Evrendeki trilyonlarca yıldızdan biri de bizim sistemimizin yıldızı Güneş’tir. Güneş’in yaklaşık olarak 4,65 milyar yaşında olduğu tahmin edilmektedir ve yapılan hesaplamalara göre ortalama olarak yarı ömrünü tamamlamıştır. Güneş Hidrojen’i Nükleer füzyon ile Helyum’a çevirerek kendi yakıtını oluşturmaktadır. Güneş’in çekim kuvveti ile etrafında topladığı gezegenler, asteroidler ve diğer her şeyin oluşturduğu sisteme ise” Güneş Sistemi” adını verilmektedir.
SİSTEMİN İÇİNDEKİ GEZEGENLER
Güneş Sistemi’nde şuan sekiz gezegen bulunmaktadır. Bunlar yakından uzağa olmak üzere; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. 2007 yılında dokuzuncu gezegen olan Plüton Gezegen tanımından çıkartılarak Cüce Gezegen olarak tanımlanmıştır. Bunun sebebi olarak Plüton’un bulunduğu kuşakta tıpkı onun boyutlarında ve hatta daha büyük cisimlerinde bulunmasıdır.
Sistemdeki gezegenlerden Merkür, Venüs, Dünya ve Mars kayaç gezegenlerdir ve diğerlerine oranla boyutları çok daha küçüktür. Diğer gezegenler ise gaz devleri olan bilinmektedir. Gaz devlerinin arasında en büyüğü Jüpiter’dir ve boyutu Güneş’in 1/8 i kadardır. Sistem içinde Yaşamsal Bölge (Goldilocks Kuşağı) içinde bulunanlar yalnızca Venüs, Dünya ve Mars’tır. Yani yıldızına, yüzeyinde sıvı su barındırabilecek uzaklıkta olanlar. Ancak bunlardan sadece Dünya yüzeyinde sıvı su bulundurabilmektedir, diğerleri iklimsel ve atmosferik koşulları yüzünden yüzeylerinde sıvı su barındırmamaktadır. Mars yüzeyinde buz bulunmuştur. Fakat Mars atmosferinin çoğunu Güneş rüzgârları sebebi ile kaybettiği için ısıyı yüzeyinde tutamamaktadır ve bu sebeple su buz halinde bulunmaktadır.
ASTEROİD KUŞAĞI VE DİĞERLERİ
Güneş Sistemi’nde Mars ile Jüpiter arasında Asteroid Kuşağı bulunmaktadır. Burada çapı 1 mt ile yüzlerce km çapında Güneş sisteminin doğuşundan kalan ve bir gezegen olmayı başaramamış kaya parçaları bulunmaktadır. Ayrıca Plüton kuşağından sonra Oort bulutsusu bulunmaktadır ve burada devasal buz kütleleri donmuş halde yörüngelerinde dolaşmaktadırlar. Buradaki buzdan oluşan cisimler arası sıra dış uzaydan gelen etkiler ile yörüngelerinden çıkar ve Güneş’e doğru harekete geçerler ve Güneş’e yaklaştıkça içindeki buz erimeye başlar. Bu erime sebebi ile buharlaşan buz arkalarında bir kuyruk halesi oluştururlar. Arkalarında oluşan bu hale sebebi ile onlara Kuyrukluyıldız adı verilmektedir.