İlk olarak 1976 tarihinde Sudan ve Kongo’daki salgınlarda ortaya çıkan ve Kongo’daki bir nehre hitaben Ebola adı verilen ebola hastalığı ebola virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 4. Risk Grubu Patojen kabul ettiği Ebola bugüne kadar 2 bin 900 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuş , insanlarda ve hayvanlarda kanamalı ateşolarak kendini gösteren bir virüstür. İnsandan insana geçişi direkt temas ile olan ebolanın doğal kaynağı Afrika’daki meyve yarasaları olarak kabul edilir. Çünkü bu yarasaların coğrafi dağılımı ile virüslerin varlığı doğru orantılıdır. Hastalığın ölüm oranı %50-90 arasında değişmektedir.
Ebola Hastalığı Semptomları
Liberya, Gine, Sierra, Demokratik Kongo, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti’nde görülen ebola bağışıklık sisteminde çökme, pıhtılaşma bozukluk, kanın serum kısmının damar dışına çıkması ve şoka neden olur. Virüsün vücuda girmesini takip eden 5-10 günde yüksek ateş, üşüme, halsizlik, şiddetli baş ağrısı, gövde ve sırt ağırlıklı kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı görülür. İleri evrede kulak, burun, ağız ve rektumdan kan gelir ve serumun iğnesinin yol açtığı deliklerden kan akar ki kan akması hastalığın en tanımlayıcı göstergesidir. Hastalık genellikle kanama ile anlaşılır ve virüsü taşıyanlar vücuttaki beyaz kan hücrelerinin yok olmasına bağlı olarak bağışıklık sisteminin çökmesiyle çoklu organ yetmezliğinden hayatlarını kaybeder.
Ebola Hastalığında Tedavi
Ebola’nın insanlar ve hayvanlar için özel olarak üretilmiş etkisi kesinleşmiş tedavisi ve aşısı bulunmamaktadır. Ancak sıvı ve elektrolit, bakteriyel enfeksiyon tedavisi, oksijen tedavisi gibi destekleyici tedaviler uygulanabilir.
Ebola’dan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
- Tüm bulaşıcı hastalıklardaki gibi ebola hastalığında da ellerin düzenli olarak su ve sabunla bolca yıkanması gereklidir. Sabun bulunmuyorsa susuz alkol bazlı el losyonu kullanılarak potansiyel enfekte materyaller ciltten uzaklaştırılmalıdır.
- Ölü hayvanlar ve primatlar (maymun) ile temastan kaçınılmalıdır.
- Primatlar dâhil vahşi hayvanların eti tüketilmemelidir.
- Dünya Sağlık Örgütü’nün Ebola virüsüne karşı önlem olarak yaptığı seyahat kısıtlaması önerisine uyulmalıdır.
- Ebola hastası ile ilgilenen sağlık görevlileri maske, eldiven gibi tüm koruyucu kıyafetleri giymelidir.
Son Ebola Salgını
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 3 Mayıs 2018 itibariyle onlarca kişi Ebola salgını nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Son 40 yıldır Orta ve Batı Afrika’da ölüm sebebi olan hastalıkların başını çeken ebola Kongo’da kitlesel ölümlere yol açmaya devam etmektedir.