Anasayfa Sağlık Yirmilik Diş Bozukluklarında Cerrahi

Yirmilik Diş Bozukluklarında Cerrahi

14
0
Yirmilik Diş Bozukluklarında Cerrahi

Sürme yaşı veya zamanı geldiği halde, çeşitli nedenler yüzünden normal oklüzyon da yerini alamayan, yumuşak doku veya kemik içinde tamamen veya kısmen kalmış olan dişler, gömülü olan diş veya daha bilimsel bir ifade ile “gömük diş” olarak uzmanlar tarafından belirtmektedir. En fazla rastlanan gömük dişler, yirmi yaş dişleri olduğunu söylemişlerdir. Yirmi yaş dişlerinden başka, küçük azı dişleri, köpek dişleri veya yan ve ön keser dişleri gömük diş olarak kalabilir.

Gömülü dişler, birçok sorunu beraberinde getirebildiği için, diş tedavisinde ayrı ve önemli bir alanı oluşur. Uzmanlara göre gömülü dişler yirmilik diş sorunları oluşturabileceğini belirtmişler.

Bu sorunun devam etmesi halinde yirmilik diş cerrahi uygulamaları yani cerrahi yöntem ile gömülü olan dişi yerinden sökülmesi gerekebileceğini söylemiştir.

Gömülü Dişler

Yirmi yaş dişi, en yaygın kullanımı ile akıl dişi veya 20’lik diş olarak bilinen, çenenin her iki tarafının bulabilen ve en son süren büyük azı dişleri olduğunu belirtmişlerdir. Bu dişler, ırksal özellikler, genetik özellikler, beslenme şekilleri veya dişlerin fonksiyona katılım etkenlere göre farklılık gösterebilir, bayanlarda 21-22 yaş arası, erkeklerde ise 20-23 yaş arasında sürebilir. Çenelerdeki her dişin gömülü kalma olasılığı bulunabileceğini ve uzmanlar, yirmi yaş dişleri gömülü kalma olasılığı en fazla olan dişler olabildiğini belirtmiştir.

Yirmi Yaş Dişleri Neden Gömülü Kalır?

İnsanların beslenme şekillerinin gün geçtikçe değişebilmesi veya evrimleşme süreci devamı gibi bir kısım etkenler nedenleri ile insanların çene kemiği yapısının değişmesine ve küçülme eğilimi içine olduğu görüşünde olduğunu belirttiler. Anadolu’dan Kalkolitik ve Bakır Çağında yaşamış, genç kişilere ait iskeletlerin % 80’inde yirmi yaş dişlerinin uzmanlar tarafından bulunması bu olayı tamamen doğrulamaktadır.

Ayrıca, çocuğun farklı anatomik yapıya sahip annesinin veya babasının küçük çene yapısını alabilir, diğerinden büyük diş yapılarını alabilmesi, dişin gömülü kalmasına neden olabileceğini uzmanlar tarafından söylendi.

Önceki İçerikYaşlı Dul ve Yetim Aylığı Alma Şartları
Sonraki İçerikBihter Makyajı Nasıl Yapılır

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz