Anasayfa Sağlık Şarbon Hastalığı Nedir? Bulaşma Yolları Nelerdir?

Şarbon Hastalığı Nedir? Bulaşma Yolları Nelerdir?

11
0
Şarbon Hastalığı Nedir Bulaşma Yolları Nelerdir

Şarbon hastalığı başta koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlardan insanlara bulaşan tehlikeli bir hastalıktır. Antraks olarak tıpta anılan şarbon için ülkemizde çoban çıbanı denmektedir. Bacillus anthracis isimli bir bakteri ile oluşan şarbon, insanlarda ve hayvanlarda görülürken dünyada geri kalan veya gelişmekte olan ülkelerde görülen salgın bir hastalıktır. Başta hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, çobanlar, dericilik sanayinde çalışanlar, veterinerler, et yiyen tüketiciler ve ölen hayvanların gömüldüğü yerlerde temas halinde olanlara şarbon hastalığı bulaşmaktadır.

Nasıl Bulaşır?

Şarbonlu olan hayvanlara ve onların etlerine dokunma, şarbonlu etlerin üzerindeki mikropların solunum veya sindirim yoluyla alınması, şarbonlu etin yenmesi, şarbonlu hayvanların kesilmesi sonucu temas edilmesi gibi durumlarda şarbon hastalığı insanlara bulaşmaktadır. Yeterli denetimlerin yapılmaması halinde şarbon hastalığına yakalanan hayvanların tedavi edilmemesi ile hem hayvanlara hem de insanlara bu hastalığın yayılması oldukça kolaydır.

Belirtileri Nelerdir?

Şarbon hastalığı vücuda girdikten sonra ortalama 2-7 gün içerisinde tesirini göstermektedir. Deri şarbonu ile deriye şarbonun girdiği noktada kızarıklık ve şişlik ile başlayan tablonun içi su dolu kabarcığa dönüşerek siyah renkte ölü dokunun yara haline gelmesi söz konusudur. Mide şarbonunda ise şarbon hastalığı daha tehlikeli olurken bulantı, ishal ve kusma gibi şikayetler oluşmaktadır. Akciğer şarbonu ile solunum yollarına yerleşen şarbon hastalığının yüksek ateş ve titremenin ardından şok tablosunun görülmesi durumu hayati tehlike yaratmaktadır.

Tedavi Yolları Nelerdir?

Öncelikle şarbon hastalığının belirtilerinin görülmesi halinde veya şüphe duyulması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir. Şarbondan ölen hayvanlar ile de mutlaka ilgili devlet birimlerinin yetkilileri ilgilenmeli ve usulüne uygun şekilde bu hayvanlar gömülmelidir. Şarbon hastalığı olan hayvanlar ise asla kesilmemeli ve temas edilmemelidir. Hastalığın görüldüğü alanlar mutlaka karantina altına alınarak et ithalatı yüksek denetimli şekilde yapılmalıdır. Hastalığın görüldüğü dönemlerde de kırmızı et tüketiminin denetimli şekilde olması hatta ikame olan gıdaların tüketilmesinin yaygınlaştırılması gereklidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz