Bu yıl ilk defa uygulanacak LGS için ayrıntılar belli olmaya başladı. Peki, LGS nedir? Nitelikli olarak tanımlanan liselere giriş sınavı.
Nasıl Bir Sınav?
Öncelikle sorular geçen yıllara göre hayli zor. Geçen senelerde MEB Kazanım Testleri ile bu seneki örnek sorular karşılaştırıldığında bu fark belli ediyor kendini. Bunun sebebi ise bu sınavın ‘ luk bir dilimi seçmesi. TEOG gibi başarıydı ölçen bir sınav değil eleyici bir sınav.
Konu, Soru Dağılımı
2 Haziran 2018 Cumartesi yapılacak sınavda sadece 8. sınıf konuları var. Okuyanın ve yorum gücü olanın başarıyı yakalayacağı bir sınavdır. İlk defa mantık sorularıyla öğrenciler karşı karşıya. Soru dağılımı ise şöyle;
- Türkçe: 20
- Matematik: 20
- Fen Bilgisi: 20
- İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: 10
- Din Kültürü: 10
- Yabancı Dil: 10
Sözel ve Sayısal Oturum
Kısa bir mola verilerek aynı gün iki oturumda sınav yapılacak.
- 1. oturum 75 dakika sürecek, sözel bölüm
( Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü, Yabancı Dil) - 2. oturum ise 60 dakika sürecek, sayısal bölüm. ( Matematik, Fen Bilgisi)
Soru başına 1, 5 dakika düşmekte.
TEOG’ dan bir farkı da 3 yanlışın 1 doğruyu götürmesi. Bilindiği gibi bundan önce yanlış doğruları götürmüyordu. Yeni sınav sistemine göre şans faktörü de azalmış oluyor. Emin olunmayan soruların boş bırakılması iyi bir lise için binlerce öğrenciyi geçmek demek.
İsteyen Girecek
LGS’ ye girmek isteyen öğrenciler okullarında idarecilere başvuru yapacak. Sınava sadece başvuru yapanlar girebilecek. İstemeyen sınava girmeyecek. İstenen okullara sadece sınav puanıyla girilebilecek. Sınav puanıyla herhangi bir yere yerleşememiş olan öğrenciler MEB tarafından ikametgaha göre yerleşecek. Bu ikinci yerleşmede ise tamamen okul başarı puanı kullanılacak. 7 tercih yapılacak.