Anasayfa Güzellik Sivilcelerden Kurtulmanızı Sağlayacak Evde Yapabileceğiniz Doğal Kür ve Tedaviler

Sivilcelerden Kurtulmanızı Sağlayacak Evde Yapabileceğiniz Doğal Kür ve Tedaviler

234
0
Sivilcelerden Kurtulmanızı Sağlayacak Evde Yapabileceğiniz Doğal Kür ve Tedaviler

Sivilce Neden Olur?

Sivilce önemli bir cilt sorunudur. En fazla ergenlik döneminde bulunan gençlerde ortaya çıkar. Bu dönemde görülen sivilcelerin nedeni hormonların aşırı hızlı çalışmasıdır. Cilt üzerinde biriken yağlar gözeneklerin tıkanmasına yol açar. Bu yüzden cilt hava alamaz ve tıkanan bölgelerde iltihaplanmalar başlar. Ciltte yağ birikmesine yol açacak fazla yağlı besinler tüketmek, stres, cildin hava almasını engelleyecek şekilde fazla makyaj yapmak, sağlıksız kozmetik ürünleri kullanmak, fazla nemli ortamlar, kadınların adet öncesi dönemleri ve karaciğer yağlanması, sivilce oluşumuna neden olan faktörlerdir.

Sivilce Sıkma

Dermatologlar, kendi sivilcelerinizi sıkmanın enfeksiyona ve kalıcı yara izlerine neden olabileceğini ve müdahale etmenin daha da kötü görünmesini sağlayabileceğini söylüyor. Ancak sivilceler daha da kötüye gidebilir. Bazı dönemlerde iltihapları büyür. Cildimizin en ön planda olması gereken günde sivilcelerin içleri irinle dolabilir. Yine de bazı sivilcelere dokunulmamalı. Özellikle derin nodüller ve kistler, asla dokunmaması gerekenler sınıfında yer alır. Sivilce sıkma, iyileşmeleri için gereken zamanı büyük ölçüde artırabilir. Bunun yerine, sabretmek ve kendi kendilerine geçmesini beklemek en iyisidir. Bütçeniz el veriyorsa, şişliği hızla azaltan bir enjeksiyon için bir dermatolog ile de görüşebilirsiniz.

Sivilce Oluşumu Nasıl Önlenir

Sivilce Oluşumu Nasıl Önlenir?

Uzun süre devam eden ve genel görünümü fazlasıyla bozan sivilce sorunları için mutlaka cilt doktoruna başvurulmalıdır. Önemli bir sağlık sorunundan kaynaklanmayan sivilceler için ise en önemli kural cildi temiz tutmaktır. Cildin yağ oranını azaltacak bitkisel sabunlar kullanmak ve belirli aralıklarla peeling uygulamak, sivilce oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Bunun yanında ne kadar uğraşılsa da bir türlü çözüm bulunamayan sivilcelerden kurtulmak için doğal yöntemler de denenebilir. Bunlardan en etkili olanları sizler için araştırdık.

İşte sivilcelerden bir gecede kurtulmanızı sağlayacak 11 mucize kür:

1. Limon

Sivilcelerden kurtulmanın en bilinen ve en etkili yöntemidir limon. Antibakteriyel özelliği ile sivilcelerde bulunan iltihabı kurutur. Genellikle ilk kullanımdan itibaren sivilceler azalmaya başlar. Gece yatmadan önce, bir parça pamuğu limon suyuna batırıp sivilcelerin üzerine sürün. Limonu doğrudan sürerek de bu işlemi yapabilirsiniz. Gece boyunca cildinizde bekletin ve sabah durulayın. Sivilceler tamamen yok olana kadar her gece düzenli olarak bu kürü uygulayın.

2. Elma Sirkesi

Bir kaşık elma sirkesine üç kaşık su ilave edin. Pamuk yardımıyla sivilcelerin üzerine sürün. Bu işlemi gece yatmadan önce ve temiz cilde uygulayın. Sabahleyin yıkayın ve hafif bir nemlendirici sürün.

3. Yumurta akı

Yumurtanın akını sarısından ayırın. Sivilcelerin yoğunluğuna göre bir veya iki yumurta kullanabilirsiniz. Yumurta akını köpük haline gelene kadar çırpın. Beş dakika dinlendirdikten sonra sivilcelerin üzerine bolca sürün. 20 dakika bekleyin ve ılık suyla yıkayın. Yumurta akı, cildinizde kuruluk oluşturabilir. Bunu önlemek için uygulamadan sonra hafif bir nemlendirici sürebilirsiniz.

4. Karbonat

Sivilcelerden bir gecede kurtulmanın en etkili yollarından biri de karbonat. Karbonat, tıkanmış gözenekleri açarak cildin hava almasını sağlar. Yağlanmayı azaltır. Bu sayede sivilceleri yok ederken tekrar oluşmasını da engeller. Karbonat kürü hazırlamak için, bir çay kaşığı karbonata çok az miktar su ekleyin. Koyu bir macun kıvamına gelince sivilcelerin üzerini kapatacak şekilde sürün. 15 dakika bekletip ılık suyla durulayın.

5. Zencefil ve Bal

Pek çok sağlık sorununa faydalı olduğu bilinen zencefil ve bal karışımı, antibakteriyel özelliğinden dolayı sivilcelerden kurtulma konusunda da son derece etkili bir uygulama. Aynı zamanda, yüzde oluşan kızarıklığı ve şişkinliği de gideren bal ve zencefil kürünü uygulayarak sivilcelerden bir gecede kurtulmak mümkün.

Bunun için, bir çay kaşığı bal ve aynı miktarda toz zencefili karıştırarak macun haline getirin. Güzelce yıkayıp temizlediğiniz cildinize uygulayın ve bir gece bekletin. Ertesi sabah durulayın.

6. Aspirin

Sivilcelerden kurtulmak için, aspirini doğrudan cilde uygulamak da son derece etkili yöntemlerden biri. Bir aspirini toz haline getirip bir kaşık kadar su ekleyin. Elde edilen karışımı sivilceler üzerine sürün ve 15 dakika bekletin. Ardından durulayın.

7. Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, cildi yağlardan ve ölü hücrelerden arındırır, bakterileri öldürür. Bu kürü uygulayarak sivilcelerden bir gecede kurtulabilirsiniz. Yalnız, çay ağacı yağını suyla inceltmeden doğrudan cildinize kesinlikle sürmeyin. Bir damla çay ağacı yağına dokuz damla su ekleyip karıştırın. Bir pamuk yardımıyla sivilcelerin üzerine sürün ve gece boyunca bekletin. Sabah uyandığınızda sivilcelerinizi azaldığını fark edeceksiniz.

8. Yoğurt

Yoğurt, lekelerin gitmesi için yoğurdu yüzünüze sürüp 10-15 dakika bekleyin daha sonra yüzünüzü yıkayın. Bunu birkaç günde bir yapıp yüzünüzün temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

9. Marul

Marulun birkaç parçasını keserek suda kaynatın, daha sonra soğuyan karışımla yüzünüzü temizleyin.

10. Salatalık

Salatalığı yüzünüzün istediğiniz bölgesine koyup veya yüzünüze sürerek uygulayın 15-20 dakika sonra yıkayın. Salatalık cildinizi rahatlatır.

11. Ceviz Yaprağı

Bir miktar ceviz yaprağını suda kaynatıp elde ettiğiniz suyu yüzünüze uygulayın biraz bekledikten sonra yüzünüzü iyice yıkayın.

Sivilce İzleri

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Sivilce izleri için yara izinin görünümünü iyileştiren ve yumuşatan birçok tedavi vardır. Bir tedavi kombinasyonu gerekli olabilir. Tedaviden sonra tamamen normal cilde dönüş beklemek gerçekçi değildir. İdeal sivilce izi tedavisi dört ana faktöre bağlı olacaktır:

  1. Cilt tipi (cilt tipi ciltteki pigment miktarına göre sınıflandırılır)
  2. Yara izi
  3. Sivilce izinin süresi

Prosedürün maliyeti (lazerler ve dolgu maddeleri içeren daha karmaşık prosedürle genellikle radyofrekans ve cilt iğnesi gibi basit prosedürlerden daha pahalıya mal olur.)

Aşağıdaki bilgiler sivilce yara izini tedavi etmenin çeşitli yöntemlerini açıklar.

Dolgu

Hyaluronik dolgu maddesi enjeksiyonları sivilce izlerinde başarıyla kullanılır. Acil iyileştirme ve en az aksama süresi avantajına sahiptirler. Tedavi başlangıçta 6 aylık aralıklarla tekrarlanır, ancak zamanla sıklık azaltılabilir.

Kortizon

Kortizon enjeksiyonları en çok iltihaplı sivilce izleri için kullanılır. Birkaç enjeksiyon tedavisi gerekli olabilir. Bu tedavi vasküler lazerle de birleştirilebilir.

Lazer Tedavileri

İki temel lazer tedavisi türü vardır – ablatif ve ablatif olmayan. Ablatif (veya yaralayıcı) lazerler cildin ince tabakalarını temizler. Ablatif olmayan (yaralanmayan) lazerler, kolajen oluşumunu teşvik eder ve alttaki cildi sıkılaştırır. Ablatif olmayan lazer daha az iyileşme süresi gerektirmesine rağmen, daha derin izler için ablatif lazer daha az etkilidir. Bu lazerler geçici bir kızarıklığa neden olabilir, ancak cilt yüzeyine gerçekte zarar vermezler.

Radyofrekans (RF)

Radyofrekans, cerrahi işlem gerektirmeyen bir sivilce izi geçirme yöntemidir. Bu tedavi en iyi sivilce izlerinde, derin akne lekelerinde ve daha koyu cilt tiplerinde kullanılır. Yeni RF formları, cildin daha derinine daha yüksek enerji sağlayan cilt iğnesi içerir.

Cilt İğnesi

Sivilce izlerinin tedavisinde cilt iğnesi etkili olabilir. Adından da anlaşılacağı gibi cilt iğnesi, cildin dermal tabakalarına değişen derinliklerde (0,5 ila 3 mm) iğne atışları uygular. İğne, yara dokusunu parçalara ayırır ve yeni kolajen oluşumunu uyarır. Bu tedavi koyu cilt tipleri için idealdir.

Sivilce Kremleri

Sivilce İzi İçin Hangi Kremler Etkilidir?

Gerçek sivilce izleri sadece mikro iğneleme veya lazerler gibi profesyonel işlemlerle silinebilir. Neyse ki, çoğumuzun “yara izleri” olarak adlandırdığı şey aslında, kahverengi lekeler veya kırmızı lekeler nedeniyle ortaya çıkan işaretlerdir. Birkaç ay ya da yıllarca geçecek. Neyse ki, süreci hızlandırabilecek sivilce izinde etkili kremler bulunmaktadır.

EltaMD UV Şeffaf Geniş Spektrumlu SPF 46

UV ışınları ve görünür ışık akne izlerini daha da koyulaştırabildiğinden, tüm dermatologlar günlük güneş koruyucu kullanmanın şart olduğu konusunda hemfikirdir. Güneşten korunma, bu izlerin kalıcılığı konusunda büyük bir fark yaratabilir. Yüz koruyucuları için dermatologlar arasında en çok tercih edilen EltaMD güneş koruyucu aynı zamanda sivilce izlerinin solması için de önerilmektedir.

Murad Pigment Aydınlatma Serumu

Bu serum, C vitamini ve glikolik asit ile hidrokinonu (cilde renk veren pigment olan melanin üretimini engelleyen kimyasal) bir araya getirir. Glikolik asit, cilt hücre dönüşümünü artırarak ve cilde kimyasal olarak peeling yaparak mevcut kahverengi lekeleri iyileştirmeye yardımcı olur. C vitamini ise cildi parlatabilecek güçlü bir antioksidandır.

Sıradan Azelaik Asit Süspansiyonu %10

Hidrokinon kullanmak istemiyorsanız, sivilce izlerini tedavi etmek için başka seçenekler de bulunur. Bunlardan biri, cildin kararmasına neden olan melanin üretim mekanizmasını durduran tirozinaz adlı bir enzimin oluşumunu engelleyerek çalışan azelaik asittir.

Sabun ve Kremler

Sivilceleri tedavi etmek için yapılmış çeşitli sabunlar ve kremler vardır. Günde iki kez hafif, alkolsüz bir temizleyici kullanın. Cildinizi kurutan ve tahriş edebilecek ürünlerden kaçının. Aynı şey cilt kremleri için de geçerlidir.

Sıcak veya Soğuk Kompres

Bir dudak sivilcesine soğuk bir kompres uygulamak, şişliği ve kırmızılığı hafifletmeye yardımcı olabilir ve sivilcenizi daha az fark edilir hale getirebilir. Soğuk bir kompres ayrıca ağrının giderilmesinde etkili bir yoldur.İltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmak için günde iki kez sivilcenize soğuk bir kompres uygulayın. Sivilceniz ağrılıysa, gerektiği kadar tekrarlayın. Günde iki kez uygulanan bir ısıtma kompresörü, folikülü tıkayan yağı veya döküntüleri gidermeye yardımcı olabilir. Enfekte olursa, kompres ayrıca irin drenajına da yardımcı olabilir, bu da ağrı ve kızarıklığı azaltır.

Hintyağı

Hint yağı, dudak sivilcelerinden kurtulmanıza yardımcı olabilecek çeşitli sağlık yararları sunar. Doğal bir nemlendiricidir ve antienflamatuar özelliklere sahip olan risinoleik asit içerir. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, cilde uygulanan risinoleik asit içeren jelin iltihap ve ağrıyı önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur. Hint yağı aynı zamanda yeni dokunun büyümesini teşvik etme ve ölü deri hücrelerinin birikmesini önleme kabiliyetinden dolayı yara iyileşmesinde de kullanılır.

Limon Suyu

Limon suyu, sivilce de dahil olmak üzere birçok rahatsızlık için popüler bir ilaçtır. Limonlar, bir C vitamini biçimi olan antioksidanlar ve askorbik asit içerir. C vitamininin antibakteriyel özellikleri cildiniz için iyi olabilir, ancak limon suyunu sivilce için güvenli veya etkili bir ilaç olarak destekleyen bilimsel bir kanıt yoktur.

Zerdeçal Macunu

Zerdeçal, birçok sağlık yararının yanı sıra rengini veren kurkumin içerir. Kurkumin’in sedef hastalığı gibi çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde etkili olan antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Dolayısıyla iltihaplı sivilcenize zerdeçal uygulamak yardımcı olabilir. Zerdeçal kullanmak için, zerdeçal tozu içine biraz su ekleyerek bir macun yapın. Sivilce üzerine uygulayın ve birkaç dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın ve kurulayın. Günde iki kez tekrarlayın.

Bal

Çeşitli kaynaklardan gelen balın, belirli cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı olabilecek antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bulunmuştur.

Domates

Domates popüler ve etkili bir sivilce tedavisi olan salisilik asit içerir. Salisilik asit, sivilce ve tıkanmış gözeneklere neden olan bakterileri baskılayarak çalışır. Bazı ürünler sivilceleri tedavi etmek için salisilik asit içerir, ancak domates ucuz ve doğal bir alternatif sunabilir.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri ile bilinir. Çok sayıda cilt hastalığını tedavi etmek için kullanılan popüler bir ev ilacıdır. Sivilce üzerindeki etkinliğini destekleyecek bilimsel kanıtlar bulunur. Topikal çay ağacı yağı, belirtildiği gibi kullanıldığında genellikle güvenlidir. Hassas cildiniz varsa veya alerjik reaksiyon konusunda endişeleniyorsanız, dudağınıza yakın uygulamadan önce yağı kolunuzun küçük bir kısmında test edin.

Sırt Bölgesinde Çıkan Sivilceler için Maske

Sivilceler vücudun her bölgesinde görülebilirler fakat yağ bezlerinin daha yoğun olduğu yüz, omuz, boyun, sırt gibi bölgelerde daha çok görülmektedir. Sırtta çıkan sivilceler ise görünmemelerine rağmen can sıkan bir sorun olmaktadır. Sırtta sivilce oluşmasının nedenleri hormonel olabilmektedir. Hormonel sorunlar ya da değişiklikler nedeniyle regl dönemlerinde kadınların sırtlarında sivilce oluşabilir. Bu tip sivilceler genellikle zaman içinde geçer. Genetik yatkınlık, dar kıyafetler ve sağlıksız kumaşlar, karaciğer yağlanması gibi pek çok sebeple görülebilen sırt sivilceleri için bol su tüketmek ve sağlıklı beslenmek en önemli tedavidir. Elbette sırt bölgesinde çıkan sivilceler için maske kullanabilirsiniz. Bu maskelerin cilt temizliğini sağlamaları şarttır.

Sırt bölgesinde çıkan sivilceler için maske isterseniz eczanelerden ya da kozmetik dükkânlarından temin edebilirsiniz. Dilerseniz de evde kendiniz çeşitli kürler elde edebilirsiniz. Örneğin portakal kürü sırt sivilceleri için iyileştirici özelliğe sahiptir.

Malzemeler:

1 adet portakalın kabuğu
1 çay kaşığı kabartma tozu
Birkaç damla portakal suyu

Hazırlanışı:

Malzemeleri havanda ezerek karıştırın ve karışımı sırtınıza ya da dilediğiniz sivilceli bölgeye uygulayın. Yaklaşık 30 dakika bekleyin. Ilık bir duş alın. Diğer bir tedavi edici kür ise bitkisel kür… Malzemeler 1 kahve fincanı saf alkol, 1 tutam adaçayı, 1 tutam biberiye otu, 2 su bardağı saf su. Suyu kaynattıktan sonra adaçayı ve biberiyeyi suya atın ve 10 dakika dinlendirin. Sonra karışımı süzün ve elde ettiğiniz bitkisel suya saf alkolü ekleyin. Pamuk yordamıyla sırtınıza sürün. Her gün sabah akşam uygulayabilirsiniz.

Burunda Sivilce

Burnunuz sivilcenin en yaygın bölgelerinden biridir. Bu bölgedeki gözenekler daha büyük olma eğilimindedir, bu yüzden daha kolay tıkanabilirler. Bu, kistlere benzeyen sivilcelere ve kırmızı izlere neden olabilir. Yine de, tüm burunlarda sivilceler eşit yaratılmaz. Burun sivilcenizin tam nedenini belirledikten sonra, daha iyi hedeflenmiş tedavilere yönelebilirsiniz.

Bacakta Sivilce

Bacaklar dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde sivilce veya sivilce benzeri bir döküntü oluşabilir. Sivilce genellikle ciltte bir veya daha fazla kırmızı veya beyaz, potansiyel olarak kaşıntılı veya ağrılı kabarıklık şeklinde görülür. Bazı durumlarda, bacak üzerinde pembe-kırmızı bir döküntü oluşturur veya irin üretir. Yine de, bacaklardaki sivilceler genellikle büyük veya uzun süreli bir sorun değildir. Çoğu durumda, nedenlerin bir önemi yoktur.

Dudakta Sivilce

Cildinize ve dudaklarınıza zarar verme riskini azaltmak için, evde yapabileceğiniz ilaçlar ve tıbbi tedaviler de dahil olmak üzere, dudağınızdaki sivilcelerden güvenle kurtulabilirsiniz.

Kulak İçinde Sivilce Tedavisi

Kulak içinde sivilce tıpkı vücudumuzun diğer bölgelerinde çıkan sivilceler gibi yağ ve bakteri birikimi sonucu çıkmaktadır. Kulak içinde sivilceler aşırı ağrılı olabilmektedir. Kulağın dış kısmında çıktığı gibi ulaşılması zor iç kısımlarda da çıkabilmektedir. Kulak sivilceleri yetişkinlere oranla çocuklarda daha fazla görülür. Bunun sebebi çocukların parmaklarını kulaklarına çok sık götürmeleridir. Genel anlamda kulak sivilcelerine sebep olan bir eylem olan parmak ile karıştırma, parmağın pis olmasından kaynaklanır. Tırnağın oluşturacağı bir çizik enfeksiyon riski oluşturur.

Kulak içinde sivilce tedavisi için farklı seçenekler mevcuttur. Bunlardan biri hafif olgularda kulağınıza evde uygulayabileceğiniz bir işlemdir. Su ve sabun ile sivilceyi temizleyebilirsiniz. Bu işlemi sivilce kulak dışına yakınsa yapmalısınız. Eczaneden edineceğiniz tropikal kremler ile kulağınızdaki sivilcenin iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca pamuk yordamıyla kulağınızdaki sivilceyi hidrojen peroksit ile temizleyebilirsiniz. Bu işlemi de sabun ve su işlemi gibi sivilce kulak dışında ise uygulamalısınız. Eğer sivilceniz kulak içindeyse bir çorba kaşığı hidrojen peroksit ile ılık suyu karıştırarak kulağınıza günde 2-3 defa uygulayabilirsiniz.

Kulak içinde sivilce tedavisi çoğunlukla kendi kendine olmaktadır. İsterseniz sivilcenizin iyileşmesini bekleyebilirsiniz. Kulak içi sivilcelerin şiddetli olduğu vakalarda sivilce ilk olarak şişecek, sonra irinle dolacak ve kulakta akıntı yapacaktır. Eğer şiddetli bir rahatsızlık söz konusu ise doktora başvurmalısınız. Çünkü bazı durumlarda antibiyotik ile tedavi mümkündür. Sivilcelerinizi asla patlatmayın, kaşımayın ve tahriş edecek eylemlerden kaçının. Sivilceniz iyileştikten sonra tekrarlanmaması için kulak temizliğine özen göstermelisiniz.

Kolda Sivilce Lekeleri

Ergenlik döneminde yoğun bir şekilde çıkan ve gençlerin o dönemde birçok sorun yaşamasına neden olan sivilceler, ergenlik bittikten sonra da bıraktıkları izlerle sorun olmaya devam ediyor. Vücutta iz bırakan sivilce lekeleri, yüzden sonra, en çok kollarda görülüyor. Özellikle yaz aylarında giyilen kısa kollu giysilerle birlikte, kötü bir görünümle ortaya çıkıyorlar ve bu durum kişiyi rahatsız ediyor. Kollarda çıkan sivilcelerin ve lekelerinin en büyük nedeni, kollarda çıkan tüylerin alınmasıyla ilgilidir. Kollarda ki tüylerin alınmasıyla beraber, hassaslaşan deride kara noktalar ve sivilceler ortaya çıkıyor.

Kollarda sivilce oluşumunun engellenmesi için, uzmanlar kollarda bulunan tüylerin alınmaması gerekliliğinden söz ediyorlar. Ancak bazı kadınların kollarında oldukça kalın ve sert çıkan tüylerin alınması bir mecburiyet haline gelebiliyor. Kollarda çıkan tüylerin alınması zorunlu ise, bazı konulara dikkat etmek gerekiyor. Tüyleri alırken kullanılan ürünün kalitesi bu durumda en önemli ayrıntı haline geliyor. Kullanılan ürünün kaliteli bir ürün olması ve alerji yapmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Kollardaki tüylerin alınmasının ardından, kolların uygun bir nemlendirici ile nemlendirilmesi gerekiyor. Kolların güneşten ve denizden korunması da önemli… Eğer alınan tüm önlemlere karşılık kollarda çıkan sivilceler geçmiyor ise, bir uzmandan yardım almak gerekiyor. Kollardaki tüylerin alınması, sivilce oluşumunun en büyük nedeni olarak gösteriliyor. Bunun yanında, sigara kullanmak, yağlı besin ürünleri ile beslenmek ve fazla kilolu olmak da, kollarda çıkan sivilcelerin oluşumunu tetikliyor.

Saç Derisinde Sivilce

Çoğu durumda, doktor saç derisinde sivilce problemi için ilaçlı bir şampuan veya kafa derisi tedavisi önerecektir. Bu şampuanlar fazla yağı ve döküntüleri temizleyebilir ve kafa derisi sivilcelerinin geri dönmesini önleyebilir. Saç derisi sivilce için ilaçlı şampuanlar reçetesiz olarak satın alınabilir. Bu ürünlerdeki genel bileşenler şunlardır:

  • Çay ağacı yağı, kafa derisindeki bakterileri gidermeye yardımcı olabilecek esansiyel bir yağdır.
  • Ölü deri hücrelerinin kurtulmasına yardımcı olan salisilik asit
  • Ölü deri hücrelerini, bakterileri ve sebumları gidererek kafa derisini rahatlatmaya yardımcı olan glikolik asit

Kistik Sivilce

Kistik sivilce ciltte gözeneklerin tıkandığı ve enfeksiyon ve iltihaplanmalara neden olan ciddi bir akne türüdür. Cilt rahatsızlığı esas olarak yüze etki eder fakat aynı zamanda üst gövde ve üst kolları da etkiler. Sivilce en sık ergenleri ve genç yetişkinleri etkiler, tahminen insanların yüzde 80’i sivilce yaşıyor.

Ağda Sonrası Sivilce

Ağda kullandığınızda, en önemli şey iki kat daldırmamaktır. Kendi ağda kabınız olsa bile, aplikatörü sadece bir kez batırıp atmanız gerekir. Her seferinde yeni bir çubuk kullanmak, ürüne bakteri bulaşmasını engellemenizi sağlar. Profesyonel güzellik merkezine giderseniz, salon veya spanın bu önlemi alması daha da önemlidir. Salonun kirli olduğunu fark ederseniz, randevunuzu iptal etmeli ve yeni bir sağlayıcı bulmalısınız. Çay ağacı bazlı bir balmumu kullanmak da sivilceleri önlemeye yardımcı olabilir. Çay ağacı, sivilce cilt bakım ürünlerinde sıkça kullanılan antiseptik özelliklere sahiptir.

Makatta Sivilce

Sivilceler, sırtınızda, kasıklarınızda ve vücudun hemen her yerinde (anüs dahil) oluşabilecek olsa da, en çok yüzle ilişkili cilt sorunları olma eğilimindedir. Makatınızda bir sivilce göründüğünü fark ederseniz, onu kesinlikle sıkmayın. Bu enfeksiyon ve diğer komplikasyonlara yol açabilir. Hissedilen şişlik, hemoroit veya sağlık uzmanı tarafından tedavi gerektirecek bir kist de dahil olmak üzere farklı bir sağlık sorunu olabilir.

Küçük kabarmış pembe veya irin içeren kırmızı yumrular olan püstüller dahil olmak üzere farklı sivilce tipleri vardır. Deriye gömülü daha büyük şişliklere nodül, daha büyük irin dolgulu topaklara ise kist denilmektedir. Nodüller ve kistler en acı verici sivilce türleri olma eğilimindedir. Tipik bir salgı kaşıntı yapabilir ve pürüzlü bir ucu olabilir. Nodüller veya her türlü anal sivilce, oturmak, hareket etmek, terlemek ve bağırsak hareketlerinin olması, bir kez oluşan sivilceyi tahriş edebilir.

Dilde Sivilce

Dildeki sivilceler, dilde görünen küçük kırmızı veya beyaz aknelerdir. Bu akneler ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Hızlı görünmelerine rağmen, genellikle birkaç gün içinde çözülürler ve genellikle tedavi gerektirmezler.

Çenede Sivilce

Gözenekleriniz yağ ve ölü cilt hücreleriyle tıkandığında sivilceler oluşur. Ölü cilt hücrelerinin gözeneklerinizin yüzeyine yükselmesi ve pul pul dökülmesi gerekmektedir. Çok fazla yağ ürettiğinizde ölü cilt hücreleri birbirine yapışabilir. Bu küçük yağ ve cilt küreleri gözeneklerinizi tıkayan bir tıkaç oluşturur. Bazen cildinizde doğal olarak yaşayan bakteriler bu tıkaçların arkasına sıkışıp kalır. Bakteriler gözeneklerinizin içinde büyüdükçe sivilcelerde tipik olan kızarıklık ve iltihaplanmalara neden olurlar. Enflamasyon ve bakteri miktarına bağlı olarak, sivilceniz zamanla tedavi edilebilir. Çene üzerindeki sivilce çok yaygındır.

Yüz haritalamayı duyduysanız, yüzünüzün belirli bölgelerinde sivilce oluşumunun farklı nedenleri olabileceğini biliyor olabilirsiniz. Araştırmalar, çenenizdeki aknelerin, özellikle kadınlarda, hormonlar ile güvenilen kaynaklarla ilgili olduğunu göstermektedir. Androjenler adı verilen hormonlar, gözenekleri tıkayan yağdan sorumlu olan sebum üretimini uyarır. Sivilce gençler arasında çok yaygındır, çünkü bu süre zarfında hormon üretimi artar. Ancak hormon düzeyleri yetişkinlik boyunca dalgalanmaktadır. Çene veya çene aknesi aylık sürelerinizde dalgalanma gösterebilir. Bazı kadınlar diğerlerinden daha fazla androjen üretir. Artan androjen üretimi, polikistik over sendromu (PKOS) gibi bir durumun sonucu olabilir.

Kalçada Sivilce

Kalçalarınızdaki sivilceler çirkin ve sinir bozucu olabilir. Üstelik sivilce sayılmaz bile. Kalçadaki sivilce Genel olarak akne, yüz, boyun, omuzlar, üst kollar ve üst sırt veya göğüste meydana gelen tıkalı gözenekler, sivilce ve kistler (cildin altında daha derine inen) olarak tanımlanır.

Peniste Sivilce

Sivilce, gözeneklerin olduğu her yerde gelişebilir. Bu, penis de dahil olmak üzere vücudunuzun herhangi bir yerinde oluşabilir. Bölgenin hassas yapısı göz önüne alındığında, tanı konmadan önce kontrol etmeniz gereken bazı spesifik semptomlar vardır. Penisin çevresinde oluşan diğer şişlikler ve topaklar tamamen başka bir şey olabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir.

Deri Altında Sivilce

Kör bir sivilce, cildin yüzeyinin altında gelişen sivilceyi ifade eder. Sivilce belli bir mesafeden fark edilmese de, yumru hissedebilirsiniz. En sık olarak bir kist veya nodül buna neden olur. Bu tip deri altında sivilce, gözeneklerinizde sıkışmış olan sebum (yağ), bakteri ve kir kombinasyonundan oluşur. Sonuç, cildinizin altında, diğer sivilcelerin sahip olabileceği gibi başı olmayan acılı bir şişliktir. Cildinizin altında dokunulabilecek kadar acı veren büyük beyaz bir alan görebilirsiniz. Bölge, çevredeki cildin iltihaplanmasından ötürü kırmızı da olabilir. Kör sivilceden kurtulmak zor olabilir, ama sabır ve özenle tedavi edilebilir.

Vajinada (Genital) Sivilce

Vücudun nadir birkaç bölgesi, kadın genital bölgesi kadar hassastır. Vajinal sivilce genellikle ciddi bir durum değildir. Ancak büyük bir rahatsızlık kaynağı olabilirler. En iyisi vajinal sivilceye en baştan hiç mahal vermemektir. Birincisi, sivilceler bakterileri yayabilir ve enfeksiyona yol açabilir. Eğer bu bölgedeki irinle dolarsa ve birkaç gün içinde daha da büyürse kaynamamışsa büyüdükçe acı verici olabilir.

Önceki İçerikVitiligo (Ala) Hastalığı
Sonraki İçerikMao Zedong Kimdir?

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz