Kadın veya erken cinsiyet ayrımı olmadan insanların kullana geldiği en yaygın ihtiyaçlardan ve aksesuarlardan biridir saatler. Günümüzde, mekanik, dijital, hibrit ve akıllı saat çeşitleri, temel görevi olan zamanı göstermek amacı ile öncelikli olarak kullanılmaktadır. İlk mekanik saatler kurmalı yay ve dişli çark sistemine sahip makinalardır. İlerleyen zaman içerisinde kurma işlemi yerini pillere bırakmıştır. Gelişen teknoloji ile dişli çarklarda yerini elektronik malzemelere devrederek dijital saatler kullanılmaya başlanmıştır. Bir diğer yaygın kullanılan teknolojik ürün cep telefonlarıdır. İnsan ihtiyaçları artıkça isteğe göre teknolojik gelişmeler cevap vermektedir. Bunlardan biride cep telefonlarına daha kolay ulaşım sağlamak için tasarlanan akıllı saatlerdir. Akıllı saatler zamanı göstermenin yanında cep telefon uygulamalarını da kullanabildiğimiz bir cihaz olarak tasarlanmıştır.
Akıllı saat, zamanı gösteren, cep telefonu ile bağlantı kurarak sürekli iletişim içerisinde çalışan ve birtakım programların çalıştırılabildiği giyilebilir teknolojik bir üründür. Akıllı saat içerisinde bulunan donanımlar, bir işlemci ve bir bilgisayar devresinden ibarettir. Cep telefonu ile yapılabilen birçok işlemler saat üzerinde yapılabilmektedir. Cep telefonu ile akıllı saatin senkronize çalışabilmesi için birbiri ile bağlantı halinde olması gerekir. Bağlantı olmadığı durumlarda birçok kısıtlarla beraber saat olarak kullanılabilir, ancak cep telefonu ile entegre olan birçok fonksiyon bu durumda kullanılmaz. Birbirleri arasındaki bağlantı her iki cihazda da olması gereken bluetooth özelliğidir. Bunun yanında gelişen teknoloji ile beraber akıllı saatlere wi-fi özellikleri de eklenmeye başlamıştır. Yani cep telefonu ile ağ üzerinden de bağlantı kurmak bu sayede mümkün olabilecektir.
Özellikleri Nelerdir?
Akıllı saatlerde kullanılabilecek birçok fonksiyon bulunmaktadır. Her ne kadar modeller arasında kullanım fonksiyonları açısından küçük farklılıklar olsa da temelde hepsi aynı fonksiyonları yerine getirmektedirler. Akılı saatle, zaman takip edilebilir, mail alıp atılabilir, fotoğraf çekilebilir, sosyal medya ağlarına bağlanılır, ses kaydı yapılabilir, takvim ve ajanda özellikleri kullanılabilir, pusula özelliğinden faydalanabilir, harici mikrofon özelliği kullanılarak telefon görüşmeleri yapılabilir. Bunun yanında yine marka farklılığına göre GPS bağlantısı kurularak uygun programlar çalıştırılabilir, sağlık ile ilgili programları – nabız ölçümü, koşu ve yürüyüş bilgileri, kalori yakma durumu vb.- kullanılabilir.
Nasıl Çalışır?
Akıllı saat alacaklar için en önemli özellik saatin cep telefonu ile uyumlu olmasıdır. Pekâlâ, her saat her telefona uygun mudur? Bu sorunun cevabı maalesef “hayır” dır. Bu sebeple alınacak akıllı saatin cep telefonu ile uyumlu olmasına bakılmalıdır. Şu anda İOS ve Android veri tabanlarına göre değerlendirecek olursak android veri tabanına sahip bir akıllı saati İOS veri tabanına sahip bir cep telefonu ile çalıştıramazsınız. Bunun tersi de geçerlidir. Tabi ki, ilerleyen teknoloji ile bu engeller aşılabilir, hatta hiç cep telefonuna gerek kalmadan akıllı saatlerle cep telefonunun yaptığı tüm işler yapılabilir, ne diyelim zaman ve teknolojik gelişmeler bunu gösterecektir.