Münir Özkul, Türk meddah ve sinema oyuncusu. Gönüllerin Yaşar Usta’sı, Baba Yaşar’ı, Rıza’sı, Kazım’ı, Zurnacı Emin’i, Orta oyununun İbiş’i, Pişekarı ve tabii ki Mahmut Hocası. Yıllarca bizlere Aile şerefini, bağlarını, insanlığı, var olmayı, birimizin karnı doyarken aç olanları da doyurmamız gerektiğini öğreten. Mahmut hoca ile bizlere her zaman bir umut olduğunu gösteren güzel insan. Şimdi bu satırlar yazılırken orada Cennet’te bir yerlerde bizlere bakıyor ve gülümsüyor. Her birimiz çok şey borçluyuz ona. En başta da bu kadar güzel hatıralar bıraktığı için bizlere. Elbette Münir Özkul’un kim olduğunu bilmeyen yoktur ama kısaca hayatına şöyle bir göz atmak istedim.
Biyografi
15 Ağustos 1925 tarihinde İstanbul’un Bakırköy ilçesinde dünyaya geldi. Osmanlı Paşalarından birinin torunu, babası ise bir Binbaşı. Ailenin en küçüğü ve tek erkek çocuğu olmasından dolayı göz bebeği oldu. Ailenin ise tek isteği soylar boyunca gelen paşalık ünvanını devam ettirmekti. Bu yüzden herkes onun bir paşa olmasını istiyordu.
Ancak içine kapanık bir çocukluk yaşayan Münir Özkul paşalıktan bir hayli uzaktı. Onun istediği paşalık değil. İstekleri paşalıktan çok çok ayrıydı. Hatta daha da ilerideydi diyebiliriz. İçinde var olan ama daha sonra keşfedeceği bu istekle beraber ailenin göz bebeği olarak büyümeye devam etti.
İstanbul Erkek Lisesi’nde okurken okulun tiyatro kulübüne girdi ve burada ilk sahne deneyimini yaşadı. Sahnede iyi bir oyuncu olmasına rağmen Münir Özkul dersleri konusunda pekte bu kadar başarılı değildi. Çünkü içinde ki var olan istek ile o zamanların Bakırköy’ünde yer alan Miltiyadi Sineması onun ikinci evi haline gelmişti. Okuldan kaçıp buraya gelen Münir Özkul Amerikan ve Fransız filmleri izliyor. Geceleri ise aynı sahnede durup oyunlar izliyordu. İsmail Dümbüllü en büyük idolü ve kendisine ayrı bir hayranlık duyuyor. Bir gün onun gibi olma hayalleri kuruyordu.
Zor da olsa liseyi bitiren Münir Özkul İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi’nde Sanat Tarihi bölümünü kazandı. Buraya devam ederken ama oyunculuk ve tiyatro sevdası her zaman daha ağır bastı. Sonuç olarak okulu bıraktı ve tiyatro için ilk adımını attı.
Tiyatro Aşkı
Her ne kadar içine kapanık olarak büyüse de Münir Özkul tiyatro için hep cesur ve azimliydi. Bu yüzden okulu bıraktıktan sonra Halkevleri’nde tiyatroya ilk adımını attı. Burada üstündeki amatör tozları atan Münir Özkul daha sonra ilk profesyonel oyunu Edi İle Büdü adlı oyunla birlikte kendisini önce tiyatroda daha sonra ise sinemada buldu Hatta buna ilk film diyebiliriz. İstanbul Devlet Tiyatrosunda ve daha sonraları ise Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalışmaya devam ederek yolunda kararlı olduğunu gösterdi Bulvar Tiyatrosu isimli ilk özel tiyatrosunu açtı ve burada hayallerini gerçekleştirmeye daha da yaklaştı. Ancak tiyatro sadece iki yıl ayakta kalabildi. Daha sonraları ise 1963 yılında başlayan turne macerası tam dört yıl sürdü. Bunun ardından 1978’de Şehir Tiyatrolarına geri dönüş yaptı. 1983 yılında ise Dormen Tiyatrosu’na katıldı. Burada Bulvar Tiyatrosu’nda oynadığı General’in Aşkı isimli oyunda yeniden rol aldı.
Kanlı Nigar
Hayatının en büyük oyunuydu Kanlı Nigar. 1968 yılında Altan Karındaş Topluluğu ile sahneye koyduğu bu oyun onun için hayatının dönüm noktası olmuştu. Oyuncu olmasına ve tiyatroya sevdalanmasının en büyük sebebi olan İsmail Dümbüllü ve onu ilk bu oyunda izlemiş ve onun için çırağımı buldum dediği oyundur bu. Artık hayallerini kurduğu kavuğa çok yakındır Münir Özkul. İsmail Dümbüllü’den kavuğu teslim alırken duyduğu mutluluk tabii ki hepimizin tahmin ettiğinden bile daha çoktu. Artık Münir Özkul kavuklu bir oyuncuydu ve hep bu yolda ilerledi.
Vizyonda Münir Özkul
70’lerde başladığı yeşilçam yolculuğu ile sinema geçmişine birçok film ekledi. Aile Şerefi, Neşeli Günler, Gülen Gözler, Hababam Sınıfı, Mavi Boncuk, Tatlı Dillim, Milyarder, Banker Bilo, Aile Pansiyonu, Gırgıriye oynadığı filmlerden sadece bazıları. Bizlere bıraktığı en büyük miraslardan bir kaçı sadece. Haladır büyük bir istekle izlediğimiz filmlerinden bunlar. Yüreğimize işleyen, bize hayatın hep güzel olduğunu, bazen nefes alıyor olmanın bile en büyük zenginlik olduğunu gösteren miraslar.
Münir Özkul’un Vefatı
Tiyatroya ve sinemaya verdiği bunca yılın ardından 5 Ocak 2018 günü İstanbul’da ki evinde Koah ve Demans hastalıkları yüzünden hayata gözlerini yumdu. Bizlere ise yaşlı gözler ve o yaşa bulanan gözleri güldürecek güzellikler bıraktı. Her şey için teşekkür ederiz Münir Özkul.