Anasayfa Kültür Chichen Itza Piramidi Nerededir?

Chichen Itza Piramidi Nerededir?

389
0
Chichen Itza Piramidi (Çiçen İtza)

Meksika Birleşik Devleti, Kuzey Amerika’nın güneyinde yer alan federal bir Cumhuriyettir. Meksika’nın Kuzeyinde Amerika Birleşik Devletleri yer alır; güneyinde ve batısında Atlas Okyanusu; güneydoğu sınırında Guatemala, Beliz ve Karayipler; doğuda sınırında ise Meksika Körfezi vardır. 1.972.550 m² büyüklüğü ile bulunduğu kıtada yedinci, dünya çapında ise 13. sıradadır. 2015 nüfus sayımına göre 119.540.853 nüfusa sahip olan Meksika, nüfus yoğunluğu bakımından dünyada 11. sırada bulunur. Ülkede en çok konuşulan lisan İspanyolcadır.

UNESCO’nun yayınladığı Dünya Mirası listesindeki bölgeler bakımından Meksika Amerika kıtasında birinci, sırada dünya çapında ise yedinci sırada yer almaktadır. 2015 yılı verilerine göre Meksika’yı 32,1 milyon turist ziyaret etmiştir. Coğrafi bölgesinin eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış olması ve birçok tarihi mirasa sahip olması turist sayısının bu denli yüksek olmasında en önemli faktördür. Meksika’nın sahip olduğu önemli tarihi eserlerden birisi de chichen ıtza piramitidir.

Chichen Itza Piramidi

Çiçen İtza diye telaffuz edilen ve Yucata Yarımadası’nda yer alan piramit, maya şehrinde bulunur ve Yucata’nın dini merkezi kabul edilmektedir. Maya uygarlığının kültürel özelliklerini bünyesinde barındırır. Maya uygarlığı bu piramiti astronomi ve geometri bilimi ile sistematik bir çalışma yapmak maksadıyla bu piramiti inşa ettiler. Kristof Kolomb’un Amerika kıtasını keşfinden önceki dönemde kurulan Chichen Itza piramiti Meksika’nın en fazla turist çeken tarihi mirasıdır.

Chicken İtza Piramitinin Özellikleri

Piramitin yerden yüksekliği 24 m, Kare genişliği 55.3 m, piramidin en tepesindeki tapınak yüksekliği yerden 6 m olarak hesaplanmıştır.

Chichen Itza Piramit Kenti Özellikleri

Piramitin özelliklerden bir tanesi modern çağda kullanılan bir yıl gününü doğru hesaplamasıdır. Piramidin 4 bölgesinin her birinde 91 basamak yer alır. 91×4 = 364 basamak eder ki tepedeki bölgedeki basamağı +1 olarak saydığımızda 365 günü buluruz. Mayalar günümüzde halen kullanılan gün takvimini binlerce yıl önce hesapladılar.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz