Anasayfa Gelinlik Gelin Mevlidi Nedir, Neler Yapılır?

Gelin Mevlidi Nedir, Neler Yapılır?

10488
0
Gelin Mevlidi Nedir, Neler Yapılır

Düğün sonrasında gerçekleştirilen en önemli adetlerden biri de gelin mevlidi okutmaktır. Gelinlerin bazıları bu adeti gerçekleştirmese de pek çok gelin kurduğu yeni hayatının başlangıcında bu faaliyet ile beraber evinde duaların okunmasını, ikramlıklar servis edilmesini, misafirler ağırlanmasını istiyor. Her ne kadar her yöreye göre de bu adet belli başlı değişiklikler gösterse de elimizden genel hatlarıyla size anlatmaya çalışacağız. Mevlit okutmanın temel sebebi Allah’ı anmak, peygamberimizi anmak ve güzel dileklerde, temennilerde bulunup dualar okumaktır. Bununla beraber hayır dağıtmak adına yemekler yapılır. İsteğe göre tatlı ikram edilerek misafirler ağırlanır.

Gelin mevlidi için gelenekler tamamen değişiklik gösterilir. Örneğin bazı yörelerde gelinlik giyilir. Bazı yörelerde ise gündelik, şık kıyafetler tercih edilir. Yeni gelinler için evlerine huzur, bereket getirmek açısından mevlit okutulur. Fakat mevlit okutmak bir ibadet ya da zorunluluk değildir.

Gelin Mevlidi Ne Zaman Yapılır?

Bunun için net bir zaman vermek doğru olmaz ama gelinin müsait olma durumuna göre değişkenlik gösterir. Ancak gelin mevlidinin ne zaman okutulacağı ile ilgili bir genelleme yapacak olursak düğünden çoğunlukla iki veya üç hafta sonra itibari ile üç dört ay içerisinde okutulabilir. Mevlit okutmanın bir ibadet olmadığından söz etmiştik. Esas olarak zamanı önemli değildir. Bazen yeni evli insanların hastalık, uzak mesafe ya da maddi sıkıntılardan dolayı mevlit okutma zamanları biraz gecikebilir. En doğrusu acele etmeden doğru zamanı yaratmaktır. Bu yüzden elinizden gelen en kısa sürede ama acele etmeden mevlidinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Gelin Mevlidinde Ne Giyilir?

Yukarıda bu yöreden yöreye değişen gelenekler ile beraber bu gelenek de birtakım değişkenlikler bulundurur demiştik. Bazı yörelerde de gelinler bu mevlitte tıpkı düğünlerine hazırlanır gibi tekrar gelinlik giyebiliyor, saçını ve makyajını yaptırabilirken bazılarının adetlerinde tekrar gelinlik giyme olayı yoktur. Bunun dışında yeni gelin için şık bir kombin de uyarlanabilir. Gelin mevlit için giyeceği kombini hazırlarken krem, pudra ya da beyaz tonlar tercih edebilir. Yeni gelin mevlidi söz konusu olduğu için unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri de altınlardır. Düğünde hediye edilen takılar takılabilir. Abartıya kaçmak istemeyen insanlar klasik şık kıyafetleri ile birlikte şal ya da eşarplarıyla görünümlerini tamamlayabilir.

Gelin Mevlidinde Ne Dağıtılır?

Bu konu da yine zorunlu ve net bir kural taşımamakla beraber değişkenlik gösterebilir. Bazı yörelerde genelde tavuk, pilav ve ayran ikram edilir. Ama tercihe göre siz başka bir yemek menüsü hazırlayabilirsiniz ve yahut altın gününe benzer ikramlıklar da hazırlayabilirsiniz. Tamamen size kalmış bir konu. Örnek olarak çay ile beraber ikram edebilmeniz için şunları sayabiliriz:

  • Zeytinyağlı yaprak sarması
  • Börek çeşitleri ( sigara böreği, gül böreği, tepsi böreği vb.)
  • Salata (Patates salatası, kısır, makarna salatası benzerinde şeyler genelde tercih edilse de istediğiniz bir çeşit olabilir.)
  • Kurabiye, kek, yaş pasta, kuru pasta gibi ikramlar.

Bunların dışında misafirlerinize genelde mevlitlerde ikram edilen lokum, mevlit şekerlemeleri, kolonya vs. gibi şeyler de servis edebilirsiniz.

Gelin Mevlidinde Ne Okunur?

Gelin mevlidi Yasin, Mülk, Nebe, İhlas gibi duaların okunması ile oluşur. Daha sonra istiğfarlar ve salavatlar okunur. Burada amaç Allah aşkını dile getirmek, toplu halde maneviyatı güzelleştirmektir. Gelin evine bereket gelmesi, kötü gözlerden uzak, eşlerin birbirine sevgi ve saygılı bir ortamda olmasını sağlamaktır. Daha sonra ilahiler okunur. Toplu şekilde Allah’ın adını anmak, peygamberimizi, dostlarını hatırlamak için mevlit okutulur. Dini açıdan mevlit okutmak zorunluluk değildir. Fakat mevlit okutmanın insan üzerinde çok güzel etkisi vardır. Allah’ın adının anılması güzel dualarda bulunulması meleklerin gelmesine sebep olur.

Gelin Mevlidi Masası Nasıl Olmalıdır?

Evlilikten sonra herhangi bir zamanda ama çok geciktirilmeden yapılması uygun görülen gelin mevlidi masası aslında tamamen sizin kişisel tercihinize göre dizayn edilmelidir. Misafirlere ikramlık bazı yiyecekleri masanın üzerine koyabilirsiniz. Bunun yanı sıra tesbih ve kolonya da bulundurmanızda fayda var. Masa detayları için gül yaprakları, ufak süsler tercih edilebilir. Peçeteler olmazsa olmazdır, gelenler yiyecekleri, içecekleri için ufak peçetelere ihtiyaç duyar. Bazen peçete yüzükleri de kullanılır. Ama bu tamamen kişisel bir tercihtir. Yeni gelin evi için olmazsa olmaz güzel kokulu çiçeklerdir. Masanızda bir çiçeğin bulunması gayet hoş olacaktır. Çiçek tercihi ise tamamen kişisel zevklerinize göre ve günün anlamını bozmayacak abartıda olmalıdır.

Gelin Mevlidinde Okunan Dualar & İlahiler

Gelin mevlidinde Yasin suresi ilk olarak okunur. Daha sonra Tebareke, Amme, Kevser, Nas, Felak suresi okunur. Daha sonra ise Fatiha suresi okunur. Mevlidi Şerif ve evlilik duası ya da gelin duası dediğimiz dua da okunur. Salavatlar getirilir. Bu dualar aslında mevlit düğünleri için de okunan dualardan olabilir. Mevlit okuyacak olan hoca kendi tecrübelerine göre ya da sizin geleneklerinize, isteklere göre ilahiler okuyabilir. Burada amaç güzel dileklerde, temennilerde bulunarak Allah adını zikretmektir. Gelin ilahisi denilen özel ilahiler de okunabilir. Mevlit içeriği içinde hadis ve ilmihal bilgileri de sunulmalıdır. İnsanlar duaları ve ilahileri büyük bir saygı ile dinlemelidirler.

Gelin Mevlidinde Ne Hediye Verilir?

Gelin mevlidinde aslında hediye verilmesi zorunlu değildir ancak yine de tercih edilir. Eğer hediye vermek istiyorsanız tespih, yazma, lavanta keseleri, sabun havlu vs. gibi küçük hediyelikler verebilirsiniz. Eğer zamanınız varsa kendiniz de hem uygun fiyatlara hazırlayabileceğiniz hem de misafirlerinizi hoşnut edebileceğiniz el emeği göz nuru hediyelikler de hazırlayabilirsiniz. Bu güzel gününüze geldiği için insanlara teşekkürlerinizi sunmak adına verdiğiniz hediyelerde gösterişten ve israftan uzak olmanızda fayda var. Bunun yanı sıra günün anlamını ifade eden Yasin-i Şerif hediye edebilirsiniz. Gelin mevlidi hediyelikleri arasında sayılmasa da özel süslerle hazırlanmış olan şekerleri de hediye edebilirsiniz. Güzel duaların yer aldığı buzdolabı süsleri de hediye edilebilir.

Gelin Mevlidi Konsepti

Her şeye hazırlıklı bir şekilde evinizi dekore etmeniz, abartmadan ama özenerek mevlide hazırlanmanız çok önemlidir. Gelenler için ilk olarak kolonya ya da gül suyu ile birlikte şeker ikram edebilirsiniz. Daha sonra su, çay, kahve ya da farklı meşrubatlardan sonra mevlit okuma kısmına geçebilirsiniz. Daha sonra ilahiler okunduktan sonra pasta, börek, tatlı ikramına geçebilirsiniz. En son evrede misafirlerinizi uğurlamadan önce hediyeleri verebilirsiniz. Bazı geleneklerde Kuran okuma kısmı biter ve herkes mumlarla ilahiler söyleyerek gelinin etrafında döner. Bu özel bir seçenektir. Siz bu eylemleri dilediğiniz sırada yapabilirsiniz.

Mevlit okunacak mekân sizin istediğiniz iki ya da üç rengin uyumu içerisinde dizayn edilebilir. Özel peçeteler, özel yemek takımları kullanılabilir. Sizin için, eviniz ve evliliğiniz için dua edecek insanları en güzel şekilde karşılamak bu esnada sizin görevinizdir. Tercih edeceğiniz kıyafetler özenli ama rahat ve abartısız olmalıdır. Gelin mevlidi elbiseleri ayrıca temin edilmesi zorunlu parçalardan değildir. Diğer hazırlıklar da tamamen kişiye göredir. Anlattığımız detayların yapılması hoş olacak ve bugünü hatırlatacak anlamlar barındıracaktır. Fakat kendinizi ve bütçenizi zorlamanıza gerek yoktur. Kendi imkanlarınıza göre bir kısmını da uygulayabilirsiniz.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz