1- Gazlı İçecekler
Asitli içecekler diş sağlığına, mide bağırsak sistemine, kansızlık ve diyabete varan sıkıntıları önümüze seriyor. Sürekli asitli içecekleri içen bireyler için beyinde oluşturduğu dopamin etkisiyle ruh sağlığımıza kalıcı zararlar verebilmektedir.
2- Yapay Tatlandırıcılar
İçerisinde glukoz, fruktoz ve galaktoz bulunduran her besin şekerlidir diyebiliriz. Süt, pirinç, bal, nohut ve meyvelerde şeker mevcuttur. Şekeri tam anlamıyla hayatımızdan çıkartmak mümkün olmayabilir zaten doğru da değildir. Besin değeri olmayan basit çay şekeri dahil tüm yapay tatlandırıcılar insülin direncimizi tehdit etmekle beraber tam anlamıyla vücudumuzu çürütmektedir. Hal böyleyken vücudumuzun bir miktarına ihtiyaç duyduğu şekeri meyvelerden ve katkı maddesi içermeyen gıdalardan almak uzmanların önerisidir.
3- Alkol Tüketimi
Zihinde yarattığı etki neticesinde sağlıklı düşünmemize engel olan alkol, bir çeşit uyuşturucudur. Aynı zamanda özellikle karaciğere zamanla büyük hasarlar vermektedir. Bu nedenle alkol hem kullanan kişi için hem de çevresi için bir tehlike unsurudur.
4- Hamur İşi
İnsanlarımızca bahane olarak gösterilen bir klişedir ki; ekmek yemezsem doyamıyorum şeklinde ifade edilir. Ancak ekmeği her bireyin tek bir öğünde kendi eli büyüklüğünde tüketmeleri tavsiye olunur. Aşırı tüketildiğinde kilo almaya sebebiyet veren unlu mamuller vücudumuzda toksik etki yaratır, yanlış karbonhidratların aşırı tüketiminde sıkça görülen iç organ yağlanmaları, kardiyovasküler rahatsızlıklar ve hatta kanser riski bizi bekleyen tehlikelerdir.
5- Hamburger
Fazla tüketilen bir gıda olmasına rağmen hiç sağlıklı bir besin değildir. Genelde dışarıda tüketilen bu besin ticarethanelerin, hamburger etinde uzun soluklu bozulmadan saklayabilmeleri amacıyla koruyucu katkı maddelerine ve şoklama işlemlerine başvurduklarını biliyoruz. Hal böyleyken hamburger eti korunmuş olsa da içerisinde ki koruyucu katkı maddeleri vücudumuzun pek hoşlandığı unsurlar değildir.
6- Patates Kızartması
İçerisinde bol miktarda nişasta bulunan patates kalori seviyesi yüksek gıdalar arasında yerini alır. Aşırı tüketildiğinde obeziteye davetiye çıkartabilmektedir. Bunun yanı sıra yüksek ısıda yağda kızartılan patates tüketildiği takdirde açığa çıkardığı akrilamidleri vücudumuza adeta bir zehir olarak enjekte etmektedir.
7- Margarin
Tereyağı süsü verilerek piyasaya sunulan margarin bu anlamda tereyağıyla mukayese dahi edilemeyecek kadar tehlike unsudur. Doymuş katı yağ seviyesinin oldukça yüksek olduğu margarin, trans yağ asidi miktarı olarak da bir hayli zengindir. Zararlarının başında kalp damar tıkanıklığı, anne sütüne direkt müdahalesi ve bağışıklık sistemine negatif etkisi gelmektedir.
8- İşlenmiş Etler
Etin miadını uzatmak ve tadını değiştirmek amacıyla uygulanan çeşitli yöntemler vardır. Etin üreticiden raflara ulaşımına kadar varan yolculuğunda katkı ve koruyucu maddelere maruz kalmaktadır. Protein seviyesi zengin olan gıdalar grubuna soktuğumuz et bu haliyle sınıfta kalmaktadır.
9- Dondurulmuş Gıdalar
Ülkemizde gıda güvenliğinden sorumlu olan kuruma göre gıdalar, ”Son kullanma tarihlerine kadar her an dondurulabilir.” Ama dondurulmuş ürünlerin tüketim şekline hassasiyet göstermemiz gerekir. Örneğin donuk gıdaların hızlı çözdürülmesi sakıncalıdır, çözünenin tekrar dondurulmaması tavsiye edilen bir muhafaza yöntemi değildir.
10- Patlamış Mısır
Öğün aralarında atıştırmalık tercihlerde cazibeli bir seçimmiş gibi görünse dahi içerisinde bulunan kalori miktarı azımsanmayacak kadar bol miktardadır. Kızartıldığı yağ açısından karaciğer harabiyetini arttırmakta, obeziteye davetiye çıkartmaktadır.