Anasayfa Yaşam Evde Halı Yıkamanın İncelikleri

Evde Halı Yıkamanın İncelikleri

36
0
Evde Halı Yıkamanın İncelikleri

Dekorasyon ciddi anlamda bir sanat ve ev dekorasyonunun olmazsa olmaz ürünleri arasında ama büyük, ama küçük olsun halılar geliyor. Halı hem evlerin dekorasyonu için son derece önemli bir ürün iken, hem de özellikle kış aylarında soğuk havalarda evlerde yalıtım açısından oldukça önemli olan ürünler.

Her eve, evin genel dekorasyonuna uygun olan bir halının son derece güzel bir görünüm verdiği de kesin ama peki ya temizliği? Temizliği konusunda neler yapılması gerekiyor hiç düşündünüz mü?

Elektrik Süpürgesi İle Halıları Temizlemek

Halı temizliği denilince birçok insanın aklına hemen, ilk anda ev temizliğinin olmazsa olmaz bir parçası ama evimize gelen yardımcı, ama kendimizin halıları elektrik süpürgesi ile süpürmesi geliyor ki, bu olay zaten sağlıklı ve hijyenik bir ortamda yaşamak için, üzerinde düşünülmesine ve konuşulmasına bile gerek olmayan bir konu ve düzenli olarak haftada bir kere elektrikli süpürgeler ile halıların temizlenmesi şart. Üstelik eğer evde küçük yaşlarda çocuk ya da çocuklar varsa, bu konuya daha bir özen göstererek, temizliği haftada 2 kereye bile çıkartarak elektrik süpürgesi ile halının dipten bucaktan temizlenmesi asıl olan.

Süpürdük Bitti mi?

Tamam, son sistem, teknolojik cihazlar ile halıları süpürdük ama olay bitti mi? Elbette bitmedi. Sadece temizlik ve hijyen için atılması gereken bir adım atıldı ve dönem dönem halıların yıkanması veya yıkatılması gerektiği unutulmamalı ve özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde yani yazdan kışa, kıştan yaza geçerken halı yıkaması gerçekleşmesi.

Son derece profesyonel bir alan bu işlemi, alanında uzman halı yıkama firmalarına göndererek yaptırabileceğiniz gibi, ben evde halımı kendim yıkamalıyım derseniz o zaman bazı püf noktalarını bilmenizde fayda var. Yoksa halınızda ki eğer çok renkli ise, renkler birbirine karışabilir, halının rengi solar ve ömrü kısalabilir ki, bunu da asla istemeyiz değil mi? O yüzden halı yıkama olayı şakaya gelmez.

Evet, annelerimiz, büyükannelerimiz evde halı yıkıyor, hatta bunu konu, komşu imece usulü büyük bir keyifle yapıyordu ama devir değişti ve şartlar günümüzde farklı. Geçen yıllar birçok kavramı değiştirdi. O yüzden aşağıda size sunacağımız önerilere, ilk defa halı yıkayacakların dikkat etmesi ve bilmesi şart. Annelerimizin ve büyükannelerimizin sözleri de kulağımıza küpe olacak biçimde ve onları da yok saymadan. Sonuçta büyüklerimiz ve saygıyı fazlasıyla hak ediyorlar. Üstelik bizim de kötü olmamızı istemezler değil mi?

Evde Halı Yıkarken Kullanılabilecek Malzemeleri Seçiminde Bilinmesi Gerekenler

İşin püf noktalarından birisi tam da bu noktada başlıyor. Kullanılacak olan malzeme oldukça önemli ve karşımıza farklı alternatifler çıkıyor ama hangi malzemeyi seçerseniz seçin olabildiğine doğal, kimyasal içermeyen, halının yapısına zarar vermeyecek malzemelerin seçilmesi oldukça önemli.

Seçimi yaparken yıkamayı yapacağınız halının türünü iyi analiz etmelisiniz. İpek halı mı, el yapımı Hereke Taşpınar tarzında olan bir halı mı, tek renk mi, karmaşık desenli mi, kalın mı yoksa ince dokumalı mı bilmeli ve ona göre kullanılacak olan malzemeyi seçmelisiniz.

Üstelik şunu da unutmamalısınız. Evinizin farklı bölgelerinde farklı türde kullandığınız halılar olabilir ve her biri için farklı türde malzemeler kullanmanız gerekir. Yani her malzeme, her halıya kullanılmaz. Bu konuya son derece özen göstermeniz ve halınızı iyi tanımanız işin en önemli püf noktasıdır.

Temelde halı yıkarken en sık olarak kullanılan malzemeler ise şunlardır:

  • Toz elde yıkama deterjanı. Bu ürün seçilirken organik olan seçilmeli ve ılık su ile karıştırılarak malzeme hazırlanmalıdır.
  • Halı yıkama malzemeler: Marketlerde özel olarak satılan ve sadece halı yıkama amaçlı olarak üretilen ürünler.
  • Sirke: Büyük annelerimizin, annelerimizin sıkça kullandığı sirke ile ılık suyu karıştırarak, dilerseniz içine bir miktarda toz sabun katarak özel bir karışım elde ederek halınızı temizleyebilirsiniz.
  • Amonyak çözeltisi: Burada ölçü oldukça önemlidir. 4 kap ılık su, 2 çay kaşığı amonyak ile iyice karıştırılarak karışım hazırlanmalıdır.

Halı Yıkamanın Püf Noktaları

Tüm bu bilgilerden gelelim işin diğer inceliklerine. Halı yıkamak özünde ciddi bir sanattır ve siz bu incelikleri hakkıyla yaparsanız, halınız olduğundan daha yeni, daha güzel görünecek, hatta yıllara meydan okuyacaktır.

  • Halı yıkanmadan önce altına mutlaka bir mukavva, kağıt, karton gibi bir şey konulmalıdır.
  • Yıkama sırasında çevrenin olduğundan daha az etkilenmesi için gerekli olan temel önlemler alınmalıdır.
  • Halı yıkamaya başlamadan kişi giysilerini değiştirmeli, başını iyice kapatmalı ve eğer alerjisi varsa ve/veya cildi hassas bir yapıda ise mutlaka eldiven kullanmalı ama öncesinde de ellerini iyice yıkamalı ve gerekli hijyeni sağlamalıdır.
  • Halılar evin en geniş alanlarında varsa evin balkonlarında yıkanmalıdır.
  • Yıkama işleminden önce ve sonra elektrikli süpürge ile halının öncesinde kaba temizliği sonrasında genel hijyeni sağlanmalıdır.
  • Kuruması için bir süre kullanılmamalı ve halı havalandırılmalıdır.
  • Üstte de belirtildiği gibi halının türüne göre kullanılacak malzeme seçilmelidir.
  • Eğer halı üzerinde lekeler varsa bu lekelerin giderilmesi ayrıca bir işlem yapılmalı ve ondan sonra halı yıkama işlemine geçilmelidir. Lekenin durumuna ve halının özelliğine göre maden suyu ya da Arap sabunu kullanılabilir.
  • Halının her alanına eşit bir biçimde yıkama uygulanmalıdır.
  • Halı yıkamayı kolaylaştırmak için bu işin özel olarak bulundurduğunuz halı yıkama fırçaları kullanılmalı ve yıkama işleminden sonra bu fırça temizlenmeli ve kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz