Anasayfa Trendomi Apple File System Nedir?

Apple File System Nedir?

18
0
Apple File System Nedir?

Apple’ın hızlı Mac’lerinin, 30 yıldan uzun bir zaman önce, disket disklerin ve sabit disklerin en ileri teknoloji olarak kabul edildiği bir dosya sistemini kullanmaya devam ettiğine inanmak zor.

Ancak bu, 2017’de iOS 10.3 ve MacOS 10.12.4’teki yeni Apple File Sistem veya APFS ile değişecek. APFS hakkında bilmeniz gereken her şey ve kullanacağınız Apple aygıt (lar)’ı ne olursa olsun hayatınızı daha iyi hale getireceksiniz.

Apple Ve Sizin İçin APFS Neden Mantıklı?

Yeni Apple Dosya Sistemine geçmenin neden Cupertino için anlamlı olduğunu ve sizin için bir çok sebebi var.

  • Tüm Apple ürünleri için bir dosya sistemi: Büyük avantaj, APFS’nin Apple’ın halihazırda kendi platformlarında kullandığı mevcut tüm dosya sistemlerini değiştirilmesidir. APFS, macOS, iOS, tvOS ve hatta watchOS için uygundur.
  • Günümüzün Apple cihazları için optimize edilmiş. Ayrıca, Apple’ın bugün sattığı ürünlerin çoğunda olduğu gibi, flash ve katı hal depolama kullanan cihazlar için de optimize edilmiştir. Yeni Apple dosya sistemi, iPhone, iPad ve Apple Watch gibi mobil cihazlara özellikle faydalı hale getiren gecikme süresiyle oluşturulmuştur.
  • 30 yıl önce geliştirilen ve bugün OS X’te hala kullanılan bir platformdan doğan Apple’ın HFS+ gibi dosya sistemleri, büyük dosyaları işleyen birden çok sürücüye sahip sistemler için optimize edilmiştir. Bu tür şeyler açıkça iOS gibi platformlarda bir öncelik değil, ancak daha hızlı önyükleme ve uygulama yükleme süreleridir.
  • APFS, güçlü şifreleme anlamına gelir: APFS’nin diğer büyük avantajı, şifrelemenin göz önünde bulundurularak tasarlanmasıdır. OS X’in en yeni sürümlerinde bulunan tüm disk şifreleme özelliklerini, her dosyayı iOS’ta ayrı ayrı şifreleyen veri koruma özelliği ile birleştirir.

Bu, Apple’ın gizlilik ve güvenliğe mükemmel bir şekilde odaklanmasını sağlıyor. APFS kullanıma sunulduğunda, macOS’tan seçim yapabileceğiniz üç seçeneğiniz vardır: şifreleme, tek anahtar şifreleme ve dosya verileri için dosya anahtarları ile çoklu meta şifreleme ve hassas meta veriler için ayrı bir anahtar.

Yeni Apple Dosya Sistemi Geleceğe Hazır Gibi Görünüyor

APFS sadece yeni özellikler ve her şeyi ele alma yeteneği ile gelmez, aynı zamanda uzun ömürlüdür. Apple önümüzdeki yıllarda kullanmayı planlıyor ve şirket, APFS’nin öngörülebilir bir gelecekte kendisine atılacak herhangi bir şeyle başa çıkabileceğinden emin olmak için adımları attı.

APFS, HFS+ tarafından desteklenen 32 bit dosya kimliklerini geliştiren 64 bitlik inode sayılarını destekler. Bunun anlamı, basitçe, APFS’nin 9 adetten fazla quintillion dosyasını tek bir hacimde taşıyabilme kabiliyetine sahip olmasıdır. Bu, APFS’nin genişletilebilir blok ayırıcısıyla el ele gider ve tek bir hacimde, isteğe bağlı olarak büyük depolama sağlar. Büyük hacimler için performansı geliştirmek amacıyla, APFS, veri yapılarını yalnızca gereken şekilde başlatırken, HFS+ tüm depolamayı başlatır.

APFS ayrıca, nanosaniye zaman damgası, yer tasarrufu sağlayan seyrek dosyaları destekler ve güncelleştirmelerin güncel olmasını sağlamak için yeni bir kopyala yazılan meta veri şeması kullanır. Dosya sistemi kilitlenebilir.

APFS’nin Olumsuz Tarafları

APFS oldukça müthiş, ama mükemmel değil. Öyle olduğu için, bazı kullanıcılar için sorun yaratabilecek bir dizi sınırlama vardır.

Örneğin, başlangıç disketleri veya Apple’ın Fusion Sürücülerinde APFS kullanılamaz ve dosya adları yalnızca büyük / küçük harfe duyarlıdır. Dahası, APFS formatlı sürücüler OS X 10.11 Yosemite ve daha önceki sürümler tarafından tanınmıyor, bu yüzden dosyaları bir APFS sürücüsünü kullanarak daha eski bir Mac’e aktaramayacaksınız.

APFS’ye Nasıl Geçilir?

Yeni dosya sistemine geçmek inanılmaz derecede basit. Tek yapmanız gereken iOS 10.3’ü yüklemektir ve tüm bilgileriniz otomatik olarak değiştirilir. Verilerinizi yedeklemeniz ve yeni bir işletim sistemi yüklemesi ile tekrar başlatmanız gerekmez. APFS yakında Mac OS’a gelecek.

Önceki İçerikAraba Kredisi Nasıl Alınır?
Sonraki İçerikAnosmia ile Nasıl Yaşanır?

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz