Arminius, Romalılara karşı savaşa önderlik etmiş Germen kabile şefidir. Çocuk yaşta Romalılar tarafından rehin alınmış ve yetiştirilmiştir. Germenlerin tarafına geçmeden önce Roma ordusundaki yardımcı kuvvetlerde kumandanlık yapmıştır. Germania’ya döndükten sonra tekrardan halkının safına geçmiş ve Roma’ya karşı mücadelede önderlik etmiştir.
Çocukluğu ve Gençliği
Arminius, MÖ 18 yılında doğdu. Germen kabilelerinden Cherusci’nin şefi Segimer’in en büyük oğluydu. Roma, Arminius ve küçük kardeşi Flavus’u barış rehineleri olarak teslim aldı. Kardeşler Romalı soylular gibi yetiştirildi ve Roma ordusunda subay olarak görev aldılar. Roma imparatoru Augustus’un üvey oğlu Tiberius’un yönettiği, Pannonian ve Illyrian Seferlerine katıldılar. Armenius hem Roma vatandaşlığı hem de atlı rütbesi kazandı.
MS 8 yılında, Arminius, Roma valisinin yardımcı komutanı olarak Ren bölgesine transfer edildi. Dönemin Roma Valisi Publius Quinctilius Varus, Ren’in doğu bölgesi Germania Magna’yı bir Roma eyaletine dönüştürmeyi planlıyordu. Tiberius’un MÖ 4-5 yıllarındaki seferi sırasında Germen kabilelerinin direnişi kırılmıştı. Tiberius, aynı zamanda anlaşmalarla bölgede egemenlik kurmuştu. Ancak yeni vali Varus, kabilelerden haraç talep etti ve yerlilere köle gibi davrandı. Bu durum Germen kabilelerinin Varus ve Romaya karşı öfke duymalarına neden oldu.
MÖ 9 yılında Roma birlikleri harekete geçti. Vali Varus, Arminius’un bir Germen soylusu olmasını kabilelerle ittifak kurmak için kullandı. Lippe Nehri boyunca ilerlerken Roma lejyonlarının yanında yardımcı Germen birlikleri de vardı. Roma birlikleri Cherusci topraklarında kamp kurdu. Burada Arminius, babası Cherusci şefi Segimer ile görüştü. Vali Varus ise haraç topladı ve kabileler büyük Roma kampına ticaret yapma aracılığıyla geldiler.
Ancak Cherusci kabilesinin Roma valisini iyi karşılaması tamamen sahteydi. Cherusci feodal eyalet statüsü almış olmakla birlikte halkı eşit muamele görmüyordu. Bunun yanında Germen gençlerinin savaş için alınması ve Romalıların Kutsal Ormanın kerestelerini keserek tahrip etmesi gibi Cherusci halkını kızdıracak pek çok olay yaşanmıştı. Armenius, ormanda gizlice Germen kabile şefleri ile buluşarak onlara Roma Ordusu’nun zayıf noktalarını anlattı.
Roma ile Savaşı
Sonbahar yaklaşırken Roma ordusu Ren bölgesine geri dönmek için yürüyüşe geçti. Bu sırada Kuzeybatıdaki bir kabilenin isyan haberi verdi. Arminius, Vali Varus’a Ren’e Weser Tepeleri’nin kuzeyinden gitmeyi, bu şekilde yol üzerindek isyanı bastırmayı önerdi. Varus, tuzağa düştü ve ordusuyla Teutoburg Ormanı’na yürüdü. Arminius, takviye toplamak amacıyla ayrıldı. Cherusci, Marsi, Bructeri ve diğer kabilelerden asker topladı. Ama amacı Roma’ya yardım etmek değildi. Tam tersi Roma ordusuna saldırmaktı.
Roma ordusu daha ikinci gününde fırtınaya yakalandı. Germenler ise bitkin düşen Romalılara ciritler ve sapanlarla saldırdılar. Varus en sonunda Armenius’un amacını ve büyük bir ayaklanma ile karşı karşıya kaldığını anladı. Üçüncü günün sonunda Roma ordusu, Kalkrieser Berg’e ulaştı. Uzun yürüyüş sırasında binlerce Roma askeri ölmüştü. Gece çökünce, kabileler Roma kampına baskın yaptı. Varus, onu koruyan son lejyonla birlikte öldü.
Kabile üyelerinin, ele geçirilen Romalılardan intikamı korkunçtu. Pek çoğu işkence gördü ya da köleleştirdi. Ardından Arminius, Aliso’daki Roma kalesi Lippe’yi hedef aldı. Kaleyi savunanlaraa öldürülen lejyonerlerin başları gösterildi. Kamp komutanı ise Germenleri ok yağmuruna tutarak cevap verdi. Fırtına çıktığında Romalılar kaleyi terk ettiler. Kaledeki siviller ise düşmanın merhametine bırakıldı.
Teutoburg Ormanı Savaşı’nın haberi, İmparator Augustus’a ulaştı. Bu olaydan sonra Augustus, tüm Almanyanın fethinden vazgeçti. Varisi Tiberius, Almanya’ya küçük çapta saldırılar düzenledi ve ardından Roma’ya döndü. Augustus’un yaşlanmıştı ve sağlığı bozuluyordu. Tiberius tahtı sorunsuz devralması daha önemliydi. Tiberius, Ren sınırını koruyan iki orduyu komuta etme görevini yeğeni Germanicus’a devretti.
Germanicus, görevi devraldıktan sonra büyük çapta bir sorunla karşı karşıya kaldı. İmparator Augustus’un ölümü ve Tiberius’un tahta çıkmasıyla aşağı Ren bölgesindeki lejyonlar ayaklandı. İsyan bastırılsa da Germanicus, askerlerini geri çekmek zorunda kaldı. MÖ 14 yılında ise Germenlerden intikam için Marsi köylerine saldırarak katliam yaptı.
Armenius’un amcası Segedes’te Roma ile işbirliği yaparak savaş ilan etti. Arminius, Segestes’in kalesini kuşattı ancak Roma lejyonlarının yardıma gelmesiyle geri çekildi. Segestes ve ailesi, Ren’deki güvenli Roma topraklarına götürüldü. Bunların arasında babasına karşı gelerek Arminius’la evlenmiş ve hamile olan Segedes’in kızı da vardı.
Arminius’un eşi ve çocuğunun Roma eline düşmesi Germen kabileleri üzerinde güçlü bir etki bıraktı. Diğer amcası Inguiomerus Roma’ya karşı savaşa katıldı. Bu arada Germanicus, Bructeri’ye saldırdı. Teutoburg’a kadar ilerlediler.Burada Romalı askerlerin kemiklerini buldular. Germanicus, ordusuyla birlikte, doğuyu Cherusci topraklarına yürüdü. Arminius Roma süvarilerini bataklıkta pusuya düşürmeyi başardı. Ancak takviye birliklerin yetişmesiyle Roma ordusu kurtuldu. Mühimmat ve gıdaya ihtiyacı olan Germanicus, dört lejyonla birlikte Ems’e geri döndü. Caecina Severus’un komuta ettiği ordunun diğer yarısı, Roma kara yolu üzerinden geri dönmeye karar verdiler. Arminius, geri dönüş yolculuğunda saldırdı. Caesina orduyu birlikte tutmayı başardı ve Germenleri geri püskürttü. Böylece Ren’e güvenli bir şekilde ulaştılar.
İmparator Tiberius, yüksek maliyetli Germen seferlerini sonlandırmaya karar verdi. Germanicus karşı çıksa da çabaları sonuç vermedi. Bunun yerine bir zafer yürüyüşü ile onurlandırıldı. Sergilenen esirler arasında Arminius’un karısı Thusnelda ve Thumelicus da vardı.
Tahta Çıkışı ve Ölümü
Arminius, Almanya’nın büyük bölümünü elinde tutuyordu. Buna rağmen Kral unvanı kabilelerin nefret ettiği Marcomanni Kralı Maroboduus’taydı. Arminius ve Maroboduus’un orduları savaş için karşı karşıya geldi. Savaş öncesi Arminius, Maroboduus’u hainlikle suçladı. Zorlu bir savaştan sonra, Arminius üstün geldi. Diğer kabileler tarafından kuşatılan Maroboduus, Roma’ya sığınma talebinde bulundu.
Kral unvanını almış olsada pek çok kabile şefi gücü eline geçirmek için Arminius’u hedef aldı. Chatti kabilesi şefi Arminius’u zehirlemek için Roma’ya anlaşma önerdi. Teklif reddedildi ama kabile savaşları devam ett. Arminius en sonunda kendi adamları ve akrabalarının ihanetine uğrayarak zehirlendi.