Anasayfa Fitness Squat Nedir, Nasıl Yapılır?

Squat Nedir, Nasıl Yapılır?

20
0
Squat Nedir, Nasıl Yapılır

Adı çokça geçen fakat anlamı bilinmeyen bir harekettir. Fazlasıyla merak uyandırdığı da doğrudur. Squat çömelme demektir. Yapılması en kolay hareketlerden biri diyebiliriz. Squat yaparken sakatlanma olasılığınız, neredeyse hiç yok gibi bir şeydir. Aslında squat bir çeşit vücut geliştirme hareketidir.

Squat Nasıl Yapılır?

Squat yapmanın iki yöntemi bulunmaktadır. Ya belli bir ağırlık kullanılarak yapılır, ya da ağırlık kullanmadan, sadece çömelme hareketi yapılarak uygulanır. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak çömelme pozisyonuna gelmelisiniz. Ayak parmak uçlarınız düz bir biçimde, tam olarak karşıya doğru bakmalıdır. Kollarınız düz bir şekilde karşı tarafa doğru uzatılmalıdır. Böylece dengenizi sağlayabilirsiniz. Ya da kollarınızı vücudunuza paralel olacak şekilde, başınızın arkasında birleştirebilirsiniz. Sırtınız düz bir biçimde, öne doğru eğik olmak zorundadır. Eğer sırtınızı öne doğru eğmezseniz, bu hareketi gerçekleştirmekte zorlanabilirsiniz. Bu şekilde aşağıya doğru squat hareketi, yani çömelme yapmaya başlayabilirsiniz. Bu hareketi dumbell kullanarak da uygulayabilirsiniz.

Squat Yapmanın Farklı Yöntemleri

Evet… Farklı yöntemler ile de squat yapabilirsiniz. Mesela klasik squat diye adlandırılan ve en uygulanışı en basit yöntem şöyledir; Düz bir şekilde durup ayaklarınızı omuz genişliğinde açıyorsunuz. Kollarınızı düz bir şekilde uzatıyorsunuz. Daha sonra çok fazla çömelme yapmadan, bir sandalyeye oturuyor gibi hareket ediyorsunuz. Altınızda bir sandalye var gibi düşünerek eğilin. Sırtınız bu pozisyonda düz olmalıdır. İzometrik squat yönteminde ise; elleriniz belinizde, sırtınız duvardan destek alacak şekilde dizlerinizi 5 saniyeliğine bükerek durun. Sonra tekrar ayağa kalkın ve aynı pozisyonu tekrar edin.

Squat Ne İşe Yarar?

Bacak kaslarını çalıştırarak, vücudun daha fazla güçlenmesini sağlar. Bu şekilde ”Kale gibi” deyiminin fizik bulmuş hali olabiliriz. Kalçaya dik bir duruş sağlar ve sıkılaştırır. Basen oluşumunu engeller. Vücutta çok fazla yağ yakımı sağladığı için, fizik olarak dik bir duruş kazandırır.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz