Anasayfa Kültür İstiklal Marşı Hikayesi

İstiklal Marşı Hikayesi

48
0
İstiklal Marşı

Sözleri, Anadolu’ da Kurtuluş Savaşı devam ederken Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış şiirdir. Akif şiirinde kurtuluş savaşında göğüs göğüse çarpışan Türk askerine moral vermeyi amaçlar. Kurtuluş savaşının eninde sonunda kazanılacağına olan inancını bununla birlikte Türk milletinin bağımsızlığa olan düşkünlüğü gibi konuları işler. Türk milletinin asla esir hayatı yaşayamayacağını söyler. Türk insanın Allah’a olan bağlılığı da mısralara taşınır.

İstiklal Marşı’nın Yazılışı

Dönemin maarif vekaleti kurtuluş savaşının hemen başlarında savaşın kazanılmasına yardımcı olması ve askere moral vermesi açısından 1921 yılında bir güfte yarışması düzenleme kararı aldı. Yarışmaya katılım beklenilenin üstünde gerçekleşti ve yarışmaya tam tamına 724 şiir katıldı. Yarışmaya şiir gönderenler içinde Kazım Karabekir paşa ve Kemalettin Kamu gibi çok önemli isimlerde mevcuttu. Yarışmanın başlangıcında Mehmet Akif’in yarışmaya katılmaya pek sıcak bakmadığı da bilinir. Bunun nedeni olaraksa Mehmet Akif’in vatan ve millet için çok büyük önem arz edecek olan bir milli şiirin para ödüllü olarak yazılmasına olan karşıtlığı gösterilir.

Şiir göndermek için son gün olan 23 Aralık 1920 tarihinde milli eğitim bakanlığı yazılan sözleri incelemiş fakat hiç birini “milli şiir” olabilme adına yeterli bulmamıştır. Bu durum üzerine maarif vekili Suphi Bey, Mehmet Akife bir mektup yazar. Bunun üzerine Mehmet Akif fikrini değiştirecektir ve Ankara da bulunan evinde Türk milleti için bir eser kaleme almaya başlayacaktır. Böylece Akif için istiklal marşı hikayesi resmen başlar.

Şiir tamamlandıktan sonra Suphi Bey şiirin ilk olarak askerler arasında okunmasını istemiştir. Askerler tarafından da beğenilen şiir gazetelerde yayımlanır. Daha sonra Akif’in şiiri ön elemeyi geçen yedi şiirle birlikte mecliste seçime açıldı. Akif’in şiiri okunmasıyla beraber 12 Mart 1921 de kabul edildi. Mehmet Akif yarışma sonucu kazandığı 500 lirayı Darülmesaiye bağışlamıştır.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz