Anasayfa Anne & Bebek Bebekle Tatil Rehberi

Bebekle Tatil Rehberi

14
0
Bebekle Tatil Rehberi

Eskiden tatil planı yaparken kendi isteklerinizi ve bütçenizi düşünmeniz yeterliydi fakat şimdi bir bebeğiniz var; tatil planlarınızı onu düşünerek yapmanız gerekiyor. Bebekle yapılan tatiller heyecanlı olduğu kadar eğer ilk tatil ise anneler için biraz korkutucu da olabilir. Bebekle yolculuk nasıl yapılır, bebekle tatile giderken yanınıza neler almanız gerekir ya da tatilde bebek bakımı nasıl olmalıdır gibi birçok soru aklınızı kurcalıyor olabilir. Yaz yaklaşırken tatil planı yapmaya başlayan yeni anneler için hazırladığımız bu bebekle yapılacak ilk tatil rehberinde birçok ipucu bulabilirsiniz.

Bebekle İlk Tatil İçin İpuçları

Bebeğinizle ilk kez tatile çıkıyorsanız; birçok detaya özen göstermek ve yanınıza fazladan eşya almak zorunda olduğunuzu unutmayın. Öncelikle tatil planınızı yaparken bebeksiz olarak gittiğiniz birçok tatil beldesini elemeniz gerekebilir. Artık bebek sahibi ebeveynler olarak düşünüp bebeğinizle birlikte rahat edebileceğiniz, sorunsuz ve huzurlu bir tatil yapabileceğiniz, belki aşırı kalabalık olmayan ve çocuklu aileler için uygun olan tatil seçeneklerini tercih etmek isteyebilirsiniz. Tatile gideceğiniz yeri ve tatil sürenizi ayarladıktan sonra, bu süre boyunca ihtiyacınız olabilecek, bebeğinize ve size yetebilecek malzemeler için bir liste oluşturun. (Bebekli tatillerde gerekli olabilecek malzemelerin listesini yazının ilerleyen kısımlarında sizinle paylaşacağız. Oradan ilham alabilirsiniz.)

Evinizde bebeğinizle birlikte oluşturduğunuz bir düzeniniz vardır: Uyku, uyanma, mama yeme ya da oyun oynama saatleri gibi belirli bir düzen oluşturmuşsunuzdur. Yaz tatili söz konusu olduğunda bu düzenin biraz bozulması söz konusu olabilir. Tatile gittiğinizde olabildiğince düzeninize sadık kalmanız, bebeğinizin kendini rahat ve huzurlu hissetmesini sağlayacaktır. Bebeğinizin belki de ilk defa başka bir şehirde, başka bir mekanda ve farklı hava şartlarında bu kadar uzun süre konaklayacağı düşünülürse; tatilin ilk günlerinde uyku düzeni bozulabilir ya da kendinizi rahatsız hissedebilir. Bu nedenle bebeğinizin kendini olabildiğince evinde hissetmesini sağlamanız gerektiğini unutmayın.

Tatile gideceğiniz bölgeyi tanımıyorsanız ve ilk kez gidiyorsanız; bölgede ihtiyacınız olabilecek önemli noktaları belirleyebilir ve önceden yapacağınız ufak bir internet araştırması sayesinde kendi rehberinizi oluşturabilirsiniz. Böylece bilmediğiniz bir yerde başınıza gelebilecek beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Konaklayacağınız yere en yakında bulunan hastane, eczane, karakol, süper market ya da ihtiyacınız olursa bebek ürünleri satın alabileceğiniz bebek mağazalarının adreslerini ve telefon numaralarını not edebilirsiniz.

Her bebeğin kendine has bir beslenme düzeni bulunur. Eğer çok küçük bir bebeğiniz yoksa ve katı gıda tüketebiliyorsa; her ihtimali düşünerek bebeğinize özel yiyecekler hazırlayabileceğiniz bir ortam oluşturmanız en güvenlisi olacaktır. Zaten hava ve mekan değişimi yüzünden stres yaşıyor olabilecek durumdaki bebeğinizin ilk kez gittiğiniz otellerdeki yiyeceklerden rahatsız olması da söz konusu olabilir. Birçok yetişkin insan bile otellerdeki yiyeceklerden rahatsız olabiliyor; bebeğinizin beslenmesini güvenceye alabilmek için mamalarını ya da ona özel yiyecek hazırlayabileceğiniz malzemeleri yanınıza almanız çok işinize yarayacaktır.

Su tüketimi her canlı için çok önemli olsa da, yaz ayları geldiğinde fazladan su tüketmemiz gerekir. Özellikle bebekler söz konusu olduğunda, yaz aylarında yeteri kadar su tükettiklerinden emin olmalısınız. Güneşin altında zaman geçirmiş olan, vücudu su kaybeden bebeklerin gün içinde yeterli düzeyde su alması gerekir. Bununla birlikte yanınızda kaliteli bir markanın hazır sularından götürmeniz, beklenmedik durumlarla ya da kalitesiz suyla karşılaşma gibi olumsuz hallerle baş etmenizde yardımcınız olacaktır.

Bebekle Araba Yolculuğu Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebekle araba yolculuğu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Tatile aracınızla gidiyorsanız; özellikle de bebeğiniz ilk kez araçla birkaç saatlik yol gidiyorsa ve onun nasıl tepki verebileceğini bilmiyorsanız ekstra hazırlıklı olmanızda fayda var.

İlk olarak bebeğinizin güvenle seyahat edebilmesi için oto koltuğu gibi ana eşyaları hazırlamanız gerektiğini biliyorsunuz. Yolculuk boyunca bebeğinizin acıkma ya da tuvaletini yapma gibi kişisel ihtiyaçlarının kaç kez gerçekleşebileceği belli olmayacağından, her ihtimale karşı hazırlıklı olmak adına bebek bezi, mama, sıkıldığında oynaması için yeterince oyuncak gibi özel eşyalarını bir çantayla yanınıza almayı unutmayın.

Bebeğiniz yolda sıkılabilir ve huzursuz olabilir. Günümüzde araç koltuklarına takılabilen ve bebeklerin dikkatini üzerine çekerek oynamalarını, eğlenmelerini sağlayabilen birçok oyuncak aparatı bulunuyor. Onun zaman geçirebileceği eğlendirici araçları almayı unutmayın.

Yaz aylarının ortasında, en sıcak dönemde bile olsanız bebeklerin bizlerden daha hassas olduklarını aklınızdan çıkarmayın. Bu yüzden araç klimalarını çalıştırırken bebeğinize uygun bir pozisyonda ve seviyede çalıştırmanız, onun sağlığı açısından en uygunu olacaktır.

Bebeğinizin yemek yeme ve uyku saatlerini yolculukta da atlamamaya özen gösterin. Özellikle bebeğinizin yolculukta huzursuz olacağını düşünüyorsanız, yolculuk saatinizi onun uyku saatine denk getirerek sakin bir araba yolculuğu geçirebilirsiniz. Yolculukta huzursuz olan bebekler için kendilerini evde ve rahat hissetmelerini sağlayabilecek özel eşyalarını, en sevdikleri oyuncak ya da yastık gibi ona ait, huzur veren objeleri yanında bulundurabilirsiniz.

Bazı bebekler araba yolculuklarını çok sever fakat bazıları ise kendini rahatsız hisseder. Eğer bebeğiniz rahatsız hissedebilecek bebekler arasındaysa, yolculuğa çıkmadan önce ufak araba gezintileri yaparak onun aracınıza alışmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde oto koltuğu ya da seyahat yatakları gibi aparatlara bebeğinizi yolculuk öncesinde alıştırmak için çalışmalar yapabilirsiniz.

Bebekle araba yolculuğu yaparken, onun kendini en rahat hissedeceği ve hava şartlarına uygun kıyafetler giydirmeniz gerekir. Ayrıca yanınıza her ihtimale karşı yedek bir çift kıyafet de almanız gerekebilir. Islak mendil, kuru mendil, yedek biberon ve emzik gibi bebeğinizin yol boyunca ihtiyacı olabilecek ekstra bakım ürünlerini de çantanıza koymayı unutmayın.

Bebekle Uçak Yolculuğu Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebekle araba yolculuğu kontrolün sizde olduğu, ekstrem durumlarda durabileceğiniz bir yolculukken bebekle uçak yolculuğu yaparken biraz daha zorlanmanız olası. Bu nedenle bazı noktalara dikkat etmeniz ve bebeğinizle yapacağınız ilk uçak yolculuğunu en sorunsuz şekilde atlatmanız gerekir.

Doktorunuz aksini söylemediği sürece bebeğinizle uçak yolculuğu yapmanızda bir sorun bulunmuyor. Altı aylık ve daha üstü bebekler, ilk kez bulundukları farklı mekanlara daha çabuk uyum sağlayabilecekleri için; daha küçük bebeklerle yolculuk yapmanın daha zor olduğu ve pek önerilmediğini söyleyebiliriz. Uçaklarda iki yaşını geçmemiş bebekler için uygun fiyatlı alternatifler bulunuyor fakat bebeğiniz iki yaşından büyükse, çocuk fiyatına dahil oluyor. Bu nedenle bebeğinizin yaşını gösteren kimlik ve belgeleri yanınızdan ayırmamaya özen gösterin. Eğer bütçe sorununuz yoksa, bebeğinizle daha rahat bir şekilde seyahat edebilmek adına çocuk biletlerinden satın alabilir ve bebeğinizi yan koltuğunuzda, seyahat koltuğuyla birlikte yolculuk için hazırlayabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey; kalabalık bir uçakta bebeğinizle birlikte orta alanlarda oturmanızın onu rahatsız hissettirebileceğidir. Cam kenarı koltuk seçenekleri sayesinde bebeğinizin biraz daha ferah ve sakin hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğiniz ilk defa bir uçak yolculuğu yapacaksa ve nasıl davranacağı konusunda emin değilseniz; yolculuğunuzu tıpkı ilk araba yolculuğunda olduğu gibi bebeğinizin uyuyabileceği bir saate denk getirebilir, özellikle akşam ve gece uçuşlarını tercih edebilirsiniz.

Bebeğinizin yolculuk boyunca ilgisini çekecek oyuncaklardan, onun bakımı için gerekli olan bebek bezi gibi malzemelere kadar uçuş süresine göre ve ihtiyaç dahilinde bir liste hazırlamanız, ardından bebek çantanızı oluşturmanız gerekir. Araba yolculukları özel durumlarda alışveriş yapabilmek için olanak tanırken, uçakta her duruma karşı hazırlıklı olmanızda fayda var.

Uçaklarda söz konusu olan basınç yetişkin insanlar için bile zor durumlara neden olabilirken, bebekler için etkisi daha fazla olabilir. Bu nedenle bebekle uçak yolculuğu yapmadan önce doktorunuza danışmanız gerekebilir. Ayrıca uçak yolculuklarında basıncı azaltmak için bebeğinizin yeterince su tükettiğinden de emin olabilir, onun biberon ya da emziğini emmesini sağlayarak kulaklarındaki basıncın açılmasında yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizin acıkma ihtimaline karşı mamasını yanınızda bulundurmanız gerekse de bazı havayolu firmalarında bebek maması ya da bebek yatağı gibi özel hizmetler bulmak da mümkün. Biletinizi satın alırken seyahat firmanızın hizmetlerine göz gezdirmeniz, varsa bebeğinize özel seçeneklerden yararlanmak adına bildirimde bulunmanız gerekebilir.

Bebeğinizin bezini değiştirmek için havaalanlarında bulunan özel bebek odalarından yararlanmayı ihmal etmeyin. Uçaktaki yoğunluk ve tuvaletin sunduğu özellikler belli olmayabileceğinden, zor anlar yaşamamak adına önceden hazırlı olmanız doğru olacaktır.

Eğer çok eşyanız varsa, bebeğinizi rahat bir şekilde taşıyabilmek için kanguru ya da rahatlıkla açılıp kapanabilen bebek arabalarını tercih edebilirsiniz. Tabi ki bebek arabalarını bir süre sonra bagaj kısmına vermeniz gerekecek fakat elinizde bavullarla ve bebeğinizle birlikte ilerlemenin en kolay yolunu bulmanız size kolaylık sağlayacaktır.

Yaz Tatilinde Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebekler yetişkinlere oranla çok daha fazla hassas bir cilde sahip olduklarından, yaz tatilinde bebek bakımı daha özenli olmalıdır.

Bebeğinizi güneşin altına çıkarmaktan olabildiğince kaçınarak işe başlayabilirsiniz. Özellikle öğlen saatlerinde güneş tam tepe konumda olacağından ve güneş ışınları bebeğinize dik bir şekilde gelerek daha fazla zarar vereceğinden, bebeğinizi yüzdüreceğiniz saatleri sabah ya da öğleden sonra olarak tercih edebilirsiniz.

Bebeğinizi dışarı çıkardığınızda saat kaç olursa olsun mutlaka bebeklere özel koruyucu güneş kremlerinden kullanmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Güneşin zararlı ışınları bebeklere daha fazla zarar vererek, ilerde yaşayabilecekleri birçok cilt sorununa bebeklikten başlayan bir zemin hazırlar.

Bebeğiniz iklim ve mekan değişiminden etkilenerek kabızlık yaşayabilir. Bu gibi durumlarda kayısı ya da şeftali gibi bağırsak yumuşatıcı mevsim meyvelerinden yapacağınız püreler ona yardımcı olabilir. Aynı şekilde düzenli sıvı tüketimi de kabızlık sorunlarına iyi gelecektir. Eğer kabızlık sorunu uzun sürer ve beklediğinizden ağır geçerse; mutlaka bir uzmandan yardım almanız gereklidir.

Bebeğinizi deniz ve havuzda yüzdürdükten sonra ona ılık bir duş aldırmanız ve mayosunu mutlaka değiştirmeniz doğru olacaktır. Bu süreçte koruyucu güneş kremini yenilemeyi de ihmal etmeyin. Bebeğinize duş sonrasında yağ bazlı kremler yerine su bazlı, doğal içerikli kremler kullanmanız isilik ya da gözeneklerin kapanması gibi sorunların önüne geçecektir. Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde birkaç dakika bezinin açık kalmasına dikkat ederek o bölgenin hava almasını ve pişiklerin engellenmesini de sağlayabilirsiniz.

Yaz aylarında sinek ve böceklerin çoğaldıkları bir gerçek; peki bebeğinizi sinek ısırıklarından nasıl koruyabilirsiniz? Bunun için sinek kovucu ürünler kullanmayı aklınıza bile getirmeyin; çünkü bu tarz ürünlerde bulunan kimyasal maddeler bebeklere zarar verici bir etkiye sahiptir. Onun yerine bebeğinizin uyuduğu alanın etrafına saracağınız bir cibinlik ya da bitkisel önlemler gibi daha zararsız yöntemler tercih edebilirsiniz.

Bebekle Tatile Giderken Bavula Neler Koyulmalı?

Bebekle tatile giderken bavula koyulması gereken bir çok yardımcı eşya bulunuyor. Gittiğiniz yerde zorluk çekmemek ve her duruma hazırlıklı olabilmek için bu listemizden yardım alabilirsiniz.

Bebek bavulu hazırlarken orada ihtiyacınız olabilecek ve bebeğinizin kendini rahat hissedebileceği kıyafetler ilk sırada olmalıdır. Bunlar kısa kollu ve çıtçıtlı body, atletler, pijama takımı, tişört, şort-etek, her ihtimale karşı uzun kollu body, hırka ya da sweatshirtler, mayolar olacaktır. Bu kıyafetlerden birkaç çift alarak yedekte bulundurmanız önerilir. Artık birçok markanın satışa sunduğu bebek yüzme bezlerini de tercih edebilirsiniz.

Bebeğinizi güneşten koruyacak olan bebek şapkasını, eğer biraz büyük bir bebeğiniz varsa sandalet ve denizde kullanabileceği simit/kolluk gibi yüzmeye yarayan ürünleri de mutlaka çantanıza eklemelisiniz.

Bebeğinizin kendini rahat hissedeceği battaniye ve yastığını mutlaka yanınıza almayı ihmal etmeyin. Gideceğiniz yerde daha rahat edebilmek adına alt açma örtüsünü de mutlaka yanınızda bulundurun.

Bebeğinizin kişisel bakımı için gerekli olan malzemeler, bebek bavuluna koyulacak en önemli eşyalardır. Bunların ilk sırasında tabi ki size orada yetecek kadar bebek bezi yer alacaktır. Ayrıca bebeklere özel koruyucu güneş kremi, güneş sonrası nemlendirici krem, bebeklere özel şampuan, sabun ve vücut yıkama ürünü, bebe yağı, duş lifi ve ıslak mendildir.

Bebeğinizin hem denizde hem de duş sonrası kullanacağı iki ayrı bebek havlusu, hem hijyen hem de rahatlık açısından çok işinize yarayacaktır.

Bebeğinizin beslenme araçlarını; kendi biberonunu, mama setini ve emziğini mümkünse yedekli olacak şekilde bebek çantanıza koymayı unutmayın.

Bebeğinizin bakımı için ihtiyacı olabilecek bebek tarağı ve tırnak makası gibi kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra; her durumda kurtarıcınız olabilecek ateşölçer, yara bandı, fitil, iyileştirici jeller ve varsa bebeğinizin kullandığı özel krem ve ilaçları mutlaka çantanızda bulundurmaya özen gösterin.

Bebeğinizin ihtiyaçları kadar önemli olan bir detay da onun eğlenmesini ve iyi zaman geçirmesini sağlayacak olan yardımcılardır. Bunlar oyuncaklar, bebeğinizin yaşına göre kitaplar, belki kumda oynayabileceği oyun takımları gibi bebek oyuncaklarıdır. Bu tarz yardımcı eşyalar, bebeğinizin huzursuz olduğu zamanlarda kahramanınız olabilir; unutmayın.

Önceki İçerikMakyaj Çantası
Sonraki İçerikAlopesi Areata (Saçkıran) Neden Olur?

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz