Ülkemizin büyüklük bakımından dünyada 37. sırada, Avrupa da ise 2. sırada yer almaktadır. Toplam yüzölçümü 783.562 kilometre karedir. İnsan çoğunluğunun yaşam alanı bölgenin büyüklüğüne göre değil de daha çok konumuna bağlı olarak belirlenmiştir. İstihdamın çok olduğu yerde nüfus gelişmesi buna paralel olarak ilerlemektedir. Alanı küçük olduğu halde nüfus yoğunluğu çok fazla olan bölgeler o bölgenin istihdam gücünü gösterir. İş imkanı olan bölge her zaman göç alır. Tarihte birçok bölge farklı sebeplerle nüfus yoğunluğuna göre hareket etmiştir. Bazı dönemlerde bölgelerin doğa olaylarına ve yeraltı kaynaklarına göre değişiklik gösterildiği gözlenmiştir.
Alan Bakımından En Küçük İlimiz
81 ilin içerisinde en küçük il olma özelliği 850,46 metre kare ile Yalova ilimizdir. Yalova ilimiz Marmara bölgesinde bulunmakta olup, büyük bir bölümü denize sınırdır. İstanbul’un ilçesi olan Yalova 6 Haziran 1995 yılında il olmuştur. İlin plaka kodu 77’dir. Coğrafi yapısı itibariyle konumu iyi yerde bulunan il farklı etnik kökenden insanları bir araya getirmiştir.
Toplam 5 ilçeye sahip olan Yalova’nın ilçeleri şu şekildedir:
- Altınova
- Armutlu
- Çiftlikköy
- Çınarcık
- Termal
Geçim Kaynakları
Yalova ilinin genel geçim kaynakları tarımda seracılık ve çiçekçilik, sanayi sektöründe ise kağıt, tekstil ve kimya yer almaktadır. Denize olan sınırından dolayı bölge turizm açısından da oldukça müsait olduğundan bir diğer gelir kaynağı da turizmdir. Dönemsel olarak değişen gelir kaynağı bu bölgenin nüfusunu mevsimsel olarak değiştirmektedir. Yaz aylarında denize olan sınırı sebebiyle kamp ve plajlara yoğun talep olduğu için nüfus artmaktadır. Aynı zamanda yazlık evleri fazlaca olan ilde şehir dışından ev alanların sayısı oldukça fazladır. Bu ilimizde her geçen gün yatırımlar artmakta ve buna paralel olarak nüfus yoğunluğu artmaktadır.