Dişlerde oluşan çürük, plak ya da diğer ağız ve diş hastalıkları nedeniyle ağızda kötü bir koku meydana gelebilir. Bunun yanında hastalıklara bağlı ağız kokusu oluşabileceği gibi yenilen ağır besinler de ağız kokusunu tetikleyen başlıca dış etkenler arasındadır. Her ne sebeple olursa olsun ağız kokusu kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyerek kendisine olan öz güvenini sarsan ciddi bir sağlık problemidir. Sosyal hayatın dışında ağız kokusu karaciğer yetmezliği, bazı metabolizma sorunları, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, sinüs, akciğer ve solunum yolu rahatsızlıklarının da belirtisi olabileceğinden bu tür şikayetlerimizde bir uzmandan yardım alarak altında yatan asıl nedeni doğru bir şekilde saptamak oldukça önemli bir konudur. Bu tür ciddi sağlık problemlerine bağlı olarak oluşan ağız kokularının dışında küçük çaptaki kötü kokuları önlemek amacıyla aşağıdaki pratik bilgiler kullanılabilir.
Ağız Kokusu İçin Öneriler
- Ağzın nem dengesinin bozulması ağız kokusunu tetikleyen başlıca iç etkenler arasındadır. Ağız kuruluğuna bağlı olarak meydana gelen kötü kokuyu önlemek amacıyla yapabileceğiniz en pratik yöntem limonlu su içmektir.
- Ağız kokusunu gidermek ve ferahlatıcı bir nefese sahip olmak için naneli ya da mentollü sakız çiğneyebilirsiniz. Bunun dışında zencefil, taze nane, maydanoz veya fesleğen çiğnemek de ağzınızda oluşan rahatsız edici kokuyu yok edecektir.
- Nefesinizi tazelerken dişlerinizi de temizlemek isterseniz en uygun yöntem elma yemek olacaktır.
- Bir bardak ılık su ve bir çay kaşığı tuz kullanarak hazırlayacağınız çözeltiyle ağzınızı gargara yapabilirsiniz.
- Uzun yıllardan beri ağız kokusunu gidermede yaygın bir şekilde kullanılan ürünlerden bir diğeri de kabartma tozudur. Bir çay kaşığı kabartma tozunu diş, diş eti ve dilinize sürdükten sonra bol su ile ağzınızı birkaç kez çalkalarsanız ağzınızda oluşan kötü koku ortadan yok olacaktır.
- Bir miktar alkolü ağzınıza aldıktan sonra gargara yapmanız hem ağzınızda biriken bakterileri öldürecektir hem de kötü kokuyu alacaktır.
- Ağız kokusuna neden olan başlıca nedenlerden birisi de dil yüzeyinde biriken bakterilerin yoğunluğudur. Bu durumdan kurtulmak için dişlerinizi fırçalarken dilinizin üst kısmını da fırçalamanız yeterli olacaktır.
- Dişlerinizi her gün iki kez fırçalamayı ve yediğiniz her besinden sonra da ağzınızı su ile çalkalamayı ihmal etmeyin.
- Diş temizliğinizden daha yüksek bir verim almak için dişlerinizi fırçalamanın yanında diş aralarınızı da diş ipiyle temizlemeyi unutmayın.
Eğer ağız kokunuzu gidermekle ilgili denemiş olduğunuz hiçbir işlem sorununuzu çözmüyorsa hiç vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım almanız sağlığınız açısından en doğru karar olacaktır.