Anasayfa Kültür Pisa Kulesi Hangi Yöne Eğilmektedir?

Pisa Kulesi Hangi Yöne Eğilmektedir?

394
0
Pisa Kulesi Hangi Yöne Eğilmektedir

İtalyan’ın kuzeyinde yer alan Pisa kentinin Mucizeler meydanında bulunan Pisa Kulesi’nin tarihi 11. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. UNESCO Dünyan Mirası Listesi’nde yer alan ve birçoğumuzun eğikliği ile bildiği Pisa kulesi aslında yanlış hesaplamalar sonucu eğrilik meydana gelmesi ile günümüzdeki halini almıştır.

Pisa Kulesinin Tarihçesi

Pisa Kulesi Mucizeler Meydanındaki katedralin çan kulesi olması amacıyla yapımına 1173 yılında inşa edilmeye başlamıştır. Yapımı ile bitimi arasında yaklaşık 200 yıl fark olan bu kule 2 defa çok uzun yıllar boyunca inşasına ara verilmesi sebebinden bu kadar geç tamamlanmıştır. Bu uzun zaman aralığından dolayı yapımına 3 farklı mimar farklı zamanlarda katkıda bulunmuştur.

Kulenin üçüncü katı tamamlanırken kuzeye doğru eğilme olduğu anlaşılmıştır. Bu eğilmenin sebebi temelinin derin olamaması ve yapıldığı zeminin çok yumuşak olmasından dolayı zeminin ağırlığı taşıyamamasından kaynaklanır. Bu sorunu 3. Katta bulunan kuzey sütunlarının güneydekilere göre daha uzun yapılması ile çözmeye çalışmışlardır. 1178 yılında İtalya’nın dâhil olduğu savaşlar nedeni ile yapımına 1272 yılına kadar ara verilmek zorunda kalınmıştır.

1272 yılında yapımına devam edilir. Yapımı sırasında ise bu sefer kulenin doğuya doğru eğilmeye başladığı görülür. Bu sefer dengeyi bulmak için inşası devam eden katlarda güneydeki sütunlar kuzeydekilere göre daha uzun yapılmasına karar verilir. 1278 yılında kulenin yapımı tekrardan durmak zorunda kalır.

1360 yılında yapımına tekrar başlanan Pisa kulesinin son katı ve çan odasının tamamlanmasıyla 1370 yılında inşası tamamlanmış olur. Eğriliği engellemek için çan kulesine koyulan çanların kuzey kısmına ağır, güney kısmına ise hafif çanlar takılarak çözmeye çalışılmıştır ancak iyice ağırlaşan kule Güneye göre daha çok eğilmeye başlar.

Günümüzde Pisa Kulesi

Birçok düzeltmeye girip eğikliğinin artmasını engelleme çabaları nedeniyle 1990 yılında ziyarete kapanır ve kulenin eğikliğini riskli seviyenin altına almaya çalışmışlardır. Amaç tamamen dik hale getirmek değildir sadece daha fazla eğilmesinin engellemektir.

Onarım çalışmalarından sonra 2001 yılında Pisa Kulesi Tekrardan ziyaretçilere kapılarını açar. Günümüzde Pisa Kulesi yaklaşık 4 derece güneye doğru eğiktir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz