusmanin nedeni midedeki asit ortamın (HCL) kanı siyah renge boyadigi içindir. Kusma ile beraber kişide titreme ve terleme görülür. Bunun nedeni kan kaybına bağlı olarak kişide ani şok belirtilerinin başlamasidir. Alt gis kanamalarda ise Gaita (dışkı ) siyah renkte yada kırmızı renkte kanlıdir. Üst gis kanama ile alt gis kanama birlikte görülebilir.

Mide kanamasından nasıl korunulur?

Mide kanama yatkınlığı olan hastalar genellikle başka kronik hastalıkları olup da çok sayıda ilaç kullanmakta olan kişilerdir. Bu nedenle ilaçları ile birlikte verilen mide koruyucuyu mutlaka düzenli olarak kullanmaları gerekir. Mide koruyucular mide asit ortamını düzenleyerek olası tahribat ve kanamaları önler. Ayrıca sigara, stres alkolden uzak durulmalıdır. Uzun süre aç kalmak da mide asidinin artışına sebep olacağından uzun süre aç kalinmamalıdır. Kan sulandirici ilaçlar kullanan kişiler düzenli olarak kanama zamanı kontrolü testleri (INR, PT ,APTT) yaptırmalıdir.

Mide kanamasının tedavisi nedir?

Mide kanamaları hastada hemorojik şok yani ( kanamaya bağlı şok ) tablosu oluşturduğu için acil müdahale gerektiren bir durumdur. Kişiye damar yolundan kaybedilen sıvı serum olarak verilir ve mide koruyucu ilaçlar ile ilk müdahele yapılır. Ardından kaybedilen kan değerlerine göre hastaya kan grubuna uygun eritrosit süspansiyonu verilir. Takip ve tedavinin devamı için hataya 2- 3 gün yatış planlanır.

Aktif kanamalarda endoskopi hemen yapılmaz. Kanama kontrol altına alındıktan sonra endoskopi ile kanama bölgesi kontrol edilir. Hastalar ilaçlar ile mide kanamasi kontrol altına alınıp kaybedilen kan açığı yerine koyulduktan sonra genelllikle 3- 4 gün içerisinde taburcu edilir.

Önceki İçerikDekoratif Yastık Nasıl Dikilir
Sonraki İçerikDiş ve Diş Eti Sağlığı İçin 5 Temel Vitamin

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz