Anasayfa Trendomi Renklerin İnsan Psikolojisine Etkileri

Renklerin İnsan Psikolojisine Etkileri

155
0
Renklerin İnsan Psikolojisine Etkileri

Renklerin insan psikolojisini ve davranışlarını önemli ölçüde etkilediği kanıtlara ve yıllardır süre gelen araştırmalara dayanan bir gerçektir. Genellikle duygu durumları, yaş ve kültür gibi faktörler, insanların renk seçimini etkiler. Bununla birlikte, aynı renkler farklı bireylerde farklı etkiler gösterebilmektedir. Renklere yüklenen anlamların insandan insana veya toplumdan topluma değişebildiğini söyleyebiliriz. Bireylerin sık sık kullandığı renkler, onların duygu durumuna işaret eder. Bu anlamda, renklerin her birinin farklı psikolojik yansımaları vardır.

Renklerin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Rolleri

Renk, ışığın cisimler üzerinden yansımasına veya öz yapısına bağlı olarak gözümüzde oluşturduğu etki olarak bilinmektedir. Bir diğer anlamda, renkler, görsel olarak algıladığımız, estetik amaçlar gereği kullanılan, duygusal etkinliği olan bir kavramdır. Renklerin duygusal tarafını yapısal etkinliklerden anlayabiliriz. Örnek verecek olursak; bir mekanda parlak renkler her zaman neşe ve adrenalin etkisi yaratsa da pastel renklerin daha dindirici bir özelliği vardır. Tek renkler bütünlüğe işaret ederken, iki üç rengin kombinasyonu, çeşitliliği çağrıştırır.

Renklerin insan psikolojisi üzerinde bir diğer etkisi ise beynin farklı merkezlerini harekete geçirmesidir. Hipokrat’a göre, bedenin farklı bölgelerindeki görülen renk farklılıkları genellikle herhangi bir hastalığın habercisidir.

İbn Sina ise kırmızı rengin kan dolaşımını hızlandırdığını ve üreme işlevini artırdığını ve mavi rengin rahatlatıcı bir auraya sahip olduğunu ileri sürmüştür. Günümüzde renk ve beyin ilişkisi üzerine yapılan çalışmalar, farklı renklerin beynin farklı merkezlerine etkisini kanıtlar niteliktedir. Ancak, bu ilişkide her ne kadar genel bir kanı elde edilmiş olsa da bireysel farklılıklar da göz önünde bulundurulmalıdır.

Sıklıkla Tercih Edilen Renkler ve Etkileri

Yapılan araştırmalar, insanların en çok tercih ettiği rengin mavi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Diğer sıklıkla tercih edilen renkler sırasıyla kırmızı ve yeşil olarak bilinmektedir. Renkleri cinsiyete göre ayırırsak erkeklerin yeşil, turuncu, koyu mor ve deniz mavisi renklerini, kadınların ise daha çok pembe, firuze yeşili, mavi ve daha canlı renkleri tercih ettiğini görürüz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi en çok tercih edilen renk olarak bilinen mavi, geniş ufukların ve gök yüzünün simgesidir. Kanın akışını yavaşlatması açısından sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Birçok Avrupa ülkelerinde olası intiharlarda sakinleştirici etki yaratması açısından köprü korkulukları maviye boyanır. Aynı zamanda, mavinin iştah kapatma özelliği de vardır. Bu nedenle de çoğu restoranda mavi renklere rastlanmaz. Bununla birlikte, mavi verimliliği, sonsuzluğu çağrıştırdığı için birçok dünya markasının logosunda da kullanılır.

Kırmızı renk de insan psikolojisi üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bu rengin insanları çabuk karar vermeye teşvik ettiği bilinir. Aynı zamanda, mavi rengin aksine, iştah açıcı özelliği vardır. Bu sebeple,dünyaca meşhur birçok fast – food ve Coca Cola, Algida, Ülker gibi gıda markaları kırmızı rengi tercih eder. İnsanlar, kırmızı rengin yoğun olduğu mekanlarda zamanın nasıl geçtiğini de anlamazlar. Çünkü kırmızı renk, uykusuzluk etkisi yaratmaktadır. Bu nedenle, gece mekanlarının çoğu kırmızı renklere üstünlük verir. Kırmızının fiziksel etkisi ise kan akışını hızlandırması ve tansiyonu yükseltmesidir. Gençlere hitap eden markalar, logolarında genellikle kırmızı renk kullanırlar.

Mavi ve kırmızı ile birlikte, sarı, pembe, mor, yeşil, beyaz ve siyah gibi renkler de insanlar üzerinde büyük ölçekte psikolojik etkiler bırakır. Bu nedenle, sıklıkla tercih edilen renklerdendir.

Yeşil: Dinlendirir ve Huzur Verir

Doğayı temsil eden bir renk olan yeşil, genellikle sağlık ve tazeliğe işaret etmektedir. Güven verici bir etkiye sahip olduğu için marka logolarında maviden sonra en çok kullanılan renktir. Tabiatı hatırlatan bir renk olduğu için yaratıcılığı artırmak adına iş yerlerinin duvarlarında da kullanılmaktadır. Bazı renklerin gözde bulunan sinir hücrelerini kısa süreli de olsa devre dışı bıraktığı bilinmektedir. Yeşil de bunlardan biridir. Yani, yeşil renge uzun süre baktıktan sonra başka yöne baktığınızda diğer renkleri algılamanız biraz zaman alıyor. Bu nedenle, araba göstergelerinde yeşil renk kullanılmaz.

Yeniliklere, değişimlere açık karakterlerin en çok tercih ettiği renktir. Huzuru ve maneviyatı destekleyen bir tarafı vardır. Özellikle evlerde dekorasyonlarda kullanılması gerekir. İçsel rahatlık verdiği, doğanın Yeşilin tonlarından ibaret olmasından da anlayabiliriz.

Siyah: Özgüven ve Konsantrasyon

Gücü ve tutkuyu temsil eden siyah, hırsın da simgesidir. Siyah rengi seven insanların iş hayatında daha hırslı kişiler olduklarını söylersek yanılmayız. Aynı zamanda, siyahın psikoloji üzerindeki etkisi ülkelere göre de değişmektedir. Örneğin, siyah bizim toplumumuzda ve batıda matemi simgelese de Japonya’da mutluluğun remzi olarak bilinir. Işığı yok eden siyah, karamsarlığı çağrıştırmaktadır. Siyahın konsantre gücünü artırdığı da kanıtlanmıştır. Dünyaca meşhur fizikçi Albert Einstein, yoğun çalışmalarında perdeleri siyah olan bir odayı daha iyi odaklanabilmek için tercih edermiş.

Asaletin Simgesi: Mor

Mor renk, her şeyden önce asaletin rengidir. Tasarımlarda kullanılan koyu mor, zenginliği, lüks hayatı çağrıştırmaktadır. Yaratıcılık ve hayal gücü ile de ilişkilendirilir. Örneğin, lavanta rengi ilham verici etkisinden dolayı çalışma odalarında tercih edilir. Sanatsal düşünceyi artıran mor, özellikle sanatçılar için ideal bir ortam rengidir.

Beyaz, serin ve canlandırıcı bir his verir

Beyazı genellikle diğer renklerin daha çok göze çarpması için nötr bir zemin rengi olarak kullanırlar. Minimalist tasarımların ana rengi olan beyaz, sadeliği, temizliği ve devamlılığı temsil eder. Genellikle siyah ile birlikte kullanılmaktadır. Aynı zamanda, kış veya yazı da tasvir eder.

Pembe: Neşe ve Güven

Pembe rengin insan psikolojisi üzerinde etkisi, şefkat, koşulsuz sevgi gibi kavramlarla açıklanabilir. Pembe, kırmızı rengin enerjisini, beyaz rengin ise saflığını taşımaktadır. Anlayış ve empati sözcüklerinin de renk olarak karşılığıdır diyebiliriz.

Sarı: Heyecan ve Canlılık Hissi

Sarı, güneş gibidir. Size yaşama enerjisi verdiği için gözünüze çok batmadan her zaman orada olmasını istersiniz. Bu anlamda, sarı, geçiciliği de ifade etmektedir. Dikkat çeker ancak geçicidir. Bu nedenle, markalar geçici oldukları algısını yaratmamak adına sarı rengi logolarında tek başına kullanmazlar.

Beyaz Rengin Psikolojik Etkisi

Toplumda saflığı, masumiyeti, şeffaflığı vurgulayan özelliğe sahiptir. Beyaz renk özellikle psikoloji olarak kendine olan öz güveni de simgeler. Beyazın insan üzerinde bıraktığı etki daima olumludur.

Siyah Renk Psikolojide Ne Anlama Gelir?

Hırs, güç ve ihtirası simgeler. Başarmak adına elinden geleni yapacağının vurgularını karşı tarafa çok iyi hissettirir. Bu yüzden büyük iş yerlerinde ve ofislerde genellikle tercih edilir.

Mavi Rengin Etkileri

Bu renk soğuk tonlar grubundan olduğundan dolayı, etrafa her ne kadar samimi ve içten olsa da, aradaki mesafeyi korumak adına ne kadar başarılı olduğunu hissettirir. Bunun dışında güveni, sadakati ve yeniliklere açık olduğunu vurgulayan bir tondur. Özellikle iş görüşmelerinde bu tonlarda giyinmek, karşı tarafı olumlu yönde etkileyecektir.

Gri itici midir?

Toplumda bu rengi tercih edenler, genellikle topluma karşı mesafeli ve olaylara temkinli yaklaşan kişilerin tercih ettiği bir tondur. Sosyal çevreden uzak yaşamayı tercih eder ya da çevredekilere kendi hayatından çok fazla bahsetmezler. Kendisinde oluşan güvensizlik, karşı tarafta tam aksine güven duygusu yaratır. Bu yüzden ofislerde ve toplantı salonlarında tercih edilir.

Kırmızı Olsun 5 Fazla Olsun

Sıcak tonlar grubundan olan Kırmızı, mücadeleyi, aşkı, ihtirası imgelediği bilinmektedir. Ev dekorasyonunda sadece yatak odasında kullanılması tavsiye edilir. Özgür ruhu ve eğlenceli bir karakteri de temsil eder.

Önceki İçerikİkizler Burcu Özellikleri
Sonraki İçerikAlafranga Tuvalet Seçimi Nasıl Yapılır?

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz