Anasayfa Sağlık Mide Kanseri Nedir?

Mide Kanseri Nedir?

17
0
Mide Kanseri Nedir

Midenin Yapısı Görevi

Mide, düz kaslardan oluşan ve kasılıp gevşeme özelliğiyle peristaltik hareket yapan bir organdır. Vücutta kaburganın sol alt bölgesine doğru lokalize olan mide, özellikle hidroklorik asit salgısı ile yiyeceklerin, bilhassa da proteinlerin sindiriminde etkin rol oynamaktadır.

Mide Kanseri Nedir?

Mide kanseri; midenin bir bölgesinde, hücrelerin kontrolsüz artışıyla ortaya çıkmaktadır. Aşırı çoğalma ile birlikte tümör oluşumuyla çeşitli rahatsızlıklara da neden olmaktadır.

Özellikle ilerleyen yaşlarda sıkça görülen bir hastalık olup erkeklerde kadınlara kıyasla daha fazla görülebilmektedir. Ölümcül bir hastalık olan mide kanseri en çok karşılaşılan dördüncü kanser çeşididir. İlaçlı mide filmi ve gastroskopi (endoskopi) yöntemleriyle teşhis edilebilmekte olan hastalık, erken tanı koyulduğu takdirde ortadan kaldırılabilmektedir.

Mide Kanserinin Sebepleri

Mide kanserinin ortaya çıkmasında beslenme alışkanlığının önemi oldukça fazladır. Tuzlu ve şekerli besinleri aşırı tüketmek, sebze ve meyve alımında eksiklik kanser oluşumunu arttırabilmektedir. Ayrıca nitrat ve nitrit tuzları da midede kanserojen etki yaratabilmektedir.

Midede gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara sebep olan Helicobacter pylori bakterisi, mide kanserine neden olabilmektedir. Bu bakteriyi vücuttan temizlemek, kanser riskini azaltmaktadır.

Sigara kullanımı da mide kanserinin başlıca sebeplerindendir. Aynı zamanda alkol tüketimi de benzer etkiyi göstermektedir.

Genetik faktörler de mide kanserinin gelişiminde etken rol oynamaktadır.

Mide Kanserinde Görülen Bazı Belirtiler

Mide kanseri, akut aşamada belirti vermemektedir. Bu yüzden sadece, risk faktörü taşıyan bireylere yapılan endoskopik incelemeyle teşhis edilebilmektedir. İlerleyen dönemde ise;

  • Hastalarda elle muayene yoluyla bir kitle hissedilmesi,
  • Midede ağrı ve midenin ağırlaştığı hissi
  • İştahsızlık ve aşırı kilo kaybı görülmesi
  • Yemeğin ardından duyulan rahatsızlık hissi ve mide şişliği
  • Bulantı ve kusma
  • Yorgunluk

Mide ya da bağırsakta gizli kanamaların olmasından ötürü kansızlık gelişmesi gibi belirtilerin görünmesi teşhiste yol gösterici olmaktadır.

Mide Kanserinin Tedavisi

Hastalığın tedavisi, kanserin cinsine ve teşhis edildiği evreye bağlı olarak değişmektedir. Kanser, yayılım göstermemişse midenin bir kısmının alınarak kanserin tümüyle temizlenmesi şeklinde bir tedavi uygulanabilmektedir.

En çok uygulanan yöntem ise “Gastrektomi” yani midenin tamamen çıkarılması işlemidir. Kanserli dokunun bu yolla vücuttan uzaklaştırılması tedavideki en garanti yollardan biridir. Bu işlemi takiben hastaya kemoterapi de uygulanabilmektedir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz