Anasayfa Gelinlik Çeyiz Nedir? Nelerden Oluşur? (Tam Liste)

Çeyiz Nedir? Nelerden Oluşur? (Tam Liste)

201
0
Çeyiz Nedir? Nelerden Oluşur? (Liste)

Çeyiz, evlenme çağına gelmiş genç kızlarda düğün öncesinde hazırlanan her çeşit ev eşyası ve giysiden oluşan gelin paketi olarak tanımlanabilir. Geleneksel olarak çeyiz hazırlama işlemine kız çocuğu küçük yaşta iken annesi veya yakınları tarafından başlansa da günümüzde bu gelenek çoğu kişi tarafından terk edilmiştir. Şimdilerin gelin adayları düğüne yakın bir zamanda çeyizini kendi hazırlamaktadır.

Çeyiz Ne Zaman Alınmalı?

Çeyiz alışverişinin zamanı tamamen kişisel bir tercihtir. Çok önceden yavaş yavaş çeyiz hazırlıklarına başlanabilir ya da düğüne yakın bir zamanda da çeyiz alışverişi yapılabilir. Eski zamanlarda kız çocuğunun doğum hediyesi bazı yörelerde çeyizine korunması için getirilen küçük eşyalardan oluşmaktadır. Ancak günümüzde evlenecek çiftler evlerini eski tarz ve modası geçmiş eşyalar ile doldurmak yerine en yeni modeller ve en son çıkan ürünler ile dayayıp döşemek istemektedir. Bu sebepten ötürü çeyiz alışverişi zaman olarak çiftlerin tercihlerine kalmıştır.

Çeyiz Nereden Alınır?

Çeyiz alışverişi için günümüzde en çok tercih edilen il İstanbul’ dur. Ancak elbette ki her şehirde çeyiz alışverişi için uygun alışveriş merkezleri ve dükkanlar bulunmaktadır. Evlenecek çiftler diledikleri yerden çeyiz alışverişini yapabilir.

Çeyiz Nelerden Oluşur?

Günümüzde yeni bir ev için gerekli olan eşyalar çoğu zaman çiftler tarafından birlikte alınsa da genel olarak çeyiz listesi şu şekilde sıralanabilir:

Mutfak Eşyaları

  1. Çay seti
  2. Kahve seti
  3. Günlük kullanım için bardak seti
  4. Çatal kaşık bıçak takımı
  5. Tencere takımı
  6. Bulaşık makinesi
  7. Demlik, çaydanlık
  8. Fırın, set üstü
  9. Kahvaltı takımları
  10. 24 kişilik yemek takımı
  11. Günlük kullanım için 6 kişilik yemek takımı
  12. Mutfak robotu
  13. Baharat seti
  14. Tost makinesi
  15. Rondo, mikser, el blendırı gibi temel mutfak gereçleri
  16. Saklama kapları
  17. Türk kahvesi makinesi
  18. Kahve makinesi
  19. Borcam
  20. Sürahi
  21. Kek, pasta kalıbı
  22. Fritöz
  23. Mikro dalga fırın
  24. Oyacak ve açacak
  25. Süzgeç
  26. Limonluk
  27. Termos
  28. Yağdanlık
  29. Cezve
  30. Su ısıtıcısı
  31. Fırın eldiveni
  32. Narenciye sıkacağı

Elektronik Eşyalar

  • Süpürge makinesi
  • Mini el süpürgesi
  • Ütü
  • Kurutma makinesi
  • Çamaşır makinesi
  • Fön makinesi
  • Saç bakım aletleri

Ev Tekstil Ürünleri

  1. Halı, kilim, yokluklar (mutfak, yatak odası ve banyo için)
  2. El emeği ve itina ile hazırlanmış olan danteller
  3. Klozet takımı
  4. Banyo seti
  5. Bornoz takımları
  6. Büyük ve küçük havlu takımları
  7. Ütü masası
  8. Masa örtüsü
  9. Battaniye
  10. Nevresim takımı
  11. Dikiş seti
  12. Baskül

Yatak Odası Takımı

  • Yatak
  • Halı
  • Perde
  • Dolap askısı
  • Yorgan ve yastık takımları
  • Nevresim
  • Yatak örtüsü
  • Dolap, çekmece, yatak takımı ve iki tane komodinden oluşan yatak odası takımı
Çeyiz Nasıl Paketlenir?

Çeyiz, kız evinden giderken zarar görmemesi ve dağılmaması için sağlamca ve güzelce paketlenir. Paketleme yapılırken aynı kategoriden ürünler bir arada paketlenir. Oyalı örtüler, örgüler, patikler ve el işi ürünler sırası ile ayrı ayrı paketlenir. Tercihe göre paketlenen eşyalar kurdele ile bağlanarak süslenebilir. Yatak ve yorganlar ayrı, pike ve dantel tarzı eşyalar ayrı paketlenir. Yatak ve yorganlar özel olarak çarşafa sarılıp böyle paketlenir. Ayrıca kırılabilecek eşyalar da içerisinde kırılgan eşyaların bulunduğu belirtilen sağlam kutulara yerleştirilmelidir. El işi ürünler, havlu, bornoz, çamaşır gibi çeyiz parçaları çeyiz sandığına yerleştirilirken mutfak eşyaları elektrikli ev aletleri gibi eşyalar ise kendi kutularında yahut sağlam kutularda muhafaza edilir.

Çeyiz Nasıl Süslenir?

Çeyiz hazırlığı yalnızca sandık doldurmak ya da eşya kolilemek ile bitmiyor. Çeyize gösterilen özen kız tarafının hem kendisine hem de karşı tarafa duyduğu saygının bir simgesidir. Kurdele, dantel ve çeyiz süsleri kullanılarak hem çeyiz sandıkları hem de çeyiz bohçaları süslenerek hoş bir görünüm sağlanabilir.

Çeyiz Ne Kadara Mal Olur?

Çeyiz hazırlıkları ve alınan malzemeler elbette ki belirli bir değere karşılık gelecektir. Bu değer seçilen ürünlerin kalitesinden miktarına, üretiminden yerine göre pek çok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak çeyiz fiyatları incelenecek olursa çeyiz sandıkları özel siparişlerde fiyatlar 250 TL’den başlar. Hazır çeyiz sandıkları ise 100 TL’den başlayan fiyatlar ile değerlendirilir. Perdesinden halısına, yatağından gardırobuna kadar bir yatak odası dizmek ise yaklaşık 3500 TL’ye mal olmaktadır. Banyo takımları havlusu, bornozu ve gerekli aksesuarları ile yaklaşık 2000 TL’ye mal olmaktadır. Mutfak için ise kesin bir değer söylemek mümkün değildir. Mutfakta pek çok elektrikli ev eşyası kullanılacağı için çeyizin en masraflı kısmı mutfak kısmıdır. Bu masraflar yalnızca elektrikli eşyalardan kaynaklanmaz. Yemek takımları, bardak takımları, kap kacak ve tencere takımlarının da hiç şüphesiz ki yüksek masrafta büyük katkısı vardır. Ancak ortalama bir değer söylemek gerekir ise mutfak eşyası alışverişleri yaklaşık olarak 15.000 ile 20.000 TL arasında değer almaktadır.

Çeyiz Almaya Nasıl Gidilir?

Adetlere göre değişkenlik gösteren çeyiz alma töreni günümüzde düğünden yaklaşık bir iki ay önce gerçekleştirilir. Evin eksiklerinin düğüne kadar tamamlanması için düğünden önce çeyiz götürülerek ev hazır hale getirilir. Damat, gelinin evinden çeyiz almak için eşyaların sığacağı uygun bir araç ve davul zurna ile gelinin evine gider. Gelinin çeyizi araca yüklenirken davul ve zurna ile kutlama yapılır, oyunlar oynanır ve halay çekilir. Çeyiz yüklendikten sonra yine davul zurna eşliğinde çiftin yaşayacakları eve doğru yola çıkılır. Yeni eve eşyalar indirilirken tekrar davul zurna çalınır ve komşulara yeni bir çiftin geleceği bu şekilde haber verilir. Eşyalar indirildikten sonra erkekler gider. Gelin, gelinin kadın yakınları ve damadın kadın yakınları evi yerleştirir. Yemek ve tatlı yenir. Daha sonra ise çeyiz görmeye gelecekler için çeyiz serme işlemi yapılır. El emeği eşyalar sergi şeklinde açılır, düğüne kadar çeyiz görmeye gelmek isteyenler gelinin çeyizini görmeye gelebilir.

Çeyiz Nasıl Saklanır?

Gerek anı olarak gerekse ilerleyen zamanlarda kullanılmak üzere çeyiz son derece itina ile yerleştirilip iyice sarılarak saklanabilir. Nemli ortamlarda hava ile doğrudan temas edecek şekilde bırakılan eşyalar zarar görebilir. Aynı zamanda dantel böcekleri olarak da bilinen güveler de dantelleri yiyerek çeyizde geri dönüşü olmayan bozulmalara yol açabilir. Bu sebepten ötürü çeyizler sağlamca sarılarak hem sandıklarda hem de hava almayan kuru ortamlarda gönül rahatlığı ile saklanabilir.

Çeyiz Desteği Nasıl Alınır?

Çeyiz desteği, evlenecek çiftlere devlet tarafından sağlanan sosyal bir yardımdır. Özellikle evlenmek isteyen ancak maddi durumu yeterli olmayan gençlere yardım etmeyi hedefleyen çeyiz desteği uygulaması Nisan 2015’ te yürürlüğe girmiş olan bir uygulamadır. Çeyiz desteği almak isteyen kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine başvuruda bulunur. Bu kurumlar başvuran kişilerden evlilik cüzdanı ve çeyiz parası başvuru dilekçesi ister. Çeyiz desteği almak için uygun görülen kişilerin parası Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile Ziraat Bankası’na yatırılır. Kişinin kendine ait bir Ziraat Bankası hesabı var ise hesabından parayı çekebilir ancak şahsi Ziraat Bankası hesabı olmayanlar Ziraat Bankası veznesini kullanarak TC kimlik numarası aracılığı ile devlet tarafından hesabına yatırılan çeyiz parasını kolaylıkla çekebilir ve devletin sağladığı maddi yardımdan faydalanarak evlilik bütçesine katkıda bulunabilir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz