Anasayfa Kültür Küresel Ekonomiyi Sarsan İlk 5 Siyasi Olay

Küresel Ekonomiyi Sarsan İlk 5 Siyasi Olay

11
0
Küresel Ekonomiyi Sarsan İlk 5 Siyasi Olay

Siyasi kararlar, bir bölgedeki sosyal ve ekonomik yönleri her zaman etkilemiştir.

1 – Yunan Mali Krizi

2010 yılında başlayan Yunan mali krizi, parasal olarak aşırı para harcayan, vergi kaçakçılığıyla uğraşan ve faiz oranlarını çok düşük tutan ve böylece enflasyona yol açan Yunan makamlarının kötü politik kararlarından kaynaklanıyordu. Sonuç olarak, Yunanistan’da 25 yaşın altındakilerin yüzde 50’si işsiz kaldı, yoksunluk yaygınlaştı ve ülke çapında ayaklanmalar arttı.

2 – Berlin Duvarı

9 Kasım 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılışı, Doğu Avrupa’da Sovyet ve Komünist egemenliğin sona erdiğinin ilanıdır; Bu siyasi karar, SSCB’nin eski uydu devletleri için birçok ekonomik fırsata yol açmıştır. Nitekim, ticaret piyasası Avrasya’da 400 milyon kişiye daha açıldı; dahası, Polonya, Macaristan ve Ukrayna gibi ülkelerin mali durumundan büyük ölçüde yararlanıldı.

3 – Avrupa Birliği

Oluşumu 1 Kasım 1993 tarihinde Hollanda’da Avrupa Birliği’nin (AB) kurulması, bugün hala hissedilen son derece önemli bir politik karardı. Birçok AB üyesi devletin kendi para birimi olarak kullandığı euro, Birleşmiş Milletler genelinde hareket ve malların serbestliğini kolaylaştırırken, entegre finansal piyasaların faydalarını da sağladı. Tasarlandığı günden bu yana, tek pazarın, gayri safi yurtiçi hasılaya yüzde 2,2 eklendiğinin yanı sıra, istihdamın 2,8 milyon artırılmış olduğu söyleniyor.

4 – 2. Dünya Savaşı

Dünya Savaşı’nın Ağustos 1945’te sona ermesi sayısız ekonomik etkiyle geldi. Sovyetler Birliği’nde, savaş sonucunda yaklaşık 15 milyon insan öldürüldü; SSCB’de verimlilik yavaşladı ve bu da büyük ekonomik sıkıntılara yol açtı. Almanya’da, düşük sanayi üretimini bir miktar gerilemeye yol açmış, tazminat olarak 320 milyar dolarlık maliyet daha da artmıştır.

5 – Arap Baharı

Arap Baharı 14 Haziran 2011’de Tunus’ta başladı ve Orta Doğu’nun geri kalan kısmında Mısır, Yemen, Libya ve hatta Suudi Arabistan gibi ülkelere hızla yayıldı. Bölgedeki yetkililerden derhal bir tepki geldi ve bu isyanlara baskı yapmak için çok sayıda rash siyasi karar alındı. Arap Baharı’nın 2011 ve 2015 arasında bölgeye 600 milyar dolar veya GSYİH’sının yüzde 6’sına mal olduğu tahmin ediliyor.

Önceki İçerikBebeklerde Gece Uykusu Terörü
Sonraki İçerikÇöpçatanlık Yaparken Bunlara Dikkat!

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz