Anasayfa Sağlık Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavisi

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavisi

258
0
Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavisi

Ağzı açık uyunması genel olarak burun tıkanıklığına veya bazı hatalı alışkanlıklara bağlı olarak görülmektedir. Ağzı açık uyuma sorununun engellenebilmesi için genellikle günlük önlemlerin alınabilmesi yeterli olmaktadır. Ama bazen solunum yollarında tıkanıklıklar sebebiyle ağzı açık uyuma sorunu kaynaklanabilmektedir. Böyle durumlarda doktor tavsiyelerine uyulması veya tıbbı müdahalelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Ağzı Açık Uyuma Sorunu Neden Olabilmektedir?

1) Burun Tıkanıklığı Şikayeti

Ağzı açık uyumanın en başlıca sebepleri arasında burun tıkanıklığı ilk başta gelmektedir. Grip, nezle gibi üst solunum yolları iltihaplanmalarıyla birlikte ortaya çıkmakta olan ağzı açık uyuma sorunu doğal olarak karşılanılan bir durum olmaktadır. Fakat belirli etkenler sürekli olarak tekrar ediyorsa aşağıda yer alan etkenler gibi sebeplerle ağzı açık uyuma sorununa yol açmaktadır. Bunlar:

  • Alerji ve tahriş durumu (ev tozuyla oluşan, polen durumuyla oluşan, oda parfümü vb. birçok etkenden kaynaklanmaktadır.)
  • Dekonjestan ilaçlarının aşırı olarak kullanılması durumundan dolayı,
  • Odada klima çalışması, yatak odasının çok sıcak olması durumu veya ileriki yaşlarda olunması gibi sebeplerden burun kuruluğundan dolayı kaynaklanmaktadır.
  • Sinüzit gibi hastalığa sahip olunması,
  • Burun Polibi şikayeti gibi durumların olması,
  • Geniz eti oluşumu sebebiyle, bademciklerin çok büyük olması nedeniyle de hava yollarının daralması durumu oluşur ve ağzı açık uyumaya sebep olabilmektedir.

2) Derin Nefes Alma İhtiyacı Doğması

Bazen ise burun kanallarının tamamen açık olması durumuna rağmen, belirli sebeplerden akciğerlerden talep edilmekte olan hava miktarı karşılanamadığından ötürü nefes alınırken ağzın açılması ve açık kalması durumu söz konusudur:

  • Sırt üstü uyunması
  • Ortamın aşırı sıcak olması durumu
  • Aşırı yorgunluk durumu oluşması gibi şikayetlerden doğmaktadır.

3) Küçük Dilin Büyük Olması Durumu

Küçük dili normalden büyük olan bireyler yatarken burundan rahat nefes alamamaktadırlar. Bu da ağzı açık uyumaya sebep olmaktadır.

Ağzı Açık Uyumak Nasıl Engellenebilmektedir?

Ağzı açık uyumaya iyi gelmekte olan tedavi yöntemleri çeşitli olmasıyla beraber şu şekilde ifade edilebilir:

1) Evinizi temiz tutmaya özen gösteriniz

Toz, polen ve diğer alerjenlerden kurtulursanız burun tıkanıklığınız ve ağzı açık uyuma riskiniz azalmaktadır. Ayrıca yatak odanızda bulunmakta olan aşırı toz tutması sebebiyle genellikle uyku kalitesine zarar vermekte ve uyku kalitesiniz fazlasıyla düşürmektedir. Derin nefes alma ihtiyacı doğurmaktadır. Halının kaldırılması veya üzerine plastik bir örtü örtülmesi daha az toz tutmasını sağlayabilmektedir.

2) Ağız Bandı Kullanılmasını Denemelisiniz

Ağzı açık uyumanın en büyük sorunu büyük bademcik, burun tıkanıklığı, geniz eti gibi fiziksel sebeplerden kaynaklanmakta olduğu düşünülürse, ağzınızı bantlayarak uyumayı seçmeniz gerekmektedir. Bu sebeple burundan nefes alırken kendinizi daha çok zorlamış hissedeceksiniz.

  • Bandı her iki ucundan katlayarak bantladığınız zaman sabah kalktığınızda sökme kolaylığı yaşayabilirsiniz.
  • Bu işlemi deney amaçlıda uygulamayı seçebilirsiniz. Sabah kalktığınızda bandı yerinde göremez iseniz, ağzı açık uyumanız gibi bir probleminizin olmakta olduğunu kesinleştirmiş olursunuz.

3) Nefes Alma Tekniklerine Çalışmalısınız

Zihninizin burundan nefes alma konusundaki farkındalığını arttırmalısınız. Bu sebeple bağdaş kurarak dik bir pozisyonda oturmayı denemelisiniz. Güçlü bir şekilde nefes alırsanız; bu esnada avuç içlerinizle burnunuzun altındaki havayı burnunuza doğru iletmelisiniz. Derin nefes alarak, birkaç saniye bekledikten sonra yine burnunuzdan derin nefes alarak bırakmalısınız.

4) Egzersizler Yapınız

Egzersizler sayesinde sempatik sinir hücreleri ve sinir sistemi gelişerek geceleri burun tıkanıklığının önüne geçebilirsiniz. Yoga gibi nefes alıp vermek teknikleri ise bu nefes egzersizlerinde önemli yer tutmaktadır. Burnunuzdan nefes almayı alışkanlık haline getirmenizi sağlayacaktır.

5) Diğer Öneriler

Uyurken başınızın altına bir yastık daha alırsanız geniz akıntısı ve burun tıkanıklığını önleyebilirsiniz.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz