Pelagianism Kurucusu Kimdir?
Pelagianismin kurucusu olarak bilinen Pelagius İ.S 300’lü yılların sonu 400’lü yılların başından yaşamış bir kâşiftir. Kendi döneminde yaşayan insanların kendisiyle yaptıkları tartışmalar aracılığıyla bilinebilmektedir. Ailesinin, pagan mı yoksa Hristiyan mı olduğu hakkında net bir bilgi bulunamamaktadır.
Günah
Pelagiusun düşüncesi çevresinde oluşan akımın anlamı şu şekildedir. İnsanların masum ve günahsız bir şekilde doğduklarını söylemiştir. Düşüncesinin ana temasını bu görüş oluşturmuştur. Buna göre insanların günaha karşı bir yatkınlıkla doğmadıklarını savunmuştur. Pelagius kişinin, günahsız olarak yaşayabileceğini, eğer bu doğru değilse o zaman kutsal kitapların, insanın günah işlemesini isteyeceğini görüşüne sahipti. On göre tanrının, insanlardan yapamayacakları şeyleri istemezdi. Pelagius, insan ölümlü olarak yaratıldığı ister günah işlesin, isterse işlemesin yine de öleceklerini söylemiştir.
Bunu söylerken; İnsanın ölme nedeninin günah işlediği için değil de bunun kaçınılmaz bir son olduğunu savunmuştur. Pelagius’a göre insan günahından sadece kendisi sorumludur. Kendi günahının cezasını sadece sen çekebilirsin görüşüne hâkimdir. Bu görüş çerçevesinde yeni doğan çocukların günahkâr olarak dünyaya gelmeyeceğini saf ve temiz olacağını söylemiştir. Bütün bu görüşler “pelagianism” akımını oluşturmuştur. Her dönemde muhalif düşünceler olduğu gibi bu görüşleri desteklemeyen kişilerde olmuştur.
Adalet
Ona göre; Tanrının adaleti, yarattığı her şeyin bu adalet çerçevesinde gerçekleşmesini gerektirir. Bundan dolayı da insanın tabiatının iyi olması gerekir. Bunun doğal sonucu olarak asli günah gibi bir durum söz konusu olamaz.
Özgür İrade
Bu irade, iyilik ve kötülük yapabilme kapasitesine sahiptir. Ayrıca insanın, yaptığı işlerden sorumlu tutulabilmesi için özgür bir iradeye sahip olmasının gerekliliğini dile getirir. Ona göre insan her zaman iyilik yapabilir ve bağışlanabilir. Bu sadece insanın elindedir. Tanrı, işlemiş olduğumuz günahları bağışlayabilir, bize doğru yolu öğretebilir.