Dünya giderek ilerledikçe ve birbirine bağlı hale geldikçe, yeni sektörler en son taleplere ayak uydurmalıdır. Biyoteknolojiden yapay zekaya, en hızlı büyüyen sektörlerden beşini saydık.
1 – Yenilenebilir Enerji
Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerjinin fiyatı son yıllarda azaldı ve daha uygun hale geldi, bu da yeşil gücün birçok ülke ve şirket için daha uygun bir seçenek olarak görülmesi anlamına geliyor. Küresel teknoloji şirketi Samsung, ABD, Avrupa ve Çin’de 2020 yılına kadar sadece yenilenebilir enerji kullanmayı taahhüt etmiştir . Ayrıca, AB, İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya’dan gelen baskıdan sonra 2030 yılına kadar toplam enerji kullanımının yüzde 32’sinin yeşil güç olmasını hedeflemiştir . Yenilenebilir enerji piyasası özellikle başarılıdır çünkü diğer güç endüstrilerinden farklı olarak kaynakları tükenmez.
2 – Siber Güvenlik
İnsanlar ve işletmeler kendi verileri ve finansmanı için çevrim içi olduğundan, siber hırsızlar da tetiktedir. 2017 yılında, sadece İngiltere’de, 4,7 milyon siber suç vakası yaşandı ve siber güvenliği her zamankinden daha önemli hale getirdi. Veri tabanları, ağlar, donanım, güvenlik duvarları ve şifreleme kullanarak, siber güvenlik ekipleri sistemlerin sorunsuz çalışmasını, davetsiz misafirlerin engellenmesini ve herhangi bir bilgi veya paranın çalınmasını engelleyebilir. Siber güvenlik şu anda bu kadar talep görüyor , uzmanlar 2023 yılına kadar küresel pazarın 165.2 milyar dolar olacağını tahmin ediyorlar .
3 – Biyoteknoloji
Biyoteknoloji, günümüzde nüfusun hızla arttığı bir dünyada hayati önem taşıyan daha yüksek mahsul verimi elde etmek için kullanılan yeniliktir. Dahası, biyoteknoloji, genleri manipüle ederek, sayısız insanın yaşam kalitesini iyileştirerek genetik hastalıkları tedavi edebilir. Modern biyoteknoloji ilk kez 1919’da bir Macar mimarlık mühendisi olan Karoly Ereky tarafından hammaddeyi daha kullanışlı ürünlere dönüştürmeye başladığında kullanılmıştır. Biyoteknoloji ihtiyacı, pazarın, yüzde 7,4’lük bir büyüme oranı ile 2025 yılına kadar 727.1 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor .
4 – Sanal gerçeklik
Sanal gerçeklik ilk olarak 1990’ların başlarında pazara sunuldu ve oradan sanayi hızla güçlenmeye geçti. Sanal gerçeklik sadece eğlence amacıyla kullanılmaz: Askeride, sporda bir antrenman yardımcısı olarak ve hatta zihinsel sağlıkta hastaların geçmiş travma ve şiddetli fobilerle başa çıkmasına yardımcı olmak için kullanılır. Sanal gerçeklik endüstrisinin boyutu, 2016 yılında 6,1 milyar dolar iken 2017’de 14.1 milyar dolara çıkarak neredeyse iki katına ulaştı. Piyasanın hızlı büyümesi, sadece içinde değil, aynı zamanda yatırım yapmak için de son derece başarılı bir endüstridir.
5 – Yapay zeka
Yapay zeka, Çin, Singapur ve Hong Kong’daki ana öncüleriyle hızla büyüyen bir başka endüstridir. Bu rekabetçi piyasa 2025 yılına kadar 9 milyar dolar olacağı tahmin edilmekt.