Anasayfa Yaşam Bireysel Emeklilik Sistemlerine Dahil Olmanız İçin 6 Neden

Bireysel Emeklilik Sistemlerine Dahil Olmanız İçin 6 Neden

6
0
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)

Herkes geleceğe yönelik maddi yatırımlar yaparak geleceğini garanti altına almak ister. Gayet doğal olan bu durum, kimileri için yanlış kararlar almalarına ve riskli yollara girmelerine neden olabiliyor. Titan sistemi, saadet zinciri, şans oyunu ve daha birçok sistem ile insanlar kısa süre içerisinde zengin olmak ve çok para kazanmak istiyorlar. Bunun yerine son dönemlerde oldukça popüler olan bireysel emeklilik sistemi, para kazanmak ve birikim yapmak adına çok daha garanti ve kesin bir yoldur. Üstelik birikiminizi isterseniz toplu halde isterseniz de aylık maaş şeklinde alabilme hakkına sahip oluyorsunuz.

Zorunlu BES

Zorunlu BES yani bireysel emeklilik sistemi ilk yürürlüğe girdiği zaman birçok kişi bu sistemden kendi istekleri ile ayrıldı. Bunun nedeni ise insanların maaşlarından herhangi bir kesinti yapılmasının önüne geçilmesiydi. Ancak %3 ile %5 arasında net maaş tutarından yapılacak olan birikim ileride hedeflerinizi gerçekleştirmenize, emekli olduğunuzda daha kaliteli ve daha rahat bir yaşam sürmenize olanak tanımaktadır.

Sadece zorunlu bireysel emeklilik sistemi değil, bankaların ve emeklilik şirketlerinin sunmuş olduğu diğer hizmetlerden yararlanarak da birikim yapabilirsiniz. İşte ileride daha iyi bir yaşam sunmak adına bireysel emeklilik sistemlerine dahil olmanız için 6 neden:

1) Devlet Katkısı

Bireysel emeklilik sistemi sadece büyük bir “kumbara” olarak değerlendirilmemelidir. İster zorunlu BES isteseniz de isteğe bağlı programlardan birine kayıt olduğunuzda devlet katkısından faydalanabiliyorsunuz. %25 oranında yapılan bireysel emeklilikte devlet katkısı daha ilk günden yatırımlarınızın %25 oranda değerlenmesine neden olmaktadır. Yani 10.000 TL biriken paranız devlet katkısı ile direkt 12.500 TL olmaktadır. Bu da küçümsenecek ve azımsanacak bir oran değildir.

Bireysel emeklilikte devlet katkısından faydalanmak adına bazı kriterleri sağlamış olmanız gerekiyor. %25 devlet katkısından faydalanmak için sistemde en az 10 yıl kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız gerekiyor. Yani 4-5 yıl kadar bu sistemde kalıp çıkmak isterseniz %25 devlet katkısından faydalanamıyorsunuz. Sistemde 10 yıl kalıp ayrılmaya karar verirseniz devlet katkısı miktarının %60 kadarını almaya hak kazanıyorsunuz. Tamamen BES devlet katkısından faydalanmak için ise emeklilik hak ediş tarihine kadar yani en az 56 yaşına kadar sistemde kalmalısınız.

2) Prim Tutarı Belirleme

Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde ve isteğe bağlı olan emeklilik sistemlerinde her ay ödeyeceğiniz katkı tutarını siz belirleyebiliyorsunuz. Zorunlu BES sisteminde minimum %3 kesinti yapılmaktadır. Siz isterseniz bu kesintiyi arttırabiliyorsunuz. %5-6 gibi oranlara çıkarmanız durumunda net maaşınızdan daha fazla kesinti oluyor, bu da birikim miktarınızı arttırmış oluyor.

Özel BES sistemlerinde ödeyeceğiniz tutarı tamamen özgür bir şekilde belirleyebiliyorsunuz. Ayrıca ara ödeme yaparak da emekli olduğunuzda almaya hak kazanacağınız toplu parayı da hızlı bir şekilde arttırabiliyorsunuz.

3) Aylık Maaş veya Toplu Ödeme

Bireysel emeklilik sistemine dahil olmanız için birçok neden bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise isterseniz bireysel emeklilik hesabınızda biriken parayı toplu halde çekebilmeniz, isterseniz de aylık maaş şeklinde alabilmenizdir. Toplu halde almanız durumunda emekli olmaya hak kazandığınız günden sonra hesabınızda biriken parayı toplu biçimde alabiliyorsunuz.

Bunun dışında eğer biriken parayı her ay ek bir maaş gibi almak isterseniz de en az 10 yıl süre ile biriken para miktarına göre aylık maaş alabiliyorsunuz. Üstelik eğer aylık maaş almayı tercih ederseniz ekstradan %5’lik bir katkıdan daha faydalanabiliyorsunuz.

4) Para Biriktirmenin En Garanti Yolu

Bireysel emeklilik sistemi esasen hem ileriye dönük bir yatırım hem de bir para biriktirme sistemi olarak düşünülebilir. Bu yönü ile para biriktiremeyen kişiler için adeta biçilmiş kaftandır. Normalde bir kumbarayı dolduramayan insanlar bile bu sistemle oldukça yüksek birikimler elde edebilmektedir.

%25’lik devlet katkısı ve BES hesabındaki paralarla yatırım fonlarının alınması paranızın değerlendirilmesi ve daha da artması anlamına gelmektedir. Ayrıca bireysel emeklilik sistemine dahil olduğunuz ve sistemde kaldığınız ilk yıl sonunda bir defaya mahsus olmak üzere 1000 TL para da hesabınıza eklenmektedir.

5) Fonları Yönetebilme ve Şeffaf Yönetim

Bireysel emeklilik sisteminde maaşınızdan kesilen tutar ile yatırım fonu alınmakta ve paranız bu şekilde değerlendirilmektedir. Siz bireysel emeklilik şirketiniz ile iletişime geçerek maaşınızdan kesilen paranın hangi yatırım fonuna aktarılmasını istediğinizi belirtebiliyorsunuz. Böylece sizin belirlediğiniz fonlar alınarak yatırım yapılıyor.

Ayrıca dilediğinizde E-Devlet’ten ne kadar paranız olduğunu da görebiliyorsunuz. Böylece paranızı istediğiniz zaman kontrol edebiliyorsunuz.

6) Erken Emeklilik Fırsatı

Bilindiği üzere artık emeklilik yaşı 65 olmuş durumda. 65 yaş çok geç gibi görünse de BES ile sistemde en az 10 yıl kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız durumunda emekli olabiliyorsunuz. Böylece hayalinizdeki evi veya arabayı 65 yaşını beklemeden daha erken alabilirsiniz.

Bireysel emeklilik sistemine dahil olmanız hem ileriye dönük para biriktirmenize hem de kendiniz için maddi bir yatırım yapmanıza olanak sağlayacaktır. Zorunlu BES veya isteğe bağlı bir sisteme dahil olarak ileriye dönük yatırım yapabilir ve hayallerinizi ilerleyen zamanlarda gerçekleştirebilirsiniz.

Önceki İçerikKağıttan Çiçek Yapımı
Sonraki İçerikÖlü Boşluklar Nasıl Değerlendirilir?

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz