Anasayfa Trendomi Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

3
0
Hamilelikte Kabızlık Neden Olur

Hamilelik süresince sık rastlanan sorunlardan biri kabızlıktır. Bazı gebeler her gün 2-3 kere tuvalete çıkarken bazı gebeler 3-4 günde 1 kere tuvalete çıkmaktadır. Üç günü aşan tuvalete çıkamama sorunu, kabızlığın habercisidir. Üç günün sonunda atılmayan dışkı sertleşir ve atılımı çok daha güç hale gelir. Hamilelikte kabızlığın meydana gelmesinde, birçok sebep bulunmaktadır. Bunlardan biri, değişen hormon düzeyleridir. Hamileliğin oluşumu ve gelişiminde hormonlar büyük rol oynar.

Ön hipofiz bezinden salgılanan progesteron hormonu, hamilelikte artış gösterir. Mide ve bağırsak kasları, bu hormonun etkisiyle gevşer ve bağırsak hareketleri yavaşlar. Aynı zamanda büyüyen rahmin ve bebeğin bağırsaklara baskı yapması, yetersiz sıvı alınması, yetersiz egzersiz yapılması, posasız beslenme, demir ve kalsiyum ilaçlarının kullanılması, gebede bulunan hemoroid nedeniyle de kabızlık ve gaz sorunları oluşur. Yetersiz sıvı alımı, dışkının daha fazla sertleşmesine yol açar. Gebenin yeteri kadar fiziksel egzersiz yapmaması zaten yavaşlamış olan bağırsak hareketlerini daha çok yavaşlatır. Eğer gebede halen devam eden bir hemoroid varsa bu dışkılama isteğini engellemesine neden olur.

Hamilelikte Kabızlığın Önlenmesi İçin Öneriler

Hamilelik ilerledikçe kabızlık ve hemoroid şikayetleri daha fazla görülebilir. Bu şikayetleri önlemek için gebenin; lifli gıdalar tüketmesi, günlük egzersiz yapması, günlük 2,5 litreye yakın su içmesi, karbonhidrat alımını azaltması, ılık içecekler içmesi, gazlı içecekleri kısıtlaması gerekmektedir. Doğal laksatif içeren gıdalarla beslenmeleri de önemlidir. Laksatif içeren besinler özellikle elma, erik, muz, kavun, çilek, yaban mersini, kiraz, böğürtlen, brokoli, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, omega-3 yağlarıdır. Laksatif etki içeren bu besinler düzenli kullanıldığında sonuç verir. En çok dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta da gebenin her gün aynı saatte dışkılama yapmasıdır. Bu, kadına dışkılama alışkanlığı kazandırır.

Gebede Bütün Öneriler Etkili Olmadı İse Ne Yapmalı?

Hekim danışmalığında mutlaka laksatif etkili ilaçlara başlanmalıdır. Kabızlık bitene kadar tedaviye devam edilmeli ve gebe, hemoroid yönünden değerlendirilmelidir.

Önceki İçerikGelin Saçı
Sonraki İçerikMuhteşem Kır Düğünü Nasıl Olmalıdır?

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz